Mojej cibuli sa vôbec nedarí, neporadíte?

host - 91.196 (?)
10.6.2024 7:17

Pokud zaléváte kapkově a v půdě je písek s pískem, tak to asi lepší nebude, SPCH.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 244.154 (?), 9.6.2024 9:13, zobrazeno: 2975x
Ahoj, nikdy sa mi nepodarilo vypestovať úrodu cibule a neviem v čom robím chybu.Na jar zasadím sadzačku, zapravím do pôdy granulované hnojivo na cibuľu. Cibuľa pekne vzíde, ale potom, od určietého času, vôbec nerastie a zelená vňaťka sa postupne začne sušiť, až úplne uschne. Keď cibuľu vytiahnem je asi o 1/3 väčšia ako som zasadil. Neviete prosím kde robím chybu? Kamarát mi povedal že to je možno nejakým škodcom, tak som včera cibuľu postriekal, proti cicovým a žravým škodcom. Pôdu mám piesčitú, zalievam priebežne. J Už som raz písal príspevok, aké žiadna odpoveď. https://www.zahrada.cz/forum/korenova-zelenina/problem-s-pestovanim-cibule-a-cesnaku-v-piescitej--485579/?kotva=

host - 248.155 (?), 9.6.2024 10:12

Pokud nať schne, spíš bych zkusila nějaký postřik na houbové choroby. A dotaz - střídáte záhony při pěstování? Může být něco houbového i v půdě. 

Jinak škůdci se spíš projevují kroucením natě.   Lída 

host - 248.155 (?), 9.6.2024 20:55

Podívala jsem se na tu fotku v druhém vlákně - máte tam dost sluníčka? Jsou tam nějaké šišky z borovice...

U mne je také písčitá půda, ale střídám záhony, takže i když dávám cibuli až jako poslední, jsou nejdřív brambory s hnojem, pak jahody s kompostem a pak cibule - takže trochu humusu tam má, i když v písku se vyplaví do hlubších vrstev (když vyleze, tak přikrývám netkankou proti vrtalce) a přidám jí trochu cereritu.    Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 9.6.2024 19:08

Cibuli by písčitá půda měla vyhovovat. Může to být plíseň nebo vrtalky. Plíseň poznáte, při vrtalkách se kroutí listy ze vzpřímené polohy se ohýbají dolů. Stříkat proti nim moc nepomáhá.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 9.6.2024 22:12
Ďakujem za odpovede. Neviem posúdiť či je cibula napadnutá, vrtalkou, alebo je to hubová choroba. Prikladám foto.
cibula
cibula

host - 66.55 (?), 9.6.2024 22:18

Podle fotky to nevypadá na napadení houbovými chorobami nebo hmyzem. Není Váš pozemek zastíněný?

host - 91.196 (?), 10.6.2024 7:17

Pokud zaléváte kapkově a v půdě je písek s pískem, tak to asi lepší nebude, SPCH.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 224.30 (?), 10.6.2024 7:46
Dobré ráno, doobeda je pozemok v tieni a poobede na slnku. Cibuľa v polotieni nerastie dobre? Doteraz som zalieval, ručne, včera som tam dal postrekovač ktorý každý deň polieva ráno 10 minút.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 10.6.2024 8:40

Proč cibule neroste? Tak určitě cibule potřebuje slunné místo, slunce jen půl dne je málo. Dále potřebuje sušší záhřevné hlinitopísčité půdy. A u vás je cibule od noci až do oběda ve studeném prostředí, půda se sluncem prohřeje až odpoledne. Taky jsem si všiml, že vůbec půdu nekypříte, pravidelným kypřením omezíte výpar vláhy z půdy a nebude třeba tak často zalévat, nakypřená půda se také lépe prohřeje. K tomu se hodí škrabka na plevel na dlouhé násadě, taková, jakou má třeba Fiskars. Na snímcích se nezdá, že by cibule trpěla houbovou chorobou nebo byla napadená škůdci, ale připadá mi, že sazečku sázíte hlouběji, než je třeba, asi by chtělo i přihnojit draselným hnojivem. Solide, celkově by to chtělo pročíst si něco o pěstování cibule v literatuře, případně na internetu. Sám pak zjistíte, v čem je problém. My ze dvou snímků za dva roky příliš nezjistíme.

host - 248.155 (?), 10.6.2024 10:10

Také mi to podle fotek nepřipadá něčím napadené. Při vrtalce se nať kroutí do smyček a při plísni má šedé skvrny. Ale podle mne jí chybí sluníčko a trochu humusu v půdě, který by vázal živiny a vodu. V tomhle písku všechny dodané živiny projedou do spodních vrstev.

Takže aspoň trochu vylepšit půdu (třeba zelené hnojení) a víc slunce. Tenhle polostín poslední roky snese tak koštálová zelenina a jahody.  Lída 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz