Vylamování květů u mladých stromků
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 211.70 (?) 11.6.2013 8:26
Jahody som tento rok nestriekal ničím, iba pred kvetom prihnojil a sú tiež pekné a zdravé. Vďaka dážďom narástli obrovské. Čo je zvláštne, napriek tomu, že plody ležia na ťažkej a vlhkej pôde, nie sú podložené, našiel som zatiaľ iba 3 nahnité plody. Sadeníc máme odhadom okolo 200 ks.
Samostatnú listovú výživu s organicky viazaným železom som dával vtedy, keď som mal problémy s chlorózou u hrušky, viniča a wistarie. Aj tak to bolo k ničomu, problém to nevyriešilo. Najviac stopových prvkov dostáva vinič- vďaka aplikácii fungicídov (2x za sezónu). Vtedy spolu so Silwetom pridávam aj Harmavit. Ostatné ovocné stromy sú o listovú výživu ukrátené, takže to s tým striekaním nepreháňam. Množstvo stopových prvkov je napr. aj v kravskom hnoji- v prirodzenej aj granuľovanej forme. Stromy, na ktorých dozrieva ovocie, zásadne nestriekam- "silikóny" teda nehrozia. Cena Silwetu je vysoká, ale pri frekvencii mojích postrekov mi vydrží viac rokov. Je to rozhodne dobrá investícia. O jeho zdravotnej škodlivosti som zatiaľ nepočul. Že by bol odpudivý? Prečo? Do prstov ho neberiem. Stačí k tomu jednorazovka s ihlou. Striekačka sa dá bez problémov vypláchnuť nasiatím vody a vstreknutím do postrekovača.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 11.6.2013 10:10
Nepsal jsem, ze Silwet je 'zdravotne zavadny'. O tom, ze je pro prirodu zcela 'neskodny' pochybuji. Pridavat silikonove smacedlo do listoveho hnojiva a to i pro pokojove rostliny nepovazuji za prirozene. Silikonovy olej pouzivam na mazani retezu a dalsich komponent u jizdniho kola. J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 15.20 (?), 11.6.2013 22:30
Našťastie výrobcovia listových hnojív s prísadou zmáčadla sa neriadia názorom p.Vinšálka, ktorý všetko rieši iba striekaním chémie, napriek dáždivému počasiu- bez ohľadu na stav pôdy a spodných vôd pod stromami. Nechcel by som okoštovať ani jeden plod z jeho záhrady...
Súhlasím s tým, že niektoré listové hnojivá, napr. Hycol, plnia aj funkciu zmáčadla. Možno by pre p. Vinšálka nebolo na škodu, naštudovať si viac o princípe účinku moderných zmáčadiel a ich vplyvu na rýchlosť prieniku ochranných látok a hnojív do listových pletív, o fixácii postreku na epidermis listu, odolnosti voči zmývaniu častými zrážkami... V tom majú moderné zmáčadlá výraznú prednosť.
Čo ma však prekvapilo, je závadnosť propagovaného a v praxi používaného Silwetu vo vzťahu k ľudskej pokožke. Bolo by dobré nájsť menej agresívny ekvivalent. Kto poradí?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6648) - 14.199 (?), 12.6.2013 8:45
-- uplatnenie zmáčadiel, adhéznych látok, disperzných látok a detergentov--
V podstatě aditivační směs pro výrobu motorových olejů. Zajímavé, že když někdo na zahrádce upustí flašku s olejem, ostatní jej mají za vyvrhele. Jiný si to stříká s oblibou na stromy, na jahody. Inu proti gustu žádný...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 12.6.2013 9:01
Pane Paľo, predpokladam, ze se ve vecernich hodinach vyjadri pan Vinšálek. Ja bych radeji zadna smacedla nepouzival, zejmena ne kremičitá tj. silikonová a to ani do pesticidu. J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |