Černy jeřab (Aronie)
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.124 (?), 1.5.2020 21:04
sousedka má muchovník lamarkii velmi ůrodný, nevím kde to vzala, ale ted vím, že to existuje.já ji měl ze semene a též málo rodila a nešlo se jí zbavit, má silné kořeny podobně jako dřín či líska.
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 56.75 (?), 8.5.2014 13:15
Záleží na tom, jaké velikosti keř je - vloni jsem sklízel ze 3 keřů vysazených kdysi u železničního náspu - keře cca 2m vysoké, ale hodně do šířky, něco jako klasický šípkový keř. Z jednoho keře byly dvě a půl skládací přepravky. Nedá se to srovnat s keři arónií, které vídám v udržovaných zahradách. Asi 20 stromů stromových arónií je v nedalekém průmyslovém areálu a také při hlavní silnici na Prahu. Úrody jsou taktéž dobré, ale ty stromy při silnici postupně odumírají.
Jinak aróniím se dost věnují Poláci, a to jak pěstování a zpracování, tak i výzkumu (hlavně lékařskému).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 9.5.2014 22:29
Stromky s hlavním kminkem(kostrou) se zdají být pevnější, než na všechny strany rozevlátý hábitus keře.Musí být ovšem možnost okolo kmínku, a pod korunkou trávní porost ošetřit sekačkou.
Stromek roubován na bujně rostoucím jeřábu není, proto mohu počítat s menším prostorovým místem.Ostatně ani velkou úrodu nepotřebuju, proto mi menší stromek postačí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 12.5.2014 15:50
Nojo, jedna věc je zkopírovat, co někdo napíše, jiná věc je mít aronii na zahradě...
Vždyť jedno druhé nevylučuje.Pěstoval jsem aronii naroubovanou na červeném jeřábu, a nyní budu pěstovat aronii neroubovanou, proto mě zajímalo, jak velký habitus v budoucnu čekat.O velkou úrodu nestojím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.175 (?), 3.6.2014 19:31
Dobrý den,
pěstujeme také aroniii, keře jsou dost husté, musím je prostříhat. Ví někdo prosím o tom, že by bylo možné dávat větvičky aronie králíkům k okusu? Díky předem, Pavel, pavel.pavlina.su@gmail.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|