Tomel pro republiku
|
|
 |
 |
host - 224.136 (?) 26.4.2016 23:51
Uff, příteli Taliáne,
z těch fotek je vidět, že dostaly tam u vás ty kaki pořádně na frak... Upřimnou soustrast...
U nás to byla taky rána, ale zdaleka ne taková jako u vás... V barákem zakrytém jižním prostoru chráněném od severu je to celkem v pohodě, jenom sem - tam zvadnutá špička větve... Dokonce i pupeny příštích květů jsou zatím O.K. A pokud to teď ze čtvrtka na pátek nepřijde znovu (už to počasáci avizují), dovolím si tvrdit, že i nějaká úroda na nich i letos bude...
Na severní straně pozemku je to naše poškození asi tak 50 % z toho vašeho... Tam je to horší, ale to místo jsem vybral schválně, abych viděl ty rozdíly... V podstatě tam je to každým rokem Hop nebo trop...
Goverlu i Tam kam to u mě také poškádlilo, ale zdaleka ne až takhle, jak je vidět na vašich fotkách... No, už se stalo, nedá se nic dělat...
Pravdou však je, a z mých předešlých zkušeností mohu potvrdit, že i přes toto poškození se ty stromečky z toho dostanou. Do léta budou zcela v pohode a nikdo by nevěřil, jakou nádilku dostaly před 2 měsíci v dubnu... Jenom je třeba smířit se s tím, že v tomto roce již plody na nich nebudou... Ale v příštím roce mohou zaplodit zase celkem solidně... Zhruba za měsíc - Ve druhé půlce května začnou velice intenzivne rašit ze záložních pupenů a budou se snažit, leč jim síly budou stačit to všechno dohnat... Má to svou logiku : Jde jim o život a pud sebezáchovy je druhý nejsilněšjší pud v přírodě... Hned ruka v ruce s tím pudem rozmnožovacím...
Takže klídek... vše bude do léta v pořádku... Kaki to zvládnou...
Atypické na tom všem je akorát to, co jsem avizoval toho 17.4 - to jest ten brzký a až podezřele příznivý nástup do sezony, což budilo i u mě na jedné straně obavy, na druhé straně zase ten nezdravý optimismus plný nadějí, že jednou by se i u nás mohl stát takový zázrak a že bychom si zkusili u našich kaki i to španělské jaro...
Kdyby to bylo bez toho příznivého počasí v únoru a v březnu, tak je ten nástup jara v dubnu pozvolnější a až k takovému poškození jako teď by ani u vás v Piešťanech ani nikde jinde nedošlo... Příroda by byla více v rovnováze a odpovídala by naší "realitě"... (střední Evropa).
Vyzkoušeli jsme si to teď naživo a už víme, co nás příště čeká znovu, když jaro u nás zaťuká příliš brzo... A také už lépe víme, kam ty příští stromečky budem sadit... ... Do volného prostoru radši ne... že jo? Ten zákryt je určitě lepší varianta...
Okawango..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Talian - (45) - 129.15 (?), 26.4.2016 18:42
Pochybujem...
Mráz potrápil napríklad v Piešťanoch. Vo výške 2 metre klesla teplota na -5,1°C. „Pri zemi dokonca až na -9,2°C.“ Meteorológovia zároveň poznamenali, že vo výške 5 cm nad zemou tam teplota pod nulou bola vyše 11 hodín.
Rekordy minimálnej teploty boli prekonané aj na staniciach Nitra, Liesek, Kuchyňa či Prievidza. Viacerí poškodení sa sťažujú, že okrem viniča majú po celej tohtoročnej úrode broskýň, marhúľ, čerešní či sliviek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Z - (27) - 7.13 (?), 26.4.2016 19:55
Bydlíme na kraji Prahy. Vše je skoro v pořádku. Kiwi má poničené jen špičky listů a ještě jen některé. Ostatní snad OK.
Tomel - Nikita, ale i PawPaw jsou naprosto v pořádku. Ale ne proto, že by nemrzlo, ale proto, že nemají vůbec ještě listy. Teprve raší:). Jsou to mladé stromky zasazené loni na podzim, ale to by snad nemělo mít žádný vliv. Je pravda, že jsou zasazené provizorně a spíše ve stínu (nebylo místo). Máme severní svah. Tak třeba další způsob, jak ochránit Tomel na jaře:).
Zuzka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.136 (?), 26.4.2016 23:51
Uff, příteli Taliáne,
z těch fotek je vidět, že dostaly tam u vás ty kaki pořádně na frak... Upřimnou soustrast...
U nás to byla taky rána, ale zdaleka ne taková jako u vás... V barákem zakrytém jižním prostoru chráněném od severu je to celkem v pohodě, jenom sem - tam zvadnutá špička větve... Dokonce i pupeny příštích květů jsou zatím O.K. A pokud to teď ze čtvrtka na pátek nepřijde znovu (už to počasáci avizují), dovolím si tvrdit, že i nějaká úroda na nich i letos bude...
Na severní straně pozemku je to naše poškození asi tak 50 % z toho vašeho... Tam je to horší, ale to místo jsem vybral schválně, abych viděl ty rozdíly... V podstatě tam je to každým rokem Hop nebo trop...
Goverlu i Tam kam to u mě také poškádlilo, ale zdaleka ne až takhle, jak je vidět na vašich fotkách... No, už se stalo, nedá se nic dělat...
Pravdou však je, a z mých předešlých zkušeností mohu potvrdit, že i přes toto poškození se ty stromečky z toho dostanou. Do léta budou zcela v pohode a nikdo by nevěřil, jakou nádilku dostaly před 2 měsíci v dubnu... Jenom je třeba smířit se s tím, že v tomto roce již plody na nich nebudou... Ale v příštím roce mohou zaplodit zase celkem solidně... Zhruba za měsíc - Ve druhé půlce května začnou velice intenzivne rašit ze záložních pupenů a budou se snažit, leč jim síly budou stačit to všechno dohnat... Má to svou logiku : Jde jim o život a pud sebezáchovy je druhý nejsilněšjší pud v přírodě... Hned ruka v ruce s tím pudem rozmnožovacím...
Takže klídek... vše bude do léta v pořádku... Kaki to zvládnou...
Atypické na tom všem je akorát to, co jsem avizoval toho 17.4 - to jest ten brzký a až podezřele příznivý nástup do sezony, což budilo i u mě na jedné straně obavy, na druhé straně zase ten nezdravý optimismus plný nadějí, že jednou by se i u nás mohl stát takový zázrak a že bychom si zkusili u našich kaki i to španělské jaro...
Kdyby to bylo bez toho příznivého počasí v únoru a v březnu, tak je ten nástup jara v dubnu pozvolnější a až k takovému poškození jako teď by ani u vás v Piešťanech ani nikde jinde nedošlo... Příroda by byla více v rovnováze a odpovídala by naší "realitě"... (střední Evropa).
Vyzkoušeli jsme si to teď naživo a už víme, co nás příště čeká znovu, když jaro u nás zaťuká příliš brzo... A také už lépe víme, kam ty příští stromečky budem sadit... ... Do volného prostoru radši ne... že jo? Ten zákryt je určitě lepší varianta...
Okawango..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.7 (?), 28.4.2016 9:02
A máme za sebou i tu druhou mrazivou noc... Nebyla tak pustošivá jak byla ta minulá, ale u již oslabených letorostů někde rozdávala i tato noc poslední rány z milosti...
Vše k tomu již bylo napsáno, tentokrát již není co dodat.
Koho to postihlo, nezbývá než mu přát, aby to příští jaro bylo příznivější...
Koho nepostihlo - možno jen ocenit za pečlivý výběr místa pro kaki.
Hezký den a ať nás zmrzlíci v květnu radši už tentokrát nenavštíví...
Okawango
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.196 (?), 2.5.2016 22:10
Ahoj Ivane,
rozumím tvé intuitívní reakci se střiháním popálených částí mrazem, také jsem kdysi reagoval téměř podobně... Není to ale nutné stríhat, ani vyštipovat či ulamovat... ono to uschne i samo a časem to postupně opadne. Pomůže tomu vítr, slunce a déšť. Rostlina to sama časem upraví do normálnější podoby... a bude se na ní dát znovu koukat jak na stromek...
Dělal jsem dnes kontrolu květných pupenů - pochopitelně jen na té závětrné straně - a zatím to vypadá, že se nalévají dál, jako by se nic nebylo odehrálo... Tam se zdá, že bude toho ovoce celkem slušně. Ale jestli to bude opravdu tak, ukáže až čas... hlavně samotné kvetení a čas bezprostředně po odkvetu.
Už jsem to zažil dva - třikrát po dobu pěstování, zatím to vždy dopadlo dobře... Samozřejmě na severní straně již nebylo ani co kontrolovat...
Okawango
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |