Uff, příteli Taliáne,
z těch fotek je vidět, že dostaly tam u vás ty kaki pořádně na frak... Upřimnou soustrast...
U nás to byla taky rána, ale zdaleka ne taková jako u vás... V barákem zakrytém jižním prostoru chráněném od severu je to celkem v pohodě, jenom sem - tam zvadnutá špička větve... Dokonce i pupeny příštích květů jsou zatím O.K. A pokud to teď ze čtvrtka na pátek nepřijde znovu (už to počasáci avizují), dovolím si tvrdit, že i nějaká úroda na nich i letos bude...
Na severní straně pozemku je to naše poškození asi tak 50 % z toho vašeho... Tam je to horší, ale to místo jsem vybral schválně, abych viděl ty rozdíly... V podstatě tam je to každým rokem Hop nebo trop...
Goverlu i Tam kam to u mě také poškádlilo, ale zdaleka ne až takhle, jak je vidět na vašich fotkách... No, už se stalo, nedá se nic dělat...
Pravdou však je, a z mých předešlých zkušeností mohu potvrdit, že i přes toto poškození se ty stromečky z toho dostanou. Do léta budou zcela v pohode a nikdo by nevěřil, jakou nádilku dostaly před 2 měsíci v dubnu... Jenom je třeba smířit se s tím, že v tomto roce již plody na nich nebudou... Ale v příštím roce mohou zaplodit zase celkem solidně... Zhruba za měsíc - Ve druhé půlce května začnou velice intenzivne rašit ze záložních pupenů a budou se snažit, leč jim síly budou stačit to všechno dohnat... Má to svou logiku : Jde jim o život a pud sebezáchovy je druhý nejsilněšjší pud v přírodě... Hned ruka v ruce s tím pudem rozmnožovacím...
Takže klídek... vše bude do léta v pořádku... Kaki to zvládnou...
Atypické na tom všem je akorát to, co jsem avizoval toho 17.4 - to jest ten brzký a až podezřele příznivý nástup do sezony, což budilo i u mě na jedné straně obavy, na druhé straně zase ten nezdravý optimismus plný nadějí, že jednou by se i u nás mohl stát takový zázrak a že bychom si zkusili u našich kaki i to španělské jaro...
Kdyby to bylo bez toho příznivého počasí v únoru a v březnu, tak je ten nástup jara v dubnu pozvolnější a až k takovému poškození jako teď by ani u vás v Piešťanech ani nikde jinde nedošlo... Příroda by byla více v rovnováze a odpovídala by naší "realitě"... (střední Evropa).
Vyzkoušeli jsme si to teď naživo a už víme, co nás příště čeká znovu, když jaro u nás zaťuká příliš brzo... A také už lépe víme, kam ty příští stromečky budem sadit... ... Do volného prostoru radši ne... že jo? Ten zákryt je určitě lepší varianta...
Okawango..