Letos na jaře jsem očkoval broskvoně bdícím očkem. Roby jsem nijak speciálně neuchovával. Vzal jsem je ze stropmků, které se na jaře prodávaly a při výsadbě ostříhaly.Ujmutí je asi 60-70%, pokud se za ujmuté očko dá považovbat zelený asi 1,5cm výhonek. Forkertem, zavázané jen páskou, žádný parafín.
Letos na jaře jsem očkoval broskvoně bdícím očkem. Roby jsem nijak speciálně neuchovával. Vzal jsem je ze stropmků, které se na jaře prodávaly a při výsadbě ostříhaly.Ujmutí je asi 60-70%, pokud se za ujmuté očko dá považovbat zelený asi 1,5cm výhonek. Forkertem, zavázané jen páskou, žádný parafín.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 13:11
zkusím se ještě zeptat, zda by nešlo uložit rouby broskvoní odebrané v tuto dobu do prostředí s teplotou pod bodem mrazu. Jinými slovy je možné zajistit nenarašení roubů skladováním při teplotě pod nulou? S ohledem na to, že v přírodě je odolnost jednotlivých druhů broskvoní ve dřevě, v pupenech, vcelku slušná.
Je to, alespon bez parafinu, nemozne. Broskve se daji dobre roubovat i ockovat od unora do dubna vzdy jen cerstvymi rouby. Skladovane rouby mi vzdycky uvadly. Zkousel jsem mnohokrat a uz stare rouby zkouset nebudu. Cerstve rouby vsak nezkousejte pouzit od prosince do pulky unora. To je take malo efektivni bez ohledu na pocasi.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 13:28
Děkuji Vám za radu. I když se všeobecně broskvoně rozmnožují očkováním, přeci jen je tu několik pěstitelů, kterým se roubování povedlo, tak hledám cestu k tomuto úspěchu s vyvarováním se možných chyb.
Podařilo se to, nebo daří se to jen zkušeným pěstitelům s dlouhou praxí a se sklony k pokusničení, nebo výzkumné činnosti, takzvaný lidový výzkumník. Držte se toho co radí Bílek s Hanušem -citace: Broskvoně se většinou pěstují jako nízkokmeny, žřídkakdy ve vyšším tvaru. Výsledky s roubováním nejsou dobré, proto se v praxi jenom očkují. - konec citace. Další poučení hledejte na You Tube, když si do vyhledávače zadáte - očkování broskvoní. Když se tímto budete řídit, tak se vyhnete zklamání a velké časové ztrátě.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 18:43
Pro hosta 70.35: i když roubování se v praxi neužívá, skutečnost, že se to některým daří, beru jako výzvu k tomu, abych to zkusil také a ani váš příspěvek mě od mého úmyslu neodradí. Koneckonců všechno je jednou poprvé a je mi líto lidí, kteří raději nic nezkouší, aby náhodou neměli oslintané brady.
Ve vašich klimatických podmínkách roubujte za teplého počasí čtyř až pětiočkovým roubem kopulací v březnu. Pupeny na roubu mohou (ale nemají) být silně zvětšené nebo i mírně narašené, ale bez listů. Roub zabalte po naštěpování na 3 týdny průhlednou fólií nebo sáčkem. Podnož by měla být dobře zakořeněná a roub pokud možno čerstvý. Chybu neuděláte. Je to snadné. Broskvoňové dřevo se dobře řeže. Pokud dosud moc neroubujete ani jabloně, nacvičte si řez na několika broskvoňových větvičkách.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 18:58
ještě jednou díky za pomoc. To zabalení naštěpovaného místa je zajímavé, v podstatě stejný postup jako při roubování citroníku. Co takhle zkusit kromě kopulace i roubování do rozštěpu například při silnější podnoži?
Silnější podnože kolem 20 mm jsem rouboval "plátkováním". Tedy skoro jako kopulací, ale s umístěním roubu na okraj řezu podnože. Zabalení roubu je vhodné, aby roub nevyschl dříve než začne brát mízu z podnože. Rozštěp jsem u broskvoní nezkoušel. Ten používám u citrusů na jaře, růží v červnu a angreštů v srpnu, kde mi to vychází nejlépe.