Citronovník - opadávání listů
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.122 (?), 28.12.2012 21:47, zobrazeno: 61082x
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně opadávajících lístů citronovníku. Té „mojí kytičce“ je už 32 let, nikdy zatím nekvetla, poslední 3,5 roku je na stále stejném místě u okna v blízkosti radioátoru, jen ji občas natáčím podle toho, jak se rozrostou větvičky. Poslední 1–2 měsíce začaly z ničeho nic opadávat listy (4–5 denně). Zalévám stále stejným způsobem podle toho, jak je vyschlá zemina v květináči + 1× za 14 dní přidávám k vodě hnojivo na citrusy podle uvedeného dávkování. Jak pomoct, aby listy přestaly opadávat? Jinak za chvíli zbyde jen 2 m vysoký kmen a větve… Pomohlo by přesazení? Je pravda, že už hoooooodně dlouho přesazený nebyl. Předem děkuji za radu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 89.38 (?), 29.12.2012 9:10
Je to tak, jak píše Mirek. Většina citrusů vyžaduje chladné přezimování, jedná se o subtropické rostliny. Vaším problémem je suché teplé stanoviště u radiátoru. Přestěhujte citrus do chladnější místnosti, s teplotou kolem 10°C (5 ÷ 15°C) a omezte zálivku a samozřejmě stopněte i hnojení. Podle stavu zeminy v květináči (přesolení) ji přesaďte ihned a nebo později zjara. Po přezimování na jaře, až se prodlouží den, můžete rostlinu umístit opět na původní stanoviště. Počítejte však s tím, že rostlina, pravděpodobně i přes tento zásah shodí všechny listy a bude mít problém aby současný stav, ve kterém se nachází, ustála. Pokud na jaře obrazí, máte vyhráno.
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.16 (?), 26.10.2014 10:31
Dobrý den, nevím si rady mám doma calamondin koupený minulý rok.Začali mu posledních 14 dnů opadávat listy i nějaké plody až zustal uplně bez listu, něco jsem si našla na netu ale i taky nevím co s ním, přijde mi že má i tenký kmínek děkuji předem za jakékoliv rady Blanka
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.22 (?), 15.11.2024 6:49
Dobrý den,
nejsem si jistá, jestli píšu na správné místo, ale potřebuji poradit ohledně svého kumkvatu. Koupila jsem si ho kolem května a ze začátku se mu velmi dařilo – měl bohatou korunu plnou listů a mnoho plodů, dokonce plodil dvakrát. Teď však, s příchodem zimy a chladnějšího počasí, mu začaly opadávat listy a plody, a já si nejsem jistá, co dělám špatně.
Nezalévám ho příliš často a poslední dobou jsem ho ani nehnojila. Doma ale nemám žádné extra chladné místo pro přezimování, a jediné místo s dostatkem slunce je u oken, kde se nachází radiátory. Obávám se, že toto prostředí pro něj není ideální. Ráda bych se zeptala, jestli má někdo zkušenost s podobným problémem a zda se podařilo rostlinu zachránit.
Předem moc děkuji za rady a tipy!
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.22 (?), 15.11.2024 8:14
Ještě jsem zapomněla zmínit že mu usychají i větve.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.122 (?), 29.12.2012 9:49
Doposud byl "citron" každou zimu v pořádku, neopadával a v průběhu ledna vždycky vyrazilo spoustu nových větviček. I teď, přes relativně silné opadávání listů, rostou nové větvičky. Bohužel nemám v bytě jiné vhodné a hlavně chladnější místo, kde by mohl přezimovat. Zkusím koupit nový substrát pro citrusovníky a přesadím ho. Jen se obávám, že jak s ním při přesazování budu hýbat, opadají skutečně všechny listy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.161 (?), 7.4.2013 11:34
Dobrý deň mám problém s citronovníkom uschli a postupne mu opadavajú všetky listy a neviem prečo? V priebehu jan- febr. stáke kvitol a bol nadherný zelený a po opelený (štetcom) zarodil a vznikli asi 4 malé plody. nasledne asi po 3 - tyž odrazu uschli listy a pomali opadavaju.
Vie mi niekto prosím poradit kde je chyba zalievku som dodržiaval aj hnojenie a je na svetelnom mieste 15- 20 stupnov v miestnosti
Prosím o radu ako mam postupovat...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|