Založení živého plotu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika Urban - (3) - 26.72 (?), 9.5.2011 11:18, zobrazeno: 10976x
Dobrý den všem zahrádkářům,
tímto Vás prosím o radu, jak a ze které rostliny (keře či stromku) založit živý plot?
- jedná se o jižní svah, tedy sluníčko po celý den
- výsadba blízko plotu, protože poblíž plotu se objevují mladé ovocné stromky
- délka plotu cca 20m
- jedná se o zastínění zahrady od cesty
Prosím nedoporučujte túje a jim podobné, děkuji za pochopení a za případné rady.
Přeji hezký květnový den, Monika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika Urban - (3) - 26.72 (?), 9.5.2011 13:02
Děkuji Vám Z.B.
Můžu provést výsadbu smrčků teď na jaře, nebo mám počkat do podzima? Mám možnost vzít si smrčky rovnou z lesa (ze soukromého lesa). A jak daleko od sebe je mám sázet, do sponu?
A po sléze, kdy a jak se stříhají, abych dosáhla zahuštění, ale také vzrůstu?
|
|
|
|
|
|
|
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář (104) - 232.107 (?), 9.5.2011 18:29
Na podzim listnáče a na jaře jehličnany, ale já sázel pár smrčků na podzim a nebyl problém. Jen jim při přesazování nechte co nejvíc kořenů a pod každý dejte tabletu. Hlínu kolem stromku nakypřete a po zasazení pořádně zalévejte. Po zasazení hoďte kolem mulč a nemusíte řešit problém s prorůstáním mezi stromky.
Já sázím do dvou řad po 50cm a za ní druhou řadu také po 50cm, ale s posunem. Mezi řadami nechávám cca 75 cm. Záleží kolik máte místa. Jako minimum bych volil také 50cm.
A stříhání je diskutabilní. Někde jsem četl nejdřív po 3 letech, aby stromek zesílil. Pro Vás ale bude lepší stříhnout špičku další rok po uchycení, aby se smrčky hezky rozvidlákovaly a zhoustly. No a se stříháním po stranách bych začal až větve dosáhnou požadované délky. Tak to dělám já, ale jistě jsou i další metody, o kterých ale nevím :-) Hlavně to bůchví jak neprožívejte. V létě, když je sucho, tak zalévat, hnojit podle půdního rozboru a udržovat ideální ph.
|
|
|
|
|
|
|
Monika Urban - (3) - 26.72 (?), 9.5.2011 22:01
Děkuji Vám za Vaše zkušenosti. A slibuji, že to nebudu nijak zvláště prožívat.
Rozhodla jsem se, že jakmile zajedu pro smrčky, začnu s výsadbou. Uvidíme, jak vše dopadne, ale už teď věřím, že dobře. V případě neuchycení se smrčku, není problém, zajedeme do lesa pro nový
Hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.25 (?), 26.5.2011 14:44
Dobry den, budu vysazovat zivy plot z 20-25cm vysokych prostokorenu Ligustrum vulgare-atrovirens (ptaci zob).
Chci sazet 30 cm od sebe do sponu, radky 20cm. Od plotu bych dal prvni radek 20cm.
Mam v umyslu odkopat cca 5-8 cm hliny (od plotu 20cm+radky spon 20cm + 30cm k obrubniku = 70cm plot vs obrubnik), polozit netkanou textilii, prorezat v textilii krize na vysazeni rostlin, vyhloubit jamky kam dam zahr.substrat + kompost, provest vysazeni rostlin a zavest kurou + samozrejme zalivku. Pozdeji nejaky obdubnik. Mate nejake nazory co udelat a co ne?, mam toho cca 35metru tak abych neco nepo... Dekuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|