Kdy postřik proti kadeřavosti?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 191.35 (?)
7.2.2011 19:20

To s tím angreštem, to je dobrá pomůcky. Ještě jsem to neslyšel. Letos zkusím jarní postřik Ortiva nebo Zato. Není pro ně pro toto schválená indikace, ale někde v zahraničí se strobiluriny /obecně/ v broskvoních používají. Zkusím to na malém stromku a budu referovat, jak to dopadlo, jestli nejsou toxické. Např. Ortiva /azoxystrobin/ je fytotoxická pro jabloně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 6.2.2011 21:06

Ano, 30g/5l

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 6.2.2011 21:33

ja tam mel 40g/10l vody

host - 42.36 (?), 7.2.2011 14:48

Dobrý den, jsem začátečník a o pěstování broskví jsem si už dost přečetla. Bohužel zatím nic o postřiku a kadeřavosti. Je nutné broskve stříkat? To má každá broskev tu kadeřavost? Promiňte za tak pro vás "hloupý" dotaz, ale zajímá mne, zda je to jen jakási prevence jako třeba ochrana rajčat před hnilobou nebo zda je to opravdu nutností chránit broskve postřiky. Děkuji Petra S.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.2.2011 19:01

Bohužel, proti kadeřavosti lze broskve uchránit pouze preventivním postřikem.

Na konci opadu listí na podzim a na jaře, těsně před rašením, nějakým přípravkem na bázi mědi (na trhu jich už je možná 10 pod různými obchodními názvy). Později, jakmile se hnou vrcholové šupiny na pupenech je třeba použít nějaký organický fungicid s hloubkovým účinkem, např. Syllyt, Delan, Baycor a pod., já někdy používám i přípravek s úč. latkou prochloraz (ale do broskví není registrován). Dřívější použití těchto přípravků nedává moc smyslu, protože by se jejich účinná látka do pupenů nedostala.

Nejzašším termínem ošetření potom je v době, kdy začne rašit v dané lokalitě angrešt. Při oddáleném nástupu jara, kdy je dlouhé období chladných a deštivých dnů, jako bylo loni, se musí postřiky cca po 10-14 dnech opakovat.

Pokud ošetření nezvládnete a choroba se objeví na listech, je nutné tyto listy otrhat, případně odstřihnout celou větévku a pak spálit. Jinak se strom zeslabuje.

host - 42.36 (?), 22.2.2011 7:58

Mockrát Vám děkuji za radu. Petra

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 191.35 (?), 7.2.2011 19:15

Dá se říci, že skoro každá, nebo spíš každá dostane kadeřavost. Samozřejmě stříkat nemusíte, ale pak nebudete mít kloudnou úrodu a veškerá práce se stromkem přijde vniveč. To by mě štvalo. A dokonce i když se stříká a nestrefíte se do termínu, tak to je taky špatně, kadeřavost bude. Prostě pokud chcete mít brosvoň zdravou, tak je nutné stříkat v doporučených termínech /Kuprikolem nebo Championem od podzimu do zimy a potom stejnými nebo Syllit em v době, kdy práší lísky - v tu dobu se otevírají pupeny broskvoně a houba začíná pracovat/. Je to jako s rajčaty, ale tam se dá zasáhnout i jinak /stříška, aby na ně nepršelo, protože spóra plísně klíčí v kapce vody/. Zbytků postřiku se bát nemusíte, stříká se jen v době vegetačního klidu a na začátku rašení, později to nemá už smysl.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 191.35 (?), 7.2.2011 19:20

To s tím angreštem, to je dobrá pomůcky. Ještě jsem to neslyšel. Letos zkusím jarní postřik Ortiva nebo Zato. Není pro ně pro toto schválená indikace, ale někde v zahraničí se strobiluriny /obecně/ v broskvoních používají. Zkusím to na malém stromku a budu referovat, jak to dopadlo, jestli nejsou toxické. Např. Ortiva /azoxystrobin/ je fytotoxická pro jabloně.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.2.2011 20:22

No strobiruliny působí především preventivně, méně už eradikativně a kurativní účinnost je slabá. Proto je u nich načasování ošetření ještě důležitější než u kontaktních herbicidů. A aby se projevila i jejich systémovost, je potřebí i potřebné teploty v době aplikace.

Že je azoxystribin fytotoxický pro jabloně mě překvapuje, to jsem dosud neslyšel. Pravdou je, že jsem na jabloně používal různé strobiruliny, ale azoxystrobin dosud ne.  A přitom má Ortiva tak širokou registraci v zelenině.

Já na ovocných stromech nejraději zkouším najrůznější triazolové přípravky v kombinaci s kontaktními (aby nevznikla rezistence).

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 191.35 (?), 7.2.2011 20:46

Jo jo, je to v příbalové informaci.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 27.2.2011 10:01
Na příští týden hlásí počasí nad nulou (tady u nás na jihu) a tak to vidím na třetí postřik proti kadeřavosti, raději o jeden více (pokud by se ochladilo) než o jeden méně.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz