Hořké brambory
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 223.253 (?), 21.7.2015 19:16
Podle mé zkušenosti je silné antibiotikum při léčbě borelie ten činitel, který mohl rozhodit váš žaludek. Jídla na vašem jídelníčku by měla být dietní a určítě ne česneková nebo ostře kořeněná. Brambory jsou v dietě OK, vařené a na jemno rozmačkané. Jinak by se mohlo jednat o psychiku. Boirelie je prevít, není to žádná legrace, tak opatrně s jídlem a podprujte se aktimelem a zakysanými mléčnými výrobky
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.96 (?), 21.7.2015 22:06
Hm, to bude těmi antibiotiky. Já je brala na boreliózu loni, nejdřív se mi udělalo dvakrát po jídle blbě, b.ila jsem jak Alík, pak jsem je užívala tak, že jsem snědla púl porce - prášek - druhou polovinu porce - a to už mi prášky nevadily, vše bylo OK. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.253 (?), 22.7.2015 21:49
Borelie je opravdu prevít, problém je, že mléčné výrobky a mléko nemůžu (zvedá se mi žaludek, ale alergie na mléko nemám jen na roztoče :-D)Hodně si zakládám na jídle a je hodně věcí, které si dělám a pěstuji sama.
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.253 (?), 20.7.2015 19:12
Rajčata jsem už jedla a nic...
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 23.7.2015 8:38
Lído, souhlasím s vámi. Brambory pěstuji prakticky celý život, od doby Československé Radky přes Keřkovické rohlíčky až po dnešní Německé Jelly. Chutová rozdílnost může mít několik příčin, sucho a nedostatek vláhy, nevhodná předplodina stejně tak nevhodné složení půdy, kdy v půdě mohou být různé příměsy z nevhodné navážky jež se nestačila rozložit, nebo nevhodné použité hnojivo či ochrané postřiky. Souhlasím i s názorem, že většinu chutových problémů vyřeší způsob vaření a uvaření. I za postupu, kdy se první předvařená voda vyleje a brambory se dovaří v nové čerstvé. Jinak chut brambor v podobných případech jde ovlivnit nejen solí, ale i současným povařením s natí celeru, libečku a jiných aromatických kuchynských rostlin a bylinek. Je to o zkušenosti hospodyněk a to co převzali od rodičů a prarodičů!.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.101 (?), 21.7.2015 19:20
Jedna věc je, že pokud neznáte podmínky předchozího skladování, pak je potřeba nechat hlízy pří správných podmínkách "srovnat". Tedy nechat je na dobře větraném místě v temnu při teplotě od 15 do 22°C alespoň 3 dny vydýchnout.
Druhá věc je nejíst bez zdravotní indikace syrové nebo polosyrové brambory. Zdravotní indikace kdy a proč používat syrovou bramboru jako léčivku najdete v herbáři od Janči&Zentricha.
Jestliže máte po ATB rozhozenou imunitu, neviňte z Vašich chyb prodejce. Tohle by Vám mohly udělat i brambory z vlastní zahrádky (trochu záleží i na odrůdě "Dalí je hodná × Impala zlobí více" aj.)
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.253 (?), 22.7.2015 22:19
Dobrý večer,
moc děkuji za vysvětlení a radu jak skladovat brambory. Brambory mám opravdu hodně ráda a velice jsem se tím trápila. Jak už jsem psala, miluji je i syrové.
ATB jsem bobrala před měsícem a půl a právě od té doby nic až teď. Normálně jsem vařila a jedla vše i brambory.Byla to silná ATB a co 14 dnů jsem musela na kontrolu. Celou dobu při braní Atb jsem neměla problém opravdu žádný. Hodně jsem načetla a opravdu hodně lidí po tom zvracelo a celkově to neslo zle a já díky bohu nic.
Byla to asi moje chyba, že jsem si koupila od pána pytel a nedala je na ty 3 dny do sklepa a rovnou nám udělala kaši. I když jsem opravdu velká kuchařka a moc ráda vařím, žádné brambory co jsem kdy dělala nebo jedla, jsem chuť hořkou necítila, až teď, ani přejíst tu chuť v puse nebylo možné. Je pravda, že začínala ta vedra a jestli je Litoměřický a objíždí vesnice brambory dostali asi zabrat.
Opravdu jsem vinit nikoho nechtěla, jen mě vrtalo hlavou to, že k snídani jsem měla housku s marmeladou pak ty brambory a do večera jsem se na záchode jen otáčela a měla zimnici, pak horkost motala se mi hlava a myslela že se mi rozletí břicho. Další den jsem jedla jen suché rohlíky a cítila neustále hořko v puse a pak udělala bramborové placky a následně to samé za 8 hodin. Tak jsem přemýšlela kde je chyba. Už to vím, brambory je asi třeba 3 dny aklimatizovat než je jíte a nebo nadále kupovat s supermarketu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.253 (?), 22.7.2015 22:46
Také jsme to tak dělali, dědeček byl statkář a tak bylo od masa, mléka až po ty brambory.
Právě proto, že jsem se s tím nikdy nesetkala a vím na 100%,že to bylo tou bramborou jak se něco takového může stát. No a když se stane a následek je jaký je co s tím.
Připadám si už opravdu jako blázen a všem co to říkám, koukají, že to nikdy nikdo nezažila ani tu hořkost necítil.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.101 (?), 23.7.2015 0:21
To odležení pro srovnání poměrů cukrů, škrobů a dalších látek je nutné jen po nějakém extrému jako je nastydnutí nebo "zapaření". Pokud je brambora v záhonku/brázdě tak má přirozené podmínky a žádná aklimatizace není potřeba.
No pro jistotu si příště pište odrůdu, protože ta Vaše citlivost může být jen na jednu určitou a u ostatních budete mít klid. I v super/hyper marketech se dá dopátrat, jakou odrůdu kupujete.
Jinak k tomu působení syrových brambor (bez šlupek a oček) J&Z uvádí, že vnitřně se používá jako jemné přírodní projímadlo. Takže to motání hlavy a hořkost bylo jaksi navíc. Věřím, že až se Vám srovnají jaterní testy, tak ta citlivost na glykosidy pomine (nebude až alergizující).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|