Kdy postřik proti kadeřavosti?

host - 115.19 (?)
5.3.2011 14:27

Zdravím

Sunhaven pěstujeme 4 rokem a můžu potvrdit že odolnost proti kadeřavosti je nízká, loni jsem ji poctivě stříkal a všechny ostatní(Catarina, earliglo,redhaven)byly bez kadeř.a sunhaven ji trochu měla to samé nektarinka nectared ta to odnesla nejvíc.

Letos budeme sázet amsdenovu tak jsem zvědaví na její odolnost.

Johaník V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 1.2.2011 14:01
no ja to myslel tak že si mravenci mšice přenašeji a tím jak ji přenesou tak sporu vemou sebou na zdraví list a tím se dále roznáší...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 1.2.2011 14:42

Co si matně pamatuji z dřívějších diskusí zde na podobné téma, tak k infikování rostliny houbou, která následně způsobuje kadeřavost listů broskvoní dochází ve fázi rozpukání pupenů. Tehdy houba proniká do útrob listového pupenu a napadá jeho centrální část - laicky popsáno, nejsem biolog. V této době jsou ještě mravenci zakukleni a spokojeně spinkají ve svých norách daleko od stromu.

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 1.2.2011 15:02
ano to je pravda spinkaji ale spinka spora? jak dlouho je jeji životnost? vydrží na liste rok? respektive od přenosu do infikace na jaře...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 1.2.2011 15:55

Spóry houby zdárně přezimují na rostlině, tedy na její kůře a na jaře napadají rozvíjející se pupeny. Právě proto se tyto spóry likvidují preventivními podzimními a zejména předjarnimi postřiky. Je nutno omýt, či doslova opláchnout důkladně celou rostlinu, doporučuje se nešetřit na smáčedle.

host - 148.186 (?), 1.2.2011 14:35

Odrůda Sunhaven u nás byla registrována v r. l983, tedy před 28 lety. Osobně jsem si ji pořídil velmi brzy poté, protože v té době u nás nebylo mnoho velkoplodých odrůd před RH. Ale asi po 5-6 letech pěstování jsem je zavrhnul pro již jmenované nectnosti ale zejména kvůli náchylnosti ke klejotoku. Zpočátku jsem si alespoň cenil určitou velkoplodost, ale špatná odlučitelnost od pecky, vymrzání a vyholování mne u této odrůdy zklamaly. Dalším negativním jevem byl rychlý ústup od dobré plodnosti. První 2-3 úrody velké i po prothání, ale další úrody se značně snižovaly, až muselo dojít k silnému    zmlazení a tím i k novému zapěstování, až jsem je vyléčil krumpáčem. Podobně jsem se musel zachovat např. k odrůdě Harbinger pro její pukání.  V současné době je již výběr odrůd mnohem širší, ale problémy s vhodností pro naše podmínky, udržením kvality a plodnosti se budou stále opakovat. Nyní z těchto hledisek zkoumám např. odrůdy Symfonie, Royal Glory, Royal Gem, Favorita Morettiny, Flamingo, Fenix, Harbritte aj. -nejedná se tedy pouze o rané odrůdy. Zdraví Jirka ze Znojma.

host - 46.80 (?), 3.2.2011 0:55

problém je, že všechny odrůdy, u kterých je uvedena střední odolnost znamená v praxi nulová odolnost, podívejte na Rehaven.

host - 186.98 (?), 3.2.2011 6:35

shodou nahod jsem nasel v rukoveti zahradkare odrudy, ktere maji byt odolnejsi-nejsou mi ani moc známy.. tak az skoncim v praci tak se doma mrknu...

host - 115.19 (?), 5.3.2011 14:27

Zdravím

Sunhaven pěstujeme 4 rokem a můžu potvrdit že odolnost proti kadeřavosti je nízká, loni jsem ji poctivě stříkal a všechny ostatní(Catarina, earliglo,redhaven)byly bez kadeř.a sunhaven ji trochu měla to samé nektarinka nectared ta to odnesla nejvíc.

Letos budeme sázet amsdenovu tak jsem zvědaví na její odolnost.

Johaník V.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 70.100 (?), 26.1.2011 6:30

Nejde o lákání, ale o agrotechnickou lhůtu a ta nastala právě po lednovém oteplení.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 26.1.2011 18:10

i ja jsem zvedav jak bude vypadat ma lonska vysazena Redheaven, po opadu jsem provedl postrik a ted pri obleve pred 2tydny... jeste pred rasenim Sulku a uvidime zda to melo vyznam

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz