Česnek sezóna 2021/2022
|
|
 |
 |
host - 54.174 (?) 4.11.2021 10:16
Myslím tím ty 3 hlavičky česneku odněkud.
Šíření necertifikované sadby je hlavním dúvodem zamoření háďátkem zhoubným a bílou hnilobou. Kromě mnoha odborných pramenů, které tady ani není třeba zmiňovat, ze mě mluví zkušenost z jedné takové zamořené zahrady (z dřívějších generací). Pokud můžu jednu praktickou "2 cents" - nikdy nedávejte odpad z kupovaných cibulí a česneků na kompost. A když bude řeč i o háďátku, tak snad ani nic jiného, co nepochází z Vaší zahrady. To se týká i té organiky do záhonu.
Ohledně sadby případně popřemýšlejte o vhodném chemickém ošetření, pokud se do podobných dobrodružství chcete pustit.
L.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3087) - 208.138 (?), 2.11.2021 23:34
Nemůžu nesouhlasit, protože to nemám odzkoušené a děkuju za varování. Předešlé zkušenosti s podestýláním rostlin biomasou zatím byly docela pozitivní. Takže dám vědět, jak to fungovalo na konci příští sezóny. Ten "vylepšený" záhon je určen pro kořenovou zeleninu: mrkev, petržel, červenou řepu. Tak uvidím.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.241 (?), 3.11.2021 9:27
Čím hlbšie zakopaná organická hmota a čím menej prepustná pôda pre vzduch, tým viac hnilobných baktérií a mliečneho kvasenia. Žížaly to moc nemajú radi. Stromy v lese takisto nezakopávajú opadané listy pod zem a funguje to tak jak má. Ten kto nepozoruje dostatočne svoju záhradu, ale číta staršie knižky, nemusí pre ňu robiť to najlepšie. Ideálne by bolo po čase odkryť zakopanú organickú hmotu a pozrieť sa, čo sa tam deje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 3.11.2021 16:31
Sazime 800 strouzku, důrazně se snažíme dodržet ten nejpozdnější termín protože nám to nedělá žádnou potíž. Prvně vyzkoušime GLIOREX.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3087) - 208.138 (?), 3.11.2021 19:45
Beru vinu na sebe: neměl jsem se zmiňovat o "vylepšování" záhonu ve vlákně o česneku. Ale když některé obecné činnosti nelze nikam zařadit, prostě to nějak vyplynulo z diskuze.
Dostal jsem ještě tři hlavičky česneku, českého paličáku neznámé odrůdy, darem. Což se mi hodí, protože jsem neosázel celý záhon, ale nebudu pospíchat s výsadbou - počkám na slušné počasí.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.28 (?), 3.11.2021 21:54
Nejlepší způsob si zamořit půdu a na pěstování česneku jen vzpomínat.
L.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3087) - 208.138 (?), 4.11.2021 9:55
Na tomhle pokusném záhonu nebude česnek. Bude tam kořenová zelenina. Uvidíme, zda to bude taková katastrofa, jak předpovídáte. Pokud budu naživu po příští sezóně, popíšu podrobně výsledky. Ten bioodpad pochází pouze ze "zdravých" rostlin, tedy pokud to dokážu posoudit. A nakonec teplá pařeniště jsou založena na stejném principu a fungují, ne?
Vy máte s tímhle praktické zkušenosti nebo mne varujete na základě odborných pramenů?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.174 (?), 4.11.2021 10:16
Myslím tím ty 3 hlavičky česneku odněkud.
Šíření necertifikované sadby je hlavním dúvodem zamoření háďátkem zhoubným a bílou hnilobou. Kromě mnoha odborných pramenů, které tady ani není třeba zmiňovat, ze mě mluví zkušenost z jedné takové zamořené zahrady (z dřívějších generací). Pokud můžu jednu praktickou "2 cents" - nikdy nedávejte odpad z kupovaných cibulí a česneků na kompost. A když bude řeč i o háďátku, tak snad ani nic jiného, co nepochází z Vaší zahrady. To se týká i té organiky do záhonu.
Ohledně sadby případně popřemýšlejte o vhodném chemickém ošetření, pokud se do podobných dobrodružství chcete pustit.
L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4605) - 25.216 (?), 4.11.2021 19:47
No jo, je to riziko. Doma jsem zakázal dávat cokoliv rostlinného, co se získá mimo zahradu, na kompost! Rizikové jsou jahody, bramborové slupky, cibule, česnek, pór, slupky citrusů, jablka, rajčata... prostě všechno, co nepochází z vlastní zahrady! Stěhují se k nám choroby a škůdci, na které nejsme zvyklí. A průšvih je v tom, například, že napadají až zrající plody. Takže čím ošetřovat, a přitom dodržet ochrannou lhůtu?!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|