Vylamování květů u mladých stromků
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 90.181 (?) 5.7.2013 17:11
Jasně, že můj "srovnávací test" je ryze subjektivní, laický. Nicméně jeho výsledek je natolik jednoznačný, že já osobně již nepotřebuji konat nějaké další podrobnější objektivní analýzy. Aktivační účinky koncentrovaných sponátů neznám, doma je nepoužíváme, proto budete muset asi další krok udělat pane Miloši Vy a zkusit porovnat oba přípravky sám. Možná to v tomto případě už tak jednoznačně nedopadne, ale o to zajímavější pokus by to byl. Poznámku pana JR o tom, že bych měl Silwetem zkusit mýt nádobí tak nějak nechápu. Já jsem před tím používal Jar jenom proto, že to byl jediný běžně a rychle dostupný prostředek, který má aktivační účinek. (Aktivace povrchu je právě ono snížení mezimolekulárního napětí). Odmašťovací schopnost saponátu, pro kterou je používán při mytí nádobí byl v daném případě efektem sekundárním a ve své fyzikální podstatě nežádoucím.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 16.243 (?), 5.7.2013 15:18
Dovolím si připomenout, že kapilarita je jev, který se uplatňuje při elevaci (vzlínání) nebo depresi kapalin v tenkých trubicích. Na našich zahradách ji pozorujeme při vzlínání vody z nižších vrstev do vyšších póry v zemině.
Kvalitu ovlhčení listu kapalinou má opravdu na svědomí povrchové napětí v dané soustavě.
Zdravím - J.
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 90.181 (?), 5.7.2013 17:11
Jasně, že můj "srovnávací test" je ryze subjektivní, laický. Nicméně jeho výsledek je natolik jednoznačný, že já osobně již nepotřebuji konat nějaké další podrobnější objektivní analýzy. Aktivační účinky koncentrovaných sponátů neznám, doma je nepoužíváme, proto budete muset asi další krok udělat pane Miloši Vy a zkusit porovnat oba přípravky sám. Možná to v tomto případě už tak jednoznačně nedopadne, ale o to zajímavější pokus by to byl. Poznámku pana JR o tom, že bych měl Silwetem zkusit mýt nádobí tak nějak nechápu. Já jsem před tím používal Jar jenom proto, že to byl jediný běžně a rychle dostupný prostředek, který má aktivační účinek. (Aktivace povrchu je právě ono snížení mezimolekulárního napětí). Odmašťovací schopnost saponátu, pro kterou je používán při mytí nádobí byl v daném případě efektem sekundárním a ve své fyzikální podstatě nežádoucím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.119 (?), 6.7.2013 8:56
Poznámku o tom, že by pan Wimpi měl Silwetem zkusit mýt nádobí jsem myslel v nadsazce. Je dobre si uvedomit, ze jednoucelove smacedlo a saponat nejsou jedno a totez. Nejlepe, kdyz si kazdy, obdobne jako pan Wimpi, vyzkousi a vyhodnoti Silwet a pote se rozhodne, zda ho bude pouzivat ci nikoliv. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.226 (?), 22.8.2014 14:33
Ke zdejší zbytečně plamenné při zda-li použít smáčedlo či nikoli a zda-li je to dobrá nebo zlá chemie:
Každý kdo si o mimokořenové výživě přečetl aspoň něco ví že nepoužít moderní organosilikonové smáčedlo je hřích!
Jako důkaz vám poslouží vaše vlastní oči.
U většiny rostlin vám postřik vytvoří na povrchu listu kapky, využijete tedy jen zlomek listové plochy, a účinnost hnojení bude minimální.
Přírodní smáčedla na bázi hydrolyzátů kolagenu fungují velmi málo přes silné marketingové řeči o smáčivých a lepivých schopnostech...
Pokud použiji 2-5 kapek smáčedla Silwet na litr, listy jsou CELÉ krásně lesklé a je vidět že je povrch DOKONALE smáčený.
A s těmi pár kapkami vyzkoušeného a celosvětově povoleného smáčedla (navíc rozptýleného v malém množství na velkou plochu) si příroda jisto jistě poradí nemějte zbytečné obavy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|