Síran amonný - výborný pomocník proti chloróze
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 28.4.2011 22:57
Chloroza či kalcioza je porucha způsobená nedostatkem železa a je pravda, že se vyskytuje mimo jiné na převápněných půdách, ale také i přehnojených třeba fosforem, nebo na těžkých a zamokřených půdách. S výživou hořčíkem to nesouvisí, snad jen to, že se podobají projevy. Sklony ke kalcioze může způsobit i podnož.
Její projevy vždy rychle odstraní postřik listovým hnojivem s dostatečným obsahem železa, nejlépe v chelátové vazbě. Mně však vždy zatím postačil opakovaný postřik tou obyčejnou zelenou skalicí a to nejen u peckovin, ale třeba u surfinií a petunií v truhlíkách na balkoně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.213 (?), 29.4.2011 8:34
S rýchlym účinkom zelenej skalice nemôžem súhlasiť. Možno tam, kde je chloróza naozaj spôsobená nadbytkom vápnika. Vlani a predvlani som sa snažil zachrániť ázijskú hrušku a jeden koreň viniča ("Chorvát"). Celú sezónu boli listy žlté, na okrajoch nekrotizovali, prírastky takmer žiadne, napriek tomu že som viacrazu striekal Fe v komplexnej väzbe na list aj ten istý roztok v max. dávkach (podľa návodu na fľaši) do pôdy pod rastliny, aj keď som polieval pôdu pod rastlinami roztokom FeSO4 a kys.citrónovej... jednoducho rastliny postupne odchádzajú.Dávam im nádej max.2 roky života. Pôda nie je vápnená 2 roky. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.2 (?), 29.4.2011 9:50
Ak je príčinou naozaj deficit železa (chloróza je viac na mladých výhonoch než na starších listoch), tak skúste z železitých prípravkov ešte Ferrovit, kde je organicky viazané železo. Na našej karbonátovej pôde/rendzine mám s ním dobré skúsenosti (pri hnojení zálievkou sú ale treba veľké dávky tak 100ml Ferrovitu riedeného vodou na 1 strom ev. i opakovane).
Pri chloróze z nedostatku magnézia či dusíku sú viac postihnuté staršie listy kým nové výhony sú na tom relatívne lepšie. Viz napríklad http://dendro.mojzisek.cz/tab_hnoj.php
Tiež nezaškodí kúpiť si pH metrické papieriky a skontrolovať pH pôdy. Na alkalickú sú potom vhodné sírnaté hnojicá - síran amónny i draselný.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 177.236 (?), 29.4.2011 21:33
Zdravím Vás! Práve Vami spomínaný Ferrovit som použil-aj na list a súčasne zálievku v maximálnej dávke-podľa návodu na obale. Celá fľaša padla na tieto 2 rastliny. Pôda je hlinitoílovitá hnedozem so slušným obsahom humusu. (NH4)2SO4 aj K2SO4 používam, výsledok žiadny. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.188 (?), 29.4.2011 18:26
Teraz. Všetky dusíkaté hnojivá sa aplikujú na jar, v dobe rastu. Dusík je v pôde veľmi pohyblivý a pri jesennom hnojení by sa do jari vyplavil do podzemnch vôd alebo vyparil do vzduchu (denitrifikačné baktérie).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.122 (?), 29.4.2011 22:43
Prosím, můžete mi někdo poradit? Dotaz možná trochu mimo. Máme třešeň asi 15-ti letou, již vloni byla půlka stromu zhruba od července jakoby s chlorozou, nyní zase půl stromu v poho, půl s malými, řídkými listy a podstatně světlejšími, kvetla na všech větvích stejně. Co s tím? Díky. Elena
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|