Odrůda Sunhaven u nás byla registrována v r. l983, tedy před 28 lety. Osobně jsem si ji pořídil velmi brzy poté, protože v té době u nás nebylo mnoho velkoplodých odrůd před RH. Ale asi po 5-6 letech pěstování jsem je zavrhnul pro již jmenované nectnosti ale zejména kvůli náchylnosti ke klejotoku. Zpočátku jsem si alespoň cenil určitou velkoplodost, ale špatná odlučitelnost od pecky, vymrzání a vyholování mne u této odrůdy zklamaly. Dalším negativním jevem byl rychlý ústup od dobré plodnosti. První 2-3 úrody velké i po prothání, ale další úrody se značně snižovaly, až muselo dojít k silnému zmlazení a tím i k novému zapěstování, až jsem je vyléčil krumpáčem. Podobně jsem se musel zachovat např. k odrůdě Harbinger pro její pukání. V současné době je již výběr odrůd mnohem širší, ale problémy s vhodností pro naše podmínky, udržením kvality a plodnosti se budou stále opakovat. Nyní z těchto hledisek zkoumám např. odrůdy Symfonie, Royal Glory, Royal Gem, Favorita Morettiny, Flamingo, Fenix, Harbritte aj. -nejedná se tedy pouze o rané odrůdy. Zdraví Jirka ze Znojma.