Jak doma vypěstovat novou broskev?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?)
27.1.2025 14:47
Taky je pak možné naočkovaný zapěstovaný semenáček s malou korunkou pěstovat v květináči. Na snímku v 2021 naočkovaná FM3 pěstovaná v 10l květináči.
broskvoň v květináči
broskvoň v květináči
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 163.143 (?), 6.4.2024 8:52

Zajeďte do Strážnice, tam Vám nejlíp poradí,

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 22.219 (?), 6.4.2024 9:43
Já bych i nadále preferoval srpnové očkování na semenáček, ale když ho nemáte a hrozí uhynutí broskvoně už letos, nabízí se ta možnost s jinou odrůdou. Můj předpoklad je, že prostokořenné stromky už budou vyprodané a kontejnerované budou ještě v prodeji, ale třeba se mýlím a u Vás jsou k dostání. Nového stromku by mi ale bylo líto celý ho zničit kvůli získání podnože a naočkování staré odrůdy s nejistým výsledkem ujmutí, protože očko se může na podzim přijmout, ale v zimě může vymrznout. Jak už se tu psalo, úplně nejjednodušší je koupit nový stromek, nejlépe odrůdu Redhaven. Trváte-li nadále na zachování původní odrůdy, zkuste do horních větviček stromku naočkovat v srpnu a případně ještě naroubovat několik roubů pokud možno jen s listovými pupeny počátkem února ze stromu na strom. Něco z toho Vám určitě vyjde a tím si původní odrůdu zachováte.

host - 145.12 (?), 6.4.2024 8:50
Zapomněla jsem se podepsat... Kateřina A omluvte prosím občas chybějící znaménka, píšu z tlf, lépe se mi pak vkládají fotky

host - 212.219 (?), 6.4.2024 9:35

Kontejnerová broskvoň je jistota že poroste a na zimu se dá schovat aby očka nevymrzly - přiočkovance mají někdy slabší mrazuodolnost. Dá se taky přesadit do většího kontejneru, v výsadbě bude pak silnější stromek, v kontejneru se musí ale zalévat každý den, listy hodně odpařují. Prostokořenný stromek se samozřejmě taky dá použít jestli se ještě prodávají nenarašené. Špičák je k očkování ideální, zastřihl bych max v 80cm. Na nový výhon/y se v létě očkuje, tak to jste už pak s očkama ve výšce minimálně 90cm. Další rok ušlechtilé očko vyraší jako špičák a vytvoří předčasný obrost zase o kus výš, tak to jste ve výšce koruny 110cm. Dá se samozřejmě naočkovat do korunky na jednotlivé kosterní větve, že očkovanci porostou hned do stran jako kosterní větve, ale musíte mít jistotu že se očka přijmou na všech 3-4 kosterních větví které budou tvořit korunu. Letos mi nějaké očkovance vymrzly po -20°C, mandloně krásně přijaté a po zimě nevyrašilo nic, chráněné v květináčích cca -12°C vydržely.  MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 74.36 (?), 9.11.2024 17:19

semenáčky broskvoní vhodné k naočkování. Očkováno koncem srpna. Walter

očkování broskvoní
očkování broskvoní

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 27.1.2025 14:28
Naočkované semenáčky jsem před 3 týdny přesadil do květináčů.Teď už jsou v míze a 2 očka začínají rašit. Pokud se do týdne neprobudí i 3. očko, semenáček přeroubuji z venku odejmutého roubu. Walter
očko broskvoně
očko broskvoně

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 27.1.2025 14:47
Taky je pak možné naočkovaný zapěstovaný semenáček s malou korunkou pěstovat v květináči. Na snímku v 2021 naočkovaná FM3 pěstovaná v 10l květináči.
broskvoň v květináči
broskvoň v květináči

host - 213.87 (?), 27.1.2025 19:19

Paráda pane Walter. yes

Ty rašící očka vypadají jako květové - hlavičky jakoby poupata.

A kdy vytahujete vyrašené štěpovance ven, nebo je necháte růst co nejvíc za oknem? Asi bych vyrašence zabrzdil umístěním na světlo do nevytápěné místnosti, nebo ideálně někde ven na chráněné místo kde není mráz nebo schovat před mrazem. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 27.1.2025 20:31

Už jsem to takhle párkrát množil. Nechávám očko růst za oknem. Třeba v 2019 koncem března měl výhon narostlý z očka na výšku 20cm. V půlce května dám v květináči ven do stínu stromů a nechám postupně přivykat na venkovní podmínky, koncem května pak přesadím do volné půdy. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 27.1.2025 21:03

Walter: Rád bych na vás měl nějaký kontakt, tak to zkouším na zahradě on.line. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz