Kadeřavost broskvoně 2022
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 23.5.2022 20:31
Zajímavé. Oba Halehaveny, co tady mám jsou na kadeřavost hodně citlivé, i ten nižší je napadený. Naopak RH a Sunhaven nikoliv. Odrůdy jako Royal Glory, Springbelle, Springcrest, Sugar Time, Royal Majestic kadeřavost nemají, naopak takový Harbinger ano. Částečně napadená je Regina, E. Lady, Princess. Čistý je tradičně Jayhaven, potom Benedicte, Amsdenova, Luna, Albatros, ale i bělomasé nektarinky Super Queen a Snow Queen. Dobře opláchnuté byly i obě Elberty, Michaely, Early RH, částečně napadená byla Tardibelle. Cling Babygold a ten nový Harbel jsou čisté. Venus nějakou kadeřavost má, Big Top ne. Ta falešná Romea by měla být údajně nektarinka Alice Col a ta je taky čistá.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.127 (?), 23.5.2022 19:54
Dobrý den. Jen za sebe. Vlastním kvalitní rosič, postřiky jsem dělal jako Vy, akorát 4x a nestačilo to. Napadení kadeřavostí klasické, ale nejvíc nektarinky. Kdysi jsem se rozhodl je vyzkoušet, dnes už vím, že bych žádnou nektarinku už nevysazoval. Sázel bych jen různé Havenky, to je jistota. Ale já už toho stejně moc nevysadím. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 23.5.2022 20:31
Zajímavé. Oba Halehaveny, co tady mám jsou na kadeřavost hodně citlivé, i ten nižší je napadený. Naopak RH a Sunhaven nikoliv. Odrůdy jako Royal Glory, Springbelle, Springcrest, Sugar Time, Royal Majestic kadeřavost nemají, naopak takový Harbinger ano. Částečně napadená je Regina, E. Lady, Princess. Čistý je tradičně Jayhaven, potom Benedicte, Amsdenova, Luna, Albatros, ale i bělomasé nektarinky Super Queen a Snow Queen. Dobře opláchnuté byly i obě Elberty, Michaely, Early RH, částečně napadená byla Tardibelle. Cling Babygold a ten nový Harbel jsou čisté. Venus nějakou kadeřavost má, Big Top ne. Ta falešná Romea by měla být údajně nektarinka Alice Col a ta je taky čistá.
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.190 (?), 24.5.2022 11:57
Dovoľte mi zareagovať. Na Cresthaven sa kučeravosť objavila a na Flamingu ani náznak. Pričom boli proti kučeravosti ošetrené rovnako.Čím to je čím to je ako spieva Timko. Podnožou, odrodou?
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 24.5.2022 12:09
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 23.5.2022 20:51
Já vlastně letos ani nestříkal, ten malý zbytek Sulky od moření česneku, kterého už nesadím takové lány, podělený mezi všechny semenáče a jednu kupovanou nektarinku, vystačil tak korát aby se neřeklo. Ale jeden ze semenáčů světe div se kadeřavost vůbec nemá. Jinak je někde mín a jinde víc všude. Bohužel je to zrovna ten, který nebude plodit, jinak budu mít na všech letos první sklizen a příjde na vyřazování...
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 24.5.2022 13:57
Rozdíl v napadení mezi odrůdama samozřejmě je a často propastný. Vloni jsem dával 2x meď a nestačilo, zvláště ta jmenovaná druhotná kadeřavost která vyskočila až v červnu, napadený byl lehce i Jayhaven , naprosto vítězně vyšla sagittaria, letos opět ani kadeřavý lístek. Bohužel s plůdky to bude horší než u Havenů, vypadá to že sagitta podobně jako francoise- i když ta jen v lehké formě chytla taky mon. úžeh - plůdky nechtějí růst, něco jako měkká monilia na Leskoře - přes stopku zřejmě nejde dostatek živin, může to být i ten případ opadu plůdků? Haveny se zvětšují bez problému.
Letos jsem projistotu postřik pojistil Thiramem před roztkvětem, krabička pod letitou vrstvou prachu a pavučin, a kadeřavost minimální, sem tam něco vyskočí, ale jinak dobrý.
Upravil jsem taky metodu postřiků. Broskvoně ořežu hned po jabloních někdy koncem února i když se to nemá, postřik mědí je pak směrován dokonaleji na jednotlivé pruty. Mám jen obyč zádový postřikovač. Sulka nemusí být špatná, ale na kadeřavost bych ji nepoužil, slabý účinek a žumpa všude. Spíš ty vaše semenáče jsou odolnější.
Tu se říká lepší měď než neměť MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.103 (?), 24.5.2022 14:52
ono je to taky o tom, jestli někde v okolí jsou broskvoně, které majitel proti kadeřavosti neošetřuje. Přirozeně je pak i váš strom v průběhu roku více napadený sporami houby přilétlými od souseda a ani důkladné omytí stromu na jaře nemusí zničit kadeřavost stoprocentně. Vidím to sám, kdy soused za plotem má 3 broskvoně 5-10 metrů od mých a již druhým rokem proti kadeřavosti nezasáhl. To mi pak ani 2 postřiky mědí nepomohly stoprocentně. Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|