Neprůhledný listnatý plot vedle silnice
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 237.15 (?), 16.3.2019 18:37, zobrazeno: 10056x
Dobrý den všem. Potřebuji vyřešit asi 15 m živého plotu, který odděluje naší malou zahradu od celkem frekventované silnice.
Vloni nám během léta a podzimu zcela zašly osmileté dvoumetrové túje, asi že město vykácelo staré túje, které ty naše stínily, nebo kvůli suchu, nevím. Ale túje už nechceme.
Každopádně bychom rádi plot nahradili listnatým, ideálně mixem druhů, které snáší slunce, exhalace a nejsou náročné na zálivku, cílová výška 2-3 m. A také vytvoří v dohledné době neprůhlednou clonu. Dáváme přednost přírodnímu vzhledu, střiháme jen zhruba, ne geometrie. Z další strany pozemku máme habry a buky, tak jsem původně uvažovala o habrech, ale čím dál víc uvažuji o směsi, možná i něco neopadavého?
Máte zkušenosti s nějakou kombinací více druhů? Co byste doporučili? Děkuji za tipy..
Agáta
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.169 (?), 16.3.2019 18:53
Tavoly, trojpuky, forzýtie, šeříky, pustoryly,kaliny, vyšší tavolníky... - ale během zimy opadají.. Mám směrem k sousedům také mix, i když spíš na záhoně s jinými rostlinami, než jako plot, ale od jara do podzimu k sousedům nevidím . Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.15 (?), 16.3.2019 19:00
Lído, děkuji Vám za tipy. Ještě stále uvažujeme, zda opadavý či neopadavý nebo kombinaci, pohled je jedna věc a oddělení od silnice ještě jiná :-). Agáta
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.169 (?), 16.3.2019 20:23
To chápu, ale ono těch neopadavých listnatých tolik na výběr není. Klasický neopadavý ptačí zob, buxus (ten poslední dva roky likviduje zavíječ, bobkovišeň (ostré jarní slunce jí pálí listy). Hlohyně, některé dřišťály. Cesmína - s tou zkušenost nemám, mahonie je nižší, brslen fortuneův také (ten je ale schopný porůst i svislou plochu).
ps - k těm opadavým ještě vajgélie ;-)) Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.15 (?), 17.3.2019 8:38
U ptačího zobu je uvedeno "pomalu rostoucí keř", to mě trochu odrazuje. Nevíte, za jak dlouho by dorostl požadované 2 m? Díky Agáta
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|