Vylamování květů u mladých stromků

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 211.70 (?) 
11.6.2013 8:26

Jahody som tento rok nestriekal ničím, iba pred kvetom prihnojil a sú tiež pekné a zdravé. Vďaka dážďom narástli obrovské. Čo je zvláštne, napriek tomu, že plody ležia na ťažkej a vlhkej pôde, nie sú podložené, našiel som zatiaľ iba 3 nahnité plody. Sadeníc máme odhadom okolo 200 ks.

Samostatnú listovú výživu s organicky viazaným železom som dával vtedy, keď som mal problémy s chlorózou u hrušky, viniča a wistarie. Aj tak to bolo k ničomu, problém to nevyriešilo. Najviac stopových prvkov dostáva vinič- vďaka aplikácii fungicídov (2x za sezónu). Vtedy spolu so Silwetom pridávam aj Harmavit. Ostatné ovocné stromy sú o listovú výživu ukrátené, takže to s tým striekaním nepreháňam. Množstvo stopových prvkov je napr. aj v kravskom hnoji- v prirodzenej aj granuľovanej forme. Stromy, na ktorých dozrieva ovocie, zásadne nestriekam- "silikóny" teda nehrozia. Cena Silwetu je vysoká, ale pri frekvencii mojích postrekov mi vydrží viac rokov. Je to rozhodne dobrá investícia. O jeho zdravotnej škodlivosti som zatiaľ nepočul. Že by bol odpudivý? Prečo? Do prstov ho neberiem. Stačí k tomu jednorazovka s ihlou. Striekačka sa dá bez problémov vypláchnuť nasiatím vody a vstreknutím do postrekovača.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 65.144 (?), 11.6.2013 10:10

Nepsal jsem, ze Silwet je 'zdravotne zavadny'. O tom, ze je pro prirodu zcela  'neskodny'  pochybuji. Pridavat silikonove smacedlo do listoveho hnojiva a to i pro pokojove rostliny nepovazuji za prirozene. Silikonovy olej pouzivam na mazani retezu a dalsich komponent u jizdniho kola. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.20 (?), 11.6.2013 19:46

Tak s tou zdravotnou neškodnosťou Silwetu sme na tom, pane J.R., obaja vedle jako jedle. Skúste zaloviť v googlu. Silwet je škodlivý pri dlhodobom styku s pokožkou a dokonca aj pre vodné organizmy. Tak teraz abysme zháňali menej agresívne zmáčadlo. To sú šoky, to sú šoky...frown

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.6.2013 20:58

Nečetl jsem všechny předchozí příspěvky celé, protože to je o ničem.
Souhlasím s J. R., že přidávat smáčedlo k listovému hnojivu je naprosto nerozumné. Naopak vhodné listové hnojivo aplikované společně s pesticidem, je efektivnější než smáčedlo.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.20 (?), 11.6.2013 22:30

Našťastie výrobcovia listových hnojív s prísadou zmáčadla sa neriadia názorom p.Vinšálka, ktorý všetko rieši iba striekaním chémie, napriek dáždivému počasiu- bez ohľadu na stav pôdy a spodných vôd pod stromami. Nechcel by som okoštovať ani jeden plod z jeho záhrady...

Súhlasím s tým, že niektoré listové hnojivá, napr. Hycol, plnia aj funkciu zmáčadla. Možno by pre p. Vinšálka nebolo na škodu, naštudovať si viac o princípe účinku moderných zmáčadiel a ich vplyvu na rýchlosť prieniku ochranných látok a hnojív do listových pletív, o fixácii postreku na epidermis listu, odolnosti voči zmývaniu častými zrážkami... V tom majú moderné zmáčadlá výraznú prednosť.

Čo ma však prekvapilo, je závadnosť propagovaného a v praxi používaného Silwetu vo vzťahu k ľudskej pokožke. Bolo by dobré nájsť menej agresívny ekvivalent. Kto poradí?

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 194.85 (?), 12.6.2013 8:37

Vráťme sa k Silwetu. Agromanuál popisuje jeho široké využitie pri pestovaní poľných plodín, viniča, ovocnín a okrasných rastlín- v kombinácii s pesticídmi aj listovou výživou. Pre svoju agresivitu k vodným organizmom aj k ľudskej pokožke ho bohužiaľ nemožno považovať za ekologický prípravok. V budúcnosti už ho kupovať nebudem. Což takhle skúsiť namiesto Silwetu použiť ekologické zmáčadlo GALLEKO založené na báze aminokyselín, oligopeptidov s prídavkom iontov Mg a Fe? Podobne účinkujú aj listové hnojivá vyrobené z hydrolyzátov kože. Má niekto skúsenosti s používaním zmáčadla GALLEKO aj v svojej záhradke?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 14.199 (?), 12.6.2013 8:45

-- uplatnenie zmáčadiel, adhéznych látok, disperzných látok a detergentov--

V podstatě aditivační směs pro výrobu motorových olejů. Zajímavé, že když někdo na zahrádce upustí flašku s olejem, ostatní jej mají za vyvrhele. Jiný si to stříká s oblibou na stromy, na jahody. Inu proti gustu žádný...

host - 65.144 (?), 12.6.2013 9:01

Pane Paľo, predpokladam, ze se ve vecernich hodinach vyjadri pan Vinšálek. Ja bych radeji zadna smacedla nepouzival, zejmena ne kremičitá tj. silikonová a to ani do pesticidu. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.48 (?), 12.6.2013 13:49

Máte pravdu, dajme priestor na vyjádrenie aj ostatným, ktorí pridávajú do postrekovača zmáčadlá alebo majú s nimi skúsenosti. Možno sa prihlási niekto, kto používa šetrnejší prípravok ako Silwet a podobné organosilikónové zmáčadlá. Donedávna boli Citowet a Silwet propagované takmer v každej príručke chemickej ochrany pre záhradkárov. Zmáčadlá na báze peptidov sú možno menej účinné, ale zato šetrnejšie k prírode.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.6.2013 14:50

Já přidávám jako smáčedlo běžné kuchyňské saponáty (např. Jar). Do dvou litrů jíchy přibližně tak 1 cm3. Máte vy ekologičtí bijci s tímto produktem v dané koncentaci nějaký problém? Není to možná fukčně tak dokonalé smáčedlo jako ony profi přípravky, ale mně to zatím stačí. Silwet a pod. jsem nikdy nezkoušel a tak nedokážu posoudit rozdíl ani udajnou vyšší účinnost při pokryvu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz