Očkování / roubování broskvoní
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.140 (?), 23.1.2011 21:28
souhlasím, jako školkař mohu potvrdit, že pokud se obeberou rouby na podzim nebo ze uachlazeného materiálu, vyzrálé, z bazálních částí letorostů, nenarašené, tak jsem takto rouboval x zajímavých odrůd ze zahraničí na broskvový semenáč, dokonce koncem února venku, jako třešně a mohu říci, že výsledek byl skoro 100%.předesílám- neroubovat do tzv. vrcholových měkkých nebo namrzlách částí podnože nebo namrzlé rouby s vypadávajícími pupeny, což se po tuhých zimách stává.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2261) - 64.58 (?), 27.8.2013 18:36
Možná je jarní roubování a očkování na bdící očko u broskvoní neobvyklé, ale já obojí už pár let dělám a nemám s tím problémy. Pokud mám dost roubů, tak je roubování vhodnější metoda než Forkertovo očkování. Letorosty pak o něco rychleji rostou a mohu si ten nejlepší vybrat. Rouby používám zásadně jen čerstvé (max. týden až dva v ledničce) a rouby i místo štěpování musí být plně hydratované. Některé broskvoně-podnože jsou při podzimním přesazování na jaře vyschlé a dají se proto štěpovat jen dole. Samozřejmostí je dvoutýdenní zakrytí roubu fólií nebo sáčkem a nepřekrytí Forkertova očka páskou. Rouby řežu asi s pěti očky a centimetrovým čípkem nezatřeným voskem. Čípek odstraňuji po vyrašení horního pupenu a řez obvykle až pak zatřu balzámem. Myslím, že používání štěpařského vosku na roub jakékoliv dřeviny pod fólií je ztráta času. Ale to je věc názoru. A teď důvod: jarní štěpování broskvoní není samoúčelné. Pokud se mi zdá, že jsou podnože ještě v řijnu moc tenké, mohou být v březnu už přijatelné. Naopak, i přerostlé podnože, nevhodné v září na očkování do Téčka, se na jaře dají dobře roubovat sedélkováním, plátkováním nebo kopulací. V srpnu očkuji nerad. Pupeny teď nejsou ještě dobře diferencované a naočkovat květní pupen je jen na zlost.
|
|
|
|
|
|
|
babra - (11) - 32.73 (?), 4.4.2014 22:28
Kdy zhruba provádíte jarní roubování broskvoní? Máte zkušenosti s delším uchováním roubů?
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.86 (?), 28.8.2023 0:25
Dobrý deň,
veľmi by ma zaujímalo ako robíte řízkování broskvoní.
ďakujem za odpoveď, L
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
babra - (11) - 32.73 (?), 4.4.2014 22:33
Máte někdo zkušenosti s delším uchováním roubů broskvoně v ledničce? Chtěl jsem zítra roubovat a zjistil jsem, že rouby odebrané v polovině února jsou totálně mrtvé, v celém průřezu hnědé, seschlé, přestože na povrchu dostatečně mokré, očka upadávají. Kde jsem udělal chybu? Při odběru byly rouby zdravé, v řezu zelené a silnější než tužka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|