Kanadské borůvky - pěstování

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?)
24.1.2025 14:07
Tak můžete to zkusit, ronďák má rád kyselou, ale při ceně sazenic bych je stejně raději dal do rašeliny. 250l balík vyjde okolo pětistovky. Syn nemá na zahradě vhodnou zeminu a vykopal průměr skoro metr, do hloubky púl, po obvodu oddělil nopovou izolací a naplnil rašelinou a po letech už má keře ke 2m výšky, každý rok obsypané. Já mám asi 8 keříků na chalupě a i když jsem na tom místě pěstoval 20 let vánoční stromky, stejně jsem tam radši dal rašelinu. Ono je to i o tom, že rašelina dokáže do sebe pojmout a udržet značné množství vody, kterou si borůvky žádají.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 237.189 (?), 16.4.2020 10:16

Ještě pro doplnění, ostatní borůvky a zimolezy které mám(celkem 5) jsou v pohodě, i když jsou to jiné odrůdy, problém se objevil pouze u této jedné.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (279) - 210.156 (?), 24.1.2025 9:59

dobry den, chci zkusit na zahrade boruvky, kanadske, muj dotaz je na Ph pudy, pokusim se zmerit, ale obecne dle vyskytu preslicky a sousedky rododendronz, ktery je primo v pude uz hodne let, a ktereho se ani nevsima, tedy nehnoji ani neokyseluje pudu, je mozne ze u mne boruvky tez rostou? Vzdalenost nema vliv, jde o malou zahradkarskou kolonii. Mam v planu sazenice mit zatim ve velkych kvetinacich, ale do budoucna. Take je jasne ze budu muset nejdriv jednu zkusit, jen jestli je teoreticka moznost ze to bude fungovat, nebo jsou to takova pimprlata ze bez raseliny ani ranu. Diky za uvahy.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 24.1.2025 14:07
Tak můžete to zkusit, ronďák má rád kyselou, ale při ceně sazenic bych je stejně raději dal do rašeliny. 250l balík vyjde okolo pětistovky. Syn nemá na zahradě vhodnou zeminu a vykopal průměr skoro metr, do hloubky púl, po obvodu oddělil nopovou izolací a naplnil rašelinou a po letech už má keře ke 2m výšky, každý rok obsypané. Já mám asi 8 keříků na chalupě a i když jsem na tom místě pěstoval 20 let vánoční stromky, stejně jsem tam radši dal rašelinu. Ono je to i o tom, že rašelina dokáže do sebe pojmout a udržet značné množství vody, kterou si borůvky žádají.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 24.1.2025 17:33

Už je to vyzkoušené. Jáma 50 x 50 x 50 cm, vystlat pevnou folií a asi 15 cm nad dnem propíchat do boku, ne dno, aby se udělala vanička. Substrát rašelina, trochu písku, může být přídavek mulčovací kůry. A hlavně každoročně hnojit před květem, po odkvětu a po sklizni. Přidávat čistou rašelinu. Nad půdou nemudrujte, v běžné zemině neporostou. Jsou hrdinové, které je v běžné zemi úspěšně pěstují, ale nebyl jsem u nich se podívat a řekl bych, že kecají.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz