Červenání listů broskvoně
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?) 28.8.2014 14:52
Děkuji za vysvětlení systému motýlku.
Kompost je všestranně výhodný, dodá biogenní složku, která podpoří půdní život, zvláště život žížal.Syntetika je nahrážka,která kompost plně nikdy nenahradí.Žížala provzdušní nejbližší okolí stromku,a prostor do hloubky,takže mi odpadá rizikové kypření okolní půdy.Zanesou biohumus do nižších pater...tam,kde bych se já s motykou těžko dostával.Na mých fotkách bývá patrná bezplevelná mísa z hrubé vrstvy, a většího množství podrceného smrkového chvojí s jehličím.Vytvořil jsem tak podmínky podobné lesní hrabanky.Žížaly se v takovém prostředí rády množí, a pokud mají dostatek biohumusu, nikam... chtělo by se říci neutíkají, protože nemají nožičky.Přehnojení dusíkem,oproti výhodám je minimální.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 28.8.2014 13:46
Tak to Vám velice rád vysvětlím, jelikož se v tom orientuji.
Jakýkoli stromek broskvoně můžete hnojit vyváženým hnojivem pro broskvoně, to jest takovým, ve kterém jsou všechny prvky zastoupeny v přijatelné míře v dostatečném množství pro výživu broskvoně důležité! Takovým paušálním přístupem ale můžete někdy vyvolat nežádoucí reakce v podobě přehnojení některým prvkem.Tedy dodat komplexní hnojivo paušálně pro broskvoně bez přihlédnutí aktuálních potřeb jednotlivých kousků.
Vývážené hnojení je trochu odlišné.Je to citlivý, selektívní přístup k rostlinným požadavkům.K rostlině nedáváte celý výživový komplex hnojení, ale jednosložková průmyslová hnojiva,která jsou v defenzívě,a rostlině viditelně chybí.Rostlina broskvoně je na výkyvy ve hnojení citlivá, a většinou na rozdíl npř.na rozdíl od jabloně, každé deficitní výkyvy jednotlivých struktur vám dá náležitě vědět.Například je v půdách dostatečné množství npř. Ca, ale blokací draslem ,je rostlinnými kořeny nepřijatelné,a v rostlině chybí.Pak CA ve výživě rostliny nadvážím postřikem na list, abych celkovou výživu vyvážil.Kompost je vždy výhodou.Riziko z přehnojení je malé,naproti tomu přináší výhody biogenního materiálu.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.8.2014 13:41
asi to obrátíme. Když by jste přihnojoval komplexem všech živin, který by jste omezil nebo zvýraznil na základě posouzení celkového habitu stromku?
Přidal/ubral by jste fosfor? -proč
Přidal/ubral by jste draslík? -proč
Přidal/ubral by jste dusík? -proč
Omezil by jste kompost jako hlavní zdroj mikroprvků a železa? proč
S.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 28.8.2014 14:52
Děkuji za vysvětlení systému motýlku.
Kompost je všestranně výhodný, dodá biogenní složku, která podpoří půdní život, zvláště život žížal.Syntetika je nahrážka,která kompost plně nikdy nenahradí.Žížala provzdušní nejbližší okolí stromku,a prostor do hloubky,takže mi odpadá rizikové kypření okolní půdy.Zanesou biohumus do nižších pater...tam,kde bych se já s motykou těžko dostával.Na mých fotkách bývá patrná bezplevelná mísa z hrubé vrstvy, a většího množství podrceného smrkového chvojí s jehličím.Vytvořil jsem tak podmínky podobné lesní hrabanky.Žížaly se v takovém prostředí rády množí, a pokud mají dostatek biohumusu, nikam... chtělo by se říci neutíkají, protože nemají nožičky.Přehnojení dusíkem,oproti výhodám je minimální.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EmiroMirdas - (9) - 187.156 (?), 28.8.2014 21:20
Dobrý večer, pro upřesnění se pokusím dodat info o poloze... Zahrada se nachází v podhorském údolí, severozápadní svah pod úpatím Krušných hor.Je tu poměrně dost větrno a půda je jilovitá, navezena z blízkého povrchového dolů.Ke každému stromku, tedy i k této broskvoni byl navezen kompost a prihnojeno v době růstu plůdkú cererit.Přikládám foto jak stromek vypadal koncem června.Zálivka je pravidelná cca. každý týden 2x dvě až tři konve.O dvacet metrů dále mi roste druhá broskvoň,Fairhaven a vedle ní nektarinky Stark red Gold a Venus a všechny tři stromky jsou krásně zelené.Zkusím tedy prihnojit a uvidím... včera jsem psal že dodám foto mladých výhonů, bohužel jsem se na zahradu nedostal, byť na ni koukám z okna, přiložím tedy foto zítra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EmiroMirdas - (9) - 187.156 (?), 28.8.2014 21:45
Omlouvám se tedy za neúctu k lidem od kterých žádám radu, nicméně příspěvky jsou odesílány a vkládány přes mobilní telefon, kde je orientace obrázků správná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 28.8.2014 21:52
Zajímalo by mě, kde je psáno, že půda pod touto broskvoní vykazuje přebytek uhličitanu vápenatéhoCaCO3?Já jsem to z obrázku nijak nepoznal, a pošeptám Vám moji zatím nevyřčenou hypotézu.Protože půdní rozbor nemám, podle kterého bych se řídil, příznaky na listech přeplozeného mladého stromku mě napovídají,že je to právě na deficit Ca, nebo P.Deficitní příznaky obou jsou podobné,a určitá hranice drásla v půdě vápník blokuje.Ač je vápník v mnoha případech pro broskvoň v případě chloroz z nedostatku železa v antagonickém vztahu,tak potřeba vápníku při výživě broskvoně je důležitá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|