Broskve 2023



host - 213.137 (?)
4.7.2023 21:16

Springcrest sice na porovnání nemám, ale u mě by ještě asi nebyl zralý.

Plody Francoise poslední dny už krásně voní, vybarvují velice ochotně i ty přistíněné. Velikost střední, tvar spíše plošší broskve, první plod dnes při zmáčknutí měkký tak jsem ho utrhnul. Leskora je nyní v polovině zrání, takže tabulkově to sedí.

Chuť toho prvního plodu celkem dobrá, i když cukernatost jen 10brix, takže převažovala ostřejší kyselinka, konzistence dužiny velmi dobrá, plná, bez vláken, šťavnatá, pecka je nevyvinutá a prasklá, u raných odrůd asi normální. Ty další plody zkusím nechat víc dozrát. Zatím dobrý smiley, v porovnání s loňskou Sagittariou chuť asi stejná - ta výraznější kyselinka. MH

Francoise
Francoise
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 213.137 (?), 1.7.2023 19:43

Springcrest vypadá velice lákavě, takže to je nejlepší raná broskev?

Francoise ty standardní plody má už vybarvené dost, jen ty zakrslé jsou opožděné, ale nechávám jich co z nich bude. Zatím jsou i ty velké tvrdé, ale je to otázka pár dní, už se mi zdá že jeden plod začíná při stlačení lehce pružit. Mám tu ale oproti čechám minimálně týden zpoždění, Leskory jsou už do oranžova ale stále tvrdé, jeden plod Leskory byl měkký už vykousaný mravencema + hniloba - lahodná meruňková chuť, ale to jsou ty první předčasné plody, pak je mezera až pak zrají. Springcrest se nějak kryje ve zrání s Leskorou? MH

Francoise
Francoise
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.7.2023 11:24

Copak Springcrest, ten bude zralý až kdo ví kdy, ale ta Františka vypadá náramně. Určitě bude zralá dřív. To jsi na to kápnul.  Máš ji od PavlaCZ.? Velká škoda, že opadaly ty Sagittarie.

                     
host - 213.137 (?), 2.7.2023 12:04

Od Pavla je Sagittaria - tam letos není nic 90% zmrzlo už v poupatech a pak zbytek v květu. Sagittaria kdesi bylo psáno vznikla křížením broskve z Floridy, prostě kvete dřív, cca jak meruňky. Ale vloni jeden signální plod dozrál nakonci zrání Leskory. Francoise je od Toma (tom75 nebo tak nějak), už dlouho tu nenapsal, snad ještě pěstuje. Kvetení Francoise je taky rané jako meruňky, týden před Havenama... takže to samé riziko zmrznutí + mon. úžeh třeba postříkat. Zrání Sagittarie by mělo být stejné jako Francoise a vypadá to že jo. Jsou dokonce i ranější žlutomasé broskve z ESP, ale stromky se tu nedováží, zatím v prodeji nikde nebyly, ta Sagittaria ze Spomyšle asi první taková broskva, teď ještě jestli bude pravá laugh, ale když je i tvoje Tardibelle pravá, tak proč by ne. MH

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.7.2023 14:57

Dva Springcresty už povolily, ale byly z druhé strany chycené moniliovou hnilobou. Vlastně první dvě broskve v sezóně. Takto pevné jsou možná nejlepší. Letos asi úplně nedobarví a už budou měknout. 

                     
host - 213.137 (?), 4.7.2023 21:16

Springcrest sice na porovnání nemám, ale u mě by ještě asi nebyl zralý.

Plody Francoise poslední dny už krásně voní, vybarvují velice ochotně i ty přistíněné. Velikost střední, tvar spíše plošší broskve, první plod dnes při zmáčknutí měkký tak jsem ho utrhnul. Leskora je nyní v polovině zrání, takže tabulkově to sedí.

Chuť toho prvního plodu celkem dobrá, i když cukernatost jen 10brix, takže převažovala ostřejší kyselinka, konzistence dužiny velmi dobrá, plná, bez vláken, šťavnatá, pecka je nevyvinutá a prasklá, u raných odrůd asi normální. Ty další plody zkusím nechat víc dozrát. Zatím dobrý smiley, v porovnání s loňskou Sagittariou chuť asi stejná - ta výraznější kyselinka. MH

Francoise
Francoise
                     
host - 213.137 (?), 4.7.2023 21:18

První Františka.  MH

Francoise
Francoise
                     
host - 213.137 (?), 4.7.2023 21:19

První Františka 10 Brix.  MH

Francoise
Francoise
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2023 8:25

Springcresty jsou už k jídlu.

Springcrest
Springcrest
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2023 8:31

Tvoji Františku jsem vůbec nezaregistroval, Matine. Vidím, že v plodu je prasklá pecka. Všechny Springcresty, co povolily na tom byly úplně stejně. Rozhodně to není pouze "výsada" Harbingeru. Snad nedostatek vápníku, nebo bóru, Lído?

                     
host - 213.137 (?), 5.7.2023 13:27

Jak chutnají ty springcresty, poměr cukry kyseliny? vypadají taky šťavnatě. cheeky

Možná ten Francoise nebude na mrazy tak citlivý, tabulková doba kvetení je stejná jako Springcrest. Takže Springcrest taky kvete týden před Havenama?

Já myslel že prasklé pecky jsou u všech raných broskví.

Bohužel jak dám příspěvek s fotkou, tak se neobjeví v nových příspěvcích, myslel jsem že jim to pan Walter vysvětlil a opraví to. Dal jsem fotku i do Orangered a taky se nezobrazila. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika