Kadeřavost broskvoně 2022

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?) 
4.1.2022 19:56, zobrazeno: 19352x

Nechci malovat čerta na zeď, ale venku jsou předjarní teploty! Má se ochladit, ale žádná dlouhodobá sláva to nebude. Zvažujme (první) postřik mědí! Druhý, mědí nebo organikou, bych dělal, až se opravdu rozvolní jehnědy lísky. V podmínkách Hradce Králové budu stříkat mědí (první postřik) pravděpodobně do dvou týdnů. Podle teploty a pohybu šupin pupenů broskvoní.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 12.173 (?), 5.1.2022 9:44

Ja vždy na jeseň robím prvý postrek meďou (Champion) po opade listov v novembri (listopad) a následne ďalší postrek meď alebo síra na jar v termíne podľa kvitnutia liesky. Tento spôsob sa mi osvedčil.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.1.2022 16:38

Letos je to nečekaně brzo, ale Amet "hovoří" podobně. Meruňky už taky narašily. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.1.2022 12:16

Kuky mě docela zaskočil. Kdo by to čekal po chladném prosinci. Mezi svátky jsem si ještě šumně zabruslil na Vysočině a stačí pár dní s teplotou kolem 10°C a příroda by se hned chtěla probouzet. Drtivá většina pupenů broskvoní jeví známky rašení, toho, co je zavřené, je pomálu. Nechce se mi vůbec, ale vypadá to na postřik dnes nebo zítra. Žádné roky se slabou kadeřavostí už nečekám. V minulém roce jsem dělal 2 postřiky mědí a dva Syllitem. Výsledek byl uspokojivý, ale tam kde jsem nedostříkl, byla kadeřavost kalamitní (Halehaven). Amet s vypočítanou sumou aktivních teplot všechno jen potvrzuje.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 6.1.2022 18:41

to chce klid a nohy v teple. Nebudu to hrotit a počkám na dobu, pokud to bude možné, až těsně před rozkvětem. Doufám, že to bude až někdy začátkem března. Jestli broskvoně vykvetou dřív, tak pak stejně všechno spálí mráz. Walter

host - 213.137 (?), 6.1.2022 22:32

U mě vloni kadeřavost způsobila největší škody někdy v půlce června. Takže se stávalo, že 15cm výhon z jara byl odspodu zdravý díky postřiku a ten červnový přírustek kadeřavost zahubila. Vloni asi nejhorší kadeřavost co tu kdy byla, soused postříkal jen jednou a pozdě, takže chytil kadeřavost jak prvotní tak druhotnou a stromky odešly na vykopání skutečně.

Kadeřavost bují při trvale deštivém a studeném počasí, vloni se to táhlo až do června, proti tomu není žádný postřik. Měď je jen ochrana před vyrašením. Obvykle jeden postřik únor a pak březen těsně před vyrašením lístků z pupenů. Po vyrašení se dal použít thiram, když se prošvihne termín. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.1.2022 10:53

Počasí je sice dnes na postřik ideální, bezvětří a slunečno, šupiny na pupenech se pohnuly, ovšem suma aktivních teplot nad 7°C k dnešnímu dni podle barevné mapy na Ametu nedosáhla ještě k hodnotě 1000°C. Podle té mapy maximálně tak někde na Frýdeckomístecku. Cp se týče minulého roku, tak pan MH připomněl dlouhé studené inverzní počasí, které prodlužovalo rašení minulý rok na jaře. K oddálení kvetení a tím únik před mrazem, to bylo ideální, pro rozvoj kadeřavosti to bohužel bylo optimální také. Bez postřiku všude v okolí "totálka". Souhlasím s tvrzením, že při chemické ochraně rozhoduje včasnost provedeného postřiku, na druhou stranu při velmi silném tlaku choroby nelze očekávat úplné potlačení výskytu kadeřavosti na broskvoních.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.1.2022 11:10

Houba způsobuje vážné poškození listů, které předčasně opadávají.  Dochází k snížení výnosu a kvality plodů a to i v následujícím roce, celkovému oslabení, snížení životnosti stromu a zvyšuje se citlivost vůči poškození mrazem.

Při obzvlášť vhodných podmínkách může dojít k napadení vrcholových letorostů a nakonec k odumření celé větve.

Hlavní podmínkou infekce je doba ovlhčení listu a vhodná teplota, která se pohybuje mezi 7-26°C. Nejvíce jsou infikovány mladé nevyvinuté listy ve velikosti 1-1,5 cm. S větším napadením můžeme počítat při chladném a vlhkém průběhu jara, kdy se infekční období prodlužuje na 5-6 týdnů (normální období trvá 3-4 týdny).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.1.2022 14:54

Žádné nohy v teple, jak radil pan Walter, se nekonaly, naopak jsem provedl postřik Championem 50 WG. Na žádnou hodnotu 1000 jsem taky nečekal. Na fotkách z dnešního dne je patrné narašení pupenů broskvoní. 

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.2.2022 13:37

Já jsem stříkal Championem někdy kolem 25.1. Nezapsal jsem si to.  Až se rozvolní jehnědy na lísce, udělám druhý postřik. Ale obecně platí, že raději dříve, než později! První postřik by měl být mědí (Champion nebo už nedostupný Kuprikol aj.). Měď je základ.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz