Kadeřavost broskvoně 2024
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.200 (?), 21.12.2023 14:54
Stačí prostudovat návod na použití (příbalový leták).
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.219 (?), 21.12.2023 15:12
Vloni třeba se začali nalévat nejdřív květní pupeny meruněk a to už po vánocích, v půlce ledna už byly některé odrůdy ve fázi poupat. Broskvoně narašené taky.
Jak je to tedy s třešněmi, když se větvičky do vázy odebírají na Barboru 4.12., v tu dobu byly třešně letos ještě celé olistěné, a přesto v teple větvičky ve váze rozkvetou, takže už proběhla dormance i když ještě neshodily listy někdy v listopadu - chladné teploty na dormanci byly, jen ty listy byly stále zelené? Bez fáze dormance by nemohly jinak kvést. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.124 (?), 21.12.2023 22:05
Cresthaven je dosť citlivý na kučeravitosť ale je dobre odolný na jarné mrazy.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 22.12.2023 0:17
Jeden radí to a druhý zase tamto, viďte, pane Pepé a kadeřavost naskáče stejně. To není jako s plísní bramboru na rajčatech, která jaksi zmizela, nebo působí hodně opožděně. Jeden radil, že Sulka je proti mědi jen slabý odvar a teď zase, že funguje, tak se v tom vyznej. Víte sám, pane PP, jak se vám Sulka osvědčila, nebo neosvědčila.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.142 (?), 22.12.2023 9:21
Ano, tak mi to připadá. Pokud jde o PB, mám teorii, že její oslabení má "na svědomí" precizní technologie ošetřování u zemědělců, kteří pokud nechtějí přijít na buben, musí doržet postup a mají dostupné účinné přípravky. Já vždy když jedu autem, čumím na brambory a napadený porost, rozuměj masivně napadený jsem neviděl. U kadeřavosti na to nemám nějaký moc silný názor, napadá mně jen, že přípravky jsou neúčinné, nebo se choroba vyvíjí jinak než se očekává a nejspíš kombinace. Když si přečtu předchozí kadeřavá vlákna, zjsitím, že někdo stříkal podle lísek, ametu, teplot na dvoře a všichni kadeřavost měli, jakoby nestříkali vůbec. Hrdinům kteří nestříkají nikdy a kadeřavost nemají nevěřím ani pozdrav.
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 22.12.2023 10:14
Souhlasím s Váma, pane PP., zemák u nás živí lidi víc, než broskev, tak se proti PB zasahuje furt a cíleně. Broskvoně jsou téměř na každé zahradě, ale mnozí než pěstitelé spíš držitelé mají ochranu v paži, protože je to existenčně neohrožuje. Ta úvaha o minele přípravků se zmutovanou kadeřavostí bude nejspíš taky trefa do středu terče, SPCH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 2.164 (?), 22.12.2023 15:17
Letošní jaro bylo pro brosvoně, ale i meruňky špatné. Nástup jara byl pomalý, pár dnů teplo, pak mráz, déšt´, sníh. Broskvoně a meruňky pochází z Asie a vyhovuje jim spíš podnebí kontinentální (studená zima, která rychle přejde do teplého jara). Právě u nás to rychle není, a to je ten problém. Kadeřavosti i moniliniové spále vyhovuje chladné a deštivé počasí. Čím trvá déle, tím pro tyto houby lépe. U meruněk se dá spála celkem dobře a jednoznačně podchytit postřiky (nakvétání a dokvétání). I přípravků je celkem dost. U broskvoní to není tak jednoduché. Podle mě to bude chtít více postřiků, a to hned od začátku ledna, zvláště, bude-li teplejší počasí. Klidně tři postřiky, poslední podle nalévání pupenů broskvoně, kvetení lísek a zelených špiček angreštů... Použít lze měďnatý Champion pro všechny postřiky, nebo pro první postřiky Sulku, pro poslední Champion. Koukal jsem, že ta moje broskvoň nemá žádné velké přírůstky. V březnu ji přiměřeně pohnojím (Cererit + trochu močoviny pro růst) a při rašení hlouběji prořežu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (136) - 87.98 (?), 22.12.2023 20:39
Jsem sváteční zahrádkář a broskve jakžtakž pěstuju asi 8let.
V začátcích mi v práci poradili používat proti kadeřavosti Sulku a tak to tak od té doby dělám.
Ještě se mi nestalo, že bych měl s kadeřavostí problém. Většinou nebyla vůbec, nebo jen do 2-5% listů.
Ale zároveň přiznávám, že jsem skoro nikdy nestříkal jenom jednou, protože nejsem schopen určit správný termín. Většinou stříkám pro jistotu 2x až 3x. Někdy stříknu 2x Sulkou a 1x Kuprikolem. V roce 2016 jsem stříkal dokonce 6x (4x SULKA + 1x Syllit+ 1x Kuprikol), protože už na začátku února bylo velmi teplo a pak zase ne.
Každopádně Sulka je převládající postřik a kadeřavost není problém.
Na mědi mi vadí, že je pro rostliny a půdu jed, zatímco Sulka je považovaná naopak za hnojivo. Takže jsem příznivcem Sulky.
U broskví mám úplně jiný problém, a to monilii. Mám už tím napadené dřevo a některé stromky jsem už musel zrušit a další to čeká letos. Když byly mladé, měl jsem velké výnosy, ale teď je to bída.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|