Problém s tůjemi

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
9.4.2008 8:34

Zajímavá diskuse, jsou tu pěkné perly jako třeba, kdo zasadil stříbrný smrk v první polovině dvacátého století byl úspěšný a obdivuhodný, ovšem pokud jste se o pár let opozdili a zasadili tentýž stříbrný smrk ve druhé polovině 20. století, tak jste byli lůza.
Pochybný argument je pro výsadbu zeravů, že zeravy jsou skvělé, protože "já" je navrhuji do zahrad, je jasné, že kdyby někdo měl v oblibě kopřivy a navrhoval v zahradách kopřivové záhony, tak si u něj nikdo návrh zahrady neobjedná.
Zahrada tvořena jen trávníkem a obehnaná zeravy na mně působí tak trochu jako klec, v takové zahradě se taky toho nedá moc dělat, kromě toho, že sekáte trávník a stříháte plot už můžete jen tak sedět na lavce a pít pivo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 5.4.2009 11:31

Hmm, proč proboha tolik agrese? Srovnávat stříbrný smrk s bolševníkem, to mi hodně připomíná "republiku si rozvracet nedáme".

Nejsem osobně ctitel plošného zázení cizích druhů, ale na druhou stranu pseudoochranářská opatření mají často charter politicky korektních sdělení.Tzv. zavlečených druhů je v Evropě tolik, že je mnoho lidí často ani nehodnotí jako zavlečené.

Při vlastním projektování nemovitosti nebo zahrady je důležité celkové estetické pojetí a ucelenost návrhu, než bursíkovské skřípění zubů, invektivy a výkřiky o podnikatelském baroku:-))

(osobně mám starý rekonstruovaný dům, třebaže velmi radikálně, k nepoznání - do jednoduchých tvarů a na zahradě mám běžné stromy)

Vkus a nevkus - domy se střílnami a balustrádami nejsou o nic hnusnější, než podivné dostavby dávající domu charakter kolonie šílených termitů. Necitlivě vsazené solitérní okno, hnusy z barevných luxfer, či ozdobné brizolity, absurdní a nepochopitelné dispoziční řešení před kterými i Salvator Dalí blednul závistí. A to už vůbec nehovořím o podivných "úsporách" na zcela nesprávných místech.Drtivá většina přestaveb vlastní rukou s tristním výsledkem nebyla limitována financemi, ale stavem šedé kůry mozkové investora, či jeho "architekta".  

Stejně vzhled mnoha zahrad připomíná dílo akčního Mičurina, a tůje jsou ve srovnání s nimi lepší volbou.

Nadávat na velké domy s malými pozemky - to už je opravdu dětinské, osobně bych tak nikdy nechtěl bydlet, ale mám pár přátel, kteří tak bydlí, prostě už nechtěli bydlet v bytě, shrábli veškeré dostupné finance, spočítali počet členů rodiny a koupili to, na co jednoduše měli. Smát se jim je bohužel projev blazeovaného samolibého nešťastníka.

Chci jen říci, že úroveň vkusu, či nevkusu se odvíjí od všeobecného povědomí a peníze jako takové za něj nemohou. NAvíc - jednoduché nadčasové tvary prostě češi nemusí (Ale Němci, nebo francouzi o tom nejsou o nic lépe)

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 9.4.2008 8:34

Zajímavá diskuse, jsou tu pěkné perly jako třeba, kdo zasadil stříbrný smrk v první polovině dvacátého století byl úspěšný a obdivuhodný, ovšem pokud jste se o pár let opozdili a zasadili tentýž stříbrný smrk ve druhé polovině 20. století, tak jste byli lůza.
Pochybný argument je pro výsadbu zeravů, že zeravy jsou skvělé, protože "já" je navrhuji do zahrad, je jasné, že kdyby někdo měl v oblibě kopřivy a navrhoval v zahradách kopřivové záhony, tak si u něj nikdo návrh zahrady neobjedná.
Zahrada tvořena jen trávníkem a obehnaná zeravy na mně působí tak trochu jako klec, v takové zahradě se taky toho nedá moc dělat, kromě toho, že sekáte trávník a stříháte plot už můžete jen tak sedět na lavce a pít pivo.

host - 151.203 (?), 12.4.2008 21:07

Každá - i dovezená dřeviny do Evropy má v našich zahradách, v parcích a i krajině své uplatnění. Ale musí se velmi dobře vědět kam a kde jí použít. Bohužel cypřiše se staly ´"módní" záležitostí a laikům se líbí (zejména když jsou to ještě mladé výsadby) a od zahradníků je požadují. A oni je množí, protože je to jednoduché, oni je navrhují, protože zákazník si to přeje. Stejně je to se stavbou rodinných objektů (lecos se za domy ani považovat nedá). Bez ohledu na místo, na charakter a historický vývoj lokality se mastí jedna obluda za druhou, protože zákazník si to přeje. Je to na dlohé povídání, ale pomalu a jistě se lecos mění. Thůje se nechají i porazit, ale děsivé satelity se opravit nedají. Tak je leckde zakrývají protihlukovou stěnou a nebo milosrdnými rychle rostoucími dřevinami. Jak mi kdysi řekla jedna vedoucí staveního úřadu, když jsem se podivil, jak mohla dopustit aby vzniklo takove stavební lečo. "Ten satelit nevypadá tak hrozně, jen tam schází ty stromy, které ho zakryjí."  Myslím si, že leckteří zahradníci dneska selhávají, protože sázeí to co chce majitel - zadavatel. Takže tu dnes máme téměř univerzální zahradu. Stříhaný živý plot z thújí či cypřišů, trávník co nejkvalitnější bez ohledu na skutečnost, že široké okolí je silně zaplevelené a do zahrady budou létat nežádoucí semena, někde ve stínu ronďák, nějaká ta kleč či zakrslá borovice a sem tam kousek traviny a nějaké trvalky.

host - 162.128 (?), 4.9.2008 13:50

Osvěta, osvěta a osvěta. nic jiného nepomáhá. Zaplať pánbů za tohle forum. já jsme díky němu začala pěstovat ovoce, což by mě nikdy předtím nenapadlo. Jedna dvě tůjky v zahradě jsou snesitelné, a když jsou hezky pravidelné, použité jako sólitery, tak proč ne. Řada lidí si však jiné řešení výsadby neumí ani představit. Mají pocit že vše ostatní je hrozně pracné. Je potřebné jim obzory rozšířit, a proč ne podobnou diskusí.

Nám zahradu kreslila architektka. Přestože jsem jí řekla, že nemám ráda jehličnany a že naopak zbožnuji listnáče,  tak hádejte jak vypadal návrh? Samý jehličnan, pět smrků, dvě borovice, osm plazivých jalovců a asi třicet plazivých cotoneasterů. Můj oblíbený keř je kalina - existuje jich desítka druhů, paní architekce jsem to řekla, a ta dala do návrhu jednu.

Takže něco jsem na jejím návrhu změnila hned, něco bohužel až po třech letech od výsadby, kdy jsem postupem doby zjistila, jaké nádherné rostliny existují. Zbavit se cotoneasterů je nadlidské úsilí, dva víkendy s rýčem, nůžkami, a nakonec roundup, a stejně to nejde pořád pryč, kořeny nejdou vykopat. Místo toho si dnes sázím kopečky dlužich, bohyšky, kakosty, mezi to si dávám narcisy, mečíky, atd. atd. Kaliny jsem nasázela na místa, kde měly být původně ty smrky. Koupila jsem knihu o stromech, predplatila pár časopisů, zahrádkáře, objížděla zahradnictví, přesazovala, kombinovala. Zredukovala jsem panašované odrůdy, bylo jich moc, paní architektka se v nich též shlídla a výsledek byl barevný zmatek... sousedé, co bydlí kolem nás mě následovali, neboť viděli že existuje i něco jiného, než smrk a tůje, a jejich zahrady jsou dnes také zajímavější, a příjemnější.  

Takže otevírat jiným obzory, ukazovat jiné možnosti, ale pak je nechat, at si rozhodnou sami.

host - 219.240 (?), 3.10.2008 9:04

Dobrý den,

mám tůje brabant, 4 roky, letos se v červnu celé ohnuly a ležely tak celé léto.Nikdy jsem je nestříhala, mají asi 1,5m. Hnojím je vždy na jaře a v srpnu a sypu k nim posečenou trávu ze zahrady. Zkusila jsem je přivázat, ale teď celé osychají a reznou. Bydlíme v Praze a léto bylo dost suché je možné,  že se ohnuly nedostatkem vláhy? Teď je pilně zalévám, ale každý den je několik větviček suchých, už jsem ty suché větvičky obrala a tújky jsou dosti opelichané, ale i přesto se jim kmen ohýbá.

Děkuji moc za radu Jana

host - 50.223 (?), 31.10.2008 10:53

Dobrý den,

mám vysazené thůje Brabant již od roku 2001 v počtu asi 50 ks, kolem plotu, stříhané na výšku asi 2,5 m a také tvarované na šířku.Každým rokem je jednou pohnojím hnojivem na jehličnany a v období sucha sem tam zaleji.To je vše a daří se jim dobře.Asi je to o štěstí při nákupu.Jan

host - 143.205 (?), 3.10.2008 10:26

Dobrý den, jak píšete návrh Vám dělal aodborná osoba at a s Vámi jistě návrh konzultovala.  Nechápu, proč se nyní divíte. 

Zákazník je objednavatel a projektant je od toho, aby jeho požadavky respektoval.  Pláčete zřejmě nad svým nedostatečně obhajovaným postojem. Paní architektka je mimo hru.   J.

host - 191.16 (?), 15.4.2009 8:24

dobry den kouplila jsem si seminka thuje takove te modre dala jsem je do velikeho kvetinace do zeminy urcenou prave na tyto stromky a zalevam no spis udrzuji vlhkost jak dlouho mam cekat az vylezou diky za odpoved

host - 49.39 (?), 15.4.2009 16:37

Čekal bych tak 14 dní až měsíc. Nejsou to žádní přeborníci v rychlosti klíčení.

A pokud je to "modrá tůje" - bude to spíše cypřišek Lawsonův. (To jen pro pořádek.)

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024