Kuky, na naší straně HK jsou jehnědy sice natažené, ale neprášily ani včera ani dnes, ať jsem s nimi klepala, jak chtěla . A angrešt také ještě vůbec nic... Lída
Lidi neblázněte. Pokud nejsem barvoslepej, tak nejvýše v teplotách je jen severovýchodní Morava, myslím podle Ametu. Ani mě nenapadne, abych stříkal dvakrát za sebou. Jak ukazuje příklad pana Waltera, tak i pozdnější postřik se nemine účinkem. Musíte mít ovšem řádný přípravek, ne nějaký ekologický čajíček, za který jen vyhodíte peníze z okna a výsledek žádný.
Severovýchodní Morava se na Ametu už žlutí, tak proč ne, ale tady se žlutit nebude ještě ani v prognóze na následující tři dny. Sem tam se už místy něco "děje", myslím v pupenech, ale jen sporadicky, takže počkám až po tom deštivém období.
V HK lísky včera prášily, dnes moc ne, protože je zataženo a zima. Jehnědy jsou ale povolené hodně i dnes. Uvádí se, že i podzimní postřik po opadu listů by mohl stačit. Ale na to bych nespoléhal. Takže lépe stříkat dříve.
Pokud se objeví zelené špičičky, tak je už pozdě.
No nevím. Minuloroční totální neúspěch dávám za vinu slabému a nevyzkoušenému fungicidu. Zelené špičky byly minulý rok třeba na Springcrestu, ovšem je zřejmě odolnější, protože patřil k jedné z mála odrůd, která napadení "ustála" celkem dobře. Hůře na tom byly odrůdy, které měly pupeny ještě zavřené, ale jak říkám, problém byl v postřiku, ne v době aplikace.
Kuky, na naší straně HK jsou jehnědy sice natažené, ale neprášily ani včera ani dnes, ať jsem s nimi klepala, jak chtěla . A angrešt také ještě vůbec nic... Lída
Také mě překvapuje, že v HK Kuky viděl prášit lísky. Je tam sice tepleji, vegetace tam má oproti nám náskok tak 5-7dní, ale přeci jenom. U mě se jehnědy lísek ještě ani nezačaly natahovat, angrešty jsou v naprostém klidu.
Okrajově jsem zaznamenal v příspěvcích přede mnou diskusi, jestli se dá předejít kadeřavosti postřikem v období květu. Dá, ale sdělit to mohu jen soukromou zprávou.
Dneska jsem koukal i na lísky, ale prášení je odrůdově závislé. Některé už práší a jiné jsou tvrdé jako broky. Šupuny na pupenech broskvoní se stále nehýbou mimo několika nových stromků ve školce. Ty bych snad i zvládnul s 1/2 litrem a štětcem, ale nevyšel čas.
Takže u mne stále bez postřiku. Ani síra ani měď.
Václave, zkuste mi do SZ dát to co se týká postřiku v době květu a po odkvětu. Nemá to náhodou v popisu "... je fungicid s preventivní, kurativní a eradikativní účinností. Přípravek zastavuje růst mycelia do 48 hodin po vzniku infekce."?