Fíky
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1958) - 168.103 (?) 23.7.2024 17:18
Vzhledem k tomu, že od neděle začínáme postupně sklízet první dozrálé fíky 1. úrody, tzv. breby, dovolím si na fotkách předvést neskutečně enormní růst našeho fíkového keře, který jsem vysadil do volné půdy v chráněné poloze před 4 roky. Bohužel stoprocentně odrůdu neznám, pravděpodobně nejrozšířenější Brown Turkey, u které 2. úroda, jejíž plody se tvoří koncem června-začátkem července, až na několik kusů většinou nestihne u mě do podzimu vyzrát. I tak ale "breba", která se začíná tvořit už začátkem dubna na tzv. loňském dřevě, které nesmí přes zimu zmrznout, k požitkům z konzumace čerstvých fíků postačí. první fíky jsme ochutnali v r. 21, asi 5 kusů, v následujícím roce přes 20, minulý rok asi 60 při průměrné váze 50-70g. Oproti pěstování fíkovníků v nádobách je tento způsob pěstování úplně něco jiného. Kdo ještě stále váhá, zda pěstovat uvnitř nebo venku, tak raději to druhé a směle do toho.. Walter
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 98.188 (?), 23.1.2024 12:01
Aby fíky dozrály, je třeba pěstovat nejranější odrůdy. plnazahrada.cz
V desetilitrovém květináči mi loni dozrálo 60 fíků odrůdy Ronde de Bordeaux. Je to raná, hodně plodná odrůda a nemívá brebu.
Pěstování fíkovníků ze semínka je možné, ale trvá dlouho, než začne plodit, třeba deset let. A někdy nezačne vůbec. Plody většinou potřebují k opylení vosu, ta u nás není, nebo to jsou samčí nejedlé plody. Pokud náhodou jedlé budou, těžko bude odrůda vhodná do našich chladnějších podmínek. Rozmnožování dřevitými řízky je nejlepší, často fíkovník plodí už v prvním roce.
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1958) - 168.103 (?), 23.7.2024 17:18
Vzhledem k tomu, že od neděle začínáme postupně sklízet první dozrálé fíky 1. úrody, tzv. breby, dovolím si na fotkách předvést neskutečně enormní růst našeho fíkového keře, který jsem vysadil do volné půdy v chráněné poloze před 4 roky. Bohužel stoprocentně odrůdu neznám, pravděpodobně nejrozšířenější Brown Turkey, u které 2. úroda, jejíž plody se tvoří koncem června-začátkem července, až na několik kusů většinou nestihne u mě do podzimu vyzrát. I tak ale "breba", která se začíná tvořit už začátkem dubna na tzv. loňském dřevě, které nesmí přes zimu zmrznout, k požitkům z konzumace čerstvých fíků postačí. první fíky jsme ochutnali v r. 21, asi 5 kusů, v následujícím roce přes 20, minulý rok asi 60 při průměrné váze 50-70g. Oproti pěstování fíkovníků v nádobách je tento způsob pěstování úplně něco jiného. Kdo ještě stále váhá, zda pěstovat uvnitř nebo venku, tak raději to druhé a směle do toho.. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.104 (?), 24.7.2024 9:51
Pěkné, ale mně fíky moc nechutnají. Podle mne nemá cenu pěstovat všechno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.104 (?), 24.7.2024 11:19
Časy se mění a ne moc k lepšímu. Před 20 lety jsem si nepředstavoval, že budu mít někdy na zahradě plodící fíkovník a nepředstavuji si to ani teď. Bez sebemenších problémů se bez něj obejdu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4552) - 2.164 (?), 2.11.2024 20:37
Já mám fíkovníky dva. Dotato a Ice Crystal. Dotato pokračuje ve zrání, Ice Crystal se plodit snaží, ale fíčky vždy malé opadají. Po prvním mrazíku bude konec. Tedy zítra. Fíkovník plodí na bylinných letorostech, co na jaře teprve vyrostou. Má i jiné typy fíků, ale ty nepřezimují u nás venku. Já ho mám před garáží, zarostl dveře, musím chodit z boku vraty. Letos zelené letorosty zmrzly, vyrašily náhradní, tím je trochu opožděný. Fíkovník má roční přírůstky i dva metry! Potřebuje prostor. Naše mrazy ho zredukují, pak ho ale na jaře ořežete do zdravého, rašícího dřeva. Klidně hodně. Můžete ho na zimu zabalit do netkanky, ale nedělám to. Vašemu bude nejlépe, když ho hned vysadíte ven na trvalé stanoviště a hodně ho na zimu nakopčíte. Doma vám bude předčasně rašit, pak v kontejneru klempírovat, místo aby kořenil a rostl. Hradec Králové 230 mnm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|