Silnější podnože kolem 20 mm jsem rouboval "plátkováním". Tedy skoro jako kopulací, ale s umístěním roubu na okraj řezu podnože. Zabalení roubu je vhodné, aby roub nevyschl dříve než začne brát mízu z podnože. Rozštěp jsem u broskvoní nezkoušel. Ten používám u citrusů na jaře, růží v červnu a angreštů v srpnu, kde mi to vychází nejlépe.
Letos na jaře jsem očkoval broskvoně bdícím očkem. Roby jsem nijak speciálně neuchovával. Vzal jsem je ze stropmků, které se na jaře prodávaly a při výsadbě ostříhaly.Ujmutí je asi 60-70%, pokud se za ujmuté očko dá považovbat zelený asi 1,5cm výhonek. Forkertem, zavázané jen páskou, žádný parafín.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 13:11
zkusím se ještě zeptat, zda by nešlo uložit rouby broskvoní odebrané v tuto dobu do prostředí s teplotou pod bodem mrazu. Jinými slovy je možné zajistit nenarašení roubů skladováním při teplotě pod nulou? S ohledem na to, že v přírodě je odolnost jednotlivých druhů broskvoní ve dřevě, v pupenech, vcelku slušná.
Je to, alespon bez parafinu, nemozne. Broskve se daji dobre roubovat i ockovat od unora do dubna vzdy jen cerstvymi rouby. Skladovane rouby mi vzdycky uvadly. Zkousel jsem mnohokrat a uz stare rouby zkouset nebudu. Cerstve rouby vsak nezkousejte pouzit od prosince do pulky unora. To je take malo efektivni bez ohledu na pocasi.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 13:28
Děkuji Vám za radu. I když se všeobecně broskvoně rozmnožují očkováním, přeci jen je tu několik pěstitelů, kterým se roubování povedlo, tak hledám cestu k tomuto úspěchu s vyvarováním se možných chyb.
Podařilo se to, nebo daří se to jen zkušeným pěstitelům s dlouhou praxí a se sklony k pokusničení, nebo výzkumné činnosti, takzvaný lidový výzkumník. Držte se toho co radí Bílek s Hanušem -citace: Broskvoně se většinou pěstují jako nízkokmeny, žřídkakdy ve vyšším tvaru. Výsledky s roubováním nejsou dobré, proto se v praxi jenom očkují. - konec citace. Další poučení hledejte na You Tube, když si do vyhledávače zadáte - očkování broskvoní. Když se tímto budete řídit, tak se vyhnete zklamání a velké časové ztrátě.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 18:43
Pro hosta 70.35: i když roubování se v praxi neužívá, skutečnost, že se to některým daří, beru jako výzvu k tomu, abych to zkusil také a ani váš příspěvek mě od mého úmyslu neodradí. Koneckonců všechno je jednou poprvé a je mi líto lidí, kteří raději nic nezkouší, aby náhodou neměli oslintané brady.
Ve vašich klimatických podmínkách roubujte za teplého počasí čtyř až pětiočkovým roubem kopulací v březnu. Pupeny na roubu mohou (ale nemají) být silně zvětšené nebo i mírně narašené, ale bez listů. Roub zabalte po naštěpování na 3 týdny průhlednou fólií nebo sáčkem. Podnož by měla být dobře zakořeněná a roub pokud možno čerstvý. Chybu neuděláte. Je to snadné. Broskvoňové dřevo se dobře řeže. Pokud dosud moc neroubujete ani jabloně, nacvičte si řez na několika broskvoňových větvičkách.
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?),3.1.2018 18:58
ještě jednou díky za pomoc. To zabalení naštěpovaného místa je zajímavé, v podstatě stejný postup jako při roubování citroníku. Co takhle zkusit kromě kopulace i roubování do rozštěpu například při silnější podnoži?
Silnější podnože kolem 20 mm jsem rouboval "plátkováním". Tedy skoro jako kopulací, ale s umístěním roubu na okraj řezu podnože. Zabalení roubu je vhodné, aby roub nevyschl dříve než začne brát mízu z podnože. Rozštěp jsem u broskvoní nezkoušel. Ten používám u citrusů na jaře, růží v červnu a angreštů v srpnu, kde mi to vychází nejlépe.