Kadeřavost broskvoně 2024
|
|
|
|
host - 212.219 (?) 14.2.2024 20:27
První postřik byl před 10 dny, tobylo cca 3 dny před prášením jehnědů lísek, střední koncentrace 30g/10L
Hodně krát pršelo, tak jsem teď (po 10 dnech) raději začal dělat druhý postřik, ale jen slabší luru - spodní hranici dávkování 20g/10L.
V návodu Champion je psáno dávkování 20-40g /10L vody.
Další postřik (třetí) už neplánuju, měl by vůbec význam? V popisu kadeřavosti bylo psáno, že klíčový je termín cca prášení lísek, po něm už nemá postřik vliv - prý. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.165 (?), 11.2.2024 18:20
Podkrkonoší. Provokativně zkouším také mandloně. Ty odrůdy s údajně velmi pozdním kvetením. Na prý úrovni plus mínus právě s broskvoněmi. Místo mandlového února - začátek března. Některé takové odrůdy mandloní mají být i hybridní a právě s broskví. Zatím mám jen čerstvě zasazené první stromky. Stříkat také? Raději jsem to včera udělal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.165 (?), 13.2.2024 2:59
Podkrkonoší. Postřik na kaderavost tedy u broskví už povinnost a ne jednou. A co monilioza? To je další v pořadí vytažení ven postrikovace. Na začátku kvetení, že? Jak zkouším odrůdy tak některé stromky a monilioza je dost problém. I likvidační, v jilovacce stromky tolik neregeneruji, za zaschle větvičky nebo s ranami a klejotokem není nahrada a je postupně až pro stromek konečná.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 13.2.2024 9:58
Ano, monilióza se řeší až v době květu, kdy proniká přes květy do dřeva. Použitelné jsou fungicidy např. Signum, Belanty, Prolectus. Nejvíce náchylné jsou meruňky a višně. Na broskvoních je problematická kadeřavost, tady u mě nejvíce odumírání pupenů na letorostech a nehojící se rány po řezu, projevující se černáním dřeva v okolí řezné rány. Nejsem si jistý, jestli se jedná v obou případech o stejnou chorobu, to znamená rakovinné odumírání větví peckovin. Pokud takto napadené dřevo desinfikujete mědí a zatíráte balzámem s dezinfekčními účinky stromky ještě nějaký ten rok prosperují, zřejmě až do doby, kdy se kompletně v důsledku choroby ucpou vodivá pletiva.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.219 (?), 14.2.2024 20:27
První postřik byl před 10 dny, tobylo cca 3 dny před prášením jehnědů lísek, střední koncentrace 30g/10L
Hodně krát pršelo, tak jsem teď (po 10 dnech) raději začal dělat druhý postřik, ale jen slabší luru - spodní hranici dávkování 20g/10L.
V návodu Champion je psáno dávkování 20-40g /10L vody.
Další postřik (třetí) už neplánuju, měl by vůbec význam? V popisu kadeřavosti bylo psáno, že klíčový je termín cca prášení lísek, po něm už nemá postřik vliv - prý. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.200 (?), 14.2.2024 20:40
Doporučil bych třetí postřik v koncentraci 60 gramů na 10l, ty dva předchozí byly k ničemu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 87.124 (?), 14.2.2024 20:58
Nj, Geronimo je zase ten nejchytřejší, chytřejší než výrobci Championu. Co byste se drželi doporučení výrobce, ten ví kulový, že?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|