Broskve 2023
|
|
|
|
host - 213.137 (?) 4.7.2023 21:16
Springcrest sice na porovnání nemám, ale u mě by ještě asi nebyl zralý.
Plody Francoise poslední dny už krásně voní, vybarvují velice ochotně i ty přistíněné. Velikost střední, tvar spíše plošší broskve, první plod dnes při zmáčknutí měkký tak jsem ho utrhnul. Leskora je nyní v polovině zrání, takže tabulkově to sedí.
Chuť toho prvního plodu celkem dobrá, i když cukernatost jen 10brix, takže převažovala ostřejší kyselinka, konzistence dužiny velmi dobrá, plná, bez vláken, šťavnatá, pecka je nevyvinutá a prasklá, u raných odrůd asi normální. Ty další plody zkusím nechat víc dozrát. Zatím dobrý , v porovnání s loňskou Sagittariou chuť asi stejná - ta výraznější kyselinka. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 1.7.2023 19:43
Springcrest vypadá velice lákavě, takže to je nejlepší raná broskev?
Francoise ty standardní plody má už vybarvené dost, jen ty zakrslé jsou opožděné, ale nechávám jich co z nich bude. Zatím jsou i ty velké tvrdé, ale je to otázka pár dní, už se mi zdá že jeden plod začíná při stlačení lehce pružit. Mám tu ale oproti čechám minimálně týden zpoždění, Leskory jsou už do oranžova ale stále tvrdé, jeden plod Leskory byl měkký už vykousaný mravencema + hniloba - lahodná meruňková chuť, ale to jsou ty první předčasné plody, pak je mezera až pak zrají. Springcrest se nějak kryje ve zrání s Leskorou? MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 2.7.2023 12:04
Od Pavla je Sagittaria - tam letos není nic 90% zmrzlo už v poupatech a pak zbytek v květu. Sagittaria kdesi bylo psáno vznikla křížením broskve z Floridy, prostě kvete dřív, cca jak meruňky. Ale vloni jeden signální plod dozrál nakonci zrání Leskory. Francoise je od Toma (tom75 nebo tak nějak), už dlouho tu nenapsal, snad ještě pěstuje. Kvetení Francoise je taky rané jako meruňky, týden před Havenama... takže to samé riziko zmrznutí + mon. úžeh třeba postříkat. Zrání Sagittarie by mělo být stejné jako Francoise a vypadá to že jo. Jsou dokonce i ranější žlutomasé broskve z ESP, ale stromky se tu nedováží, zatím v prodeji nikde nebyly, ta Sagittaria ze Spomyšle asi první taková broskva, teď ještě jestli bude pravá , ale když je i tvoje Tardibelle pravá, tak proč by ne. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 4.7.2023 21:16
Springcrest sice na porovnání nemám, ale u mě by ještě asi nebyl zralý.
Plody Francoise poslední dny už krásně voní, vybarvují velice ochotně i ty přistíněné. Velikost střední, tvar spíše plošší broskve, první plod dnes při zmáčknutí měkký tak jsem ho utrhnul. Leskora je nyní v polovině zrání, takže tabulkově to sedí.
Chuť toho prvního plodu celkem dobrá, i když cukernatost jen 10brix, takže převažovala ostřejší kyselinka, konzistence dužiny velmi dobrá, plná, bez vláken, šťavnatá, pecka je nevyvinutá a prasklá, u raných odrůd asi normální. Ty další plody zkusím nechat víc dozrát. Zatím dobrý , v porovnání s loňskou Sagittariou chuť asi stejná - ta výraznější kyselinka. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 4.7.2023 21:18
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 4.7.2023 21:19
První Františka 10 Brix. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 5.7.2023 13:27
Jak chutnají ty springcresty, poměr cukry kyseliny? vypadají taky šťavnatě.
Možná ten Francoise nebude na mrazy tak citlivý, tabulková doba kvetení je stejná jako Springcrest. Takže Springcrest taky kvete týden před Havenama?
Já myslel že prasklé pecky jsou u všech raných broskví.
Bohužel jak dám příspěvek s fotkou, tak se neobjeví v nových příspěvcích, myslel jsem že jim to pan Walter vysvětlil a opraví to. Dal jsem fotku i do Orangered a taky se nezobrazila. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|