Dobrý večer. Děkuji za pochvalu. Obrubníky jsou vysoké jenom 18 cm.Tudíž o tento rozměr je záhonek jakoby zvednut nad terénem. Samozřejmě, když si vybudujete základnu třeba metr nad terénem bude záhonek metr plus obrubníček.
Do ohrazeného prostoru dávám hlavně kosenou trávu, listí, natě a dvacet procent písku. Příležitostně sebrané krtince a dřevěný popel. Použitá stavební geotextílie /400 g/m2 kupuje se ve stavebninách/ vydrží v záhonku 30 a více roků. Samozřejmě při takto tenké vrstvě výživného substrátu se nesmí používat rýč!!! Vytvořená zemina je velice kyprá, vzdušná a stačí ji jenom obrátit lopatou. Organický materiál se hodně slehává, proto je třeba při každé příležitosti stále dopňovat listí, trávu a písek. V tomto substrátu roste plevel velice málo a dá se snadno i s kořínky vytáhnout. Odpleveluji dvakrát za vegetační období. Tráva připravená na jednom snímku je budoucí záhon pro sadbu brambor v tomto roce.
Záhony takto upravené se vyplatí, protože rostlinky mají nohy v teple a to je podle mého soudu hlavní faktor ovlivňující růst i v 800 mertech. Dále po teplých, suchých stěnách obrubníčku neradi "chodí" slimáci. V ohraničeném prostoru si můžete namíchat substrát jaký chcete a také kdykoliv vyměnit, Někomu se bude zdát, že 18 cm substrátu je málo, ale on se ještě více slehne i na 10 cm a i v této vsrtvě je schopna i kořenová zelenina krásně vegetovat a dorůstat. Mrkev, petržel je macatější.Bohužel kořeny této zeleniny jsou ukončeny dvojákem i trojákem. Je to dáň za slabou vrstvu zeminy. Na druhou stranu mohu kořenovou zleninu na podzim přihrnou zeminou a do jara prostá okusu nechat krásně přezimovat. Ještě bych dodal, že do záhonů neleze oddénkový spodní plevel.
Paní Balženko, záhonky takto upravené se vyplatí!!. Loni jsem zasadil 1 kg cibule sazečky a sklízel jsem 118 kg hotové cibule. No a tento výnos mi zapatil náklady na delší záhon.
Byla mi několikrát položena otázka proč nemám mocnější vrstvu substrátu. Jsou dva limitující faktory. Obrubníky se nedělají větší. Dále méně hlíny se dříve a snadněji prohřeje což pomůže rostlinkám rychlejí růst, protože máme o honě kratší vegetační období a více srážek. Na závěr si dovolím přiložit fotku jak jseme sklízeli kedlubny giganty. Zdeněk