Půda po rajčatech s plísní

host - 138.19 (?)
3.9.2014 18:43
Pane SfK, můžete, coby odborník vyjmenovat rostliny, které vylučují do půdy přírodní biocidy a jsou vhodné k použití v zahrádkách. Myslim si, že by to prospělo velké části zahrádkářské veřejnosti. Když se to neuvede, má to stejnou váhu, jako informace u insekticidů, že je mám použít v době hromadného rojení imag. Tato informace je akorát na dvě věci, když ani pořádně nevím, jak dospělec, proti kterému, respektive jeho potomstvu, mám bojovat, vypadá. Konkrétně se jedná o vrtalku.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 3.9.2014 11:08, zobrazeno: 18349x

Dobrý den, vytrhala jsem rajčata zasažená plísní a zlikvidovala, kovové tyče jsem postříkala desinfekcí, nevím co s bambusovými, na táborák? Jak teď ošetřit půdu a co vlastně na místě pěstovat či nepěstovat příští rok? Předem děkuji za odpovědi.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.9.2014 11:19

Ono stačí pěstovat přerušovací plodiny, které nejsou hostiteli daného patogenu. Od toho jsou osevní postupy/sledy, aby se nemuselo příliš přemýšlet.

Teď dejte hořčici na zelené hnojení, pokud v příštím roce nebudete pěstovat brukvovité nebo hrachoobilní směsku, pokud právě příští rok brukvovité na záhonu po rajčatech/bramborách plánujete.

Bambus nechte na sluníčku a několikrát jej otočte. Desinfekce UV zářením je postačující (někdy není potřeba, pokud první postřik v daném roce děláte měďnatými prostředky).

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 3.9.2014 13:28

Protože další možné postupy se mohou lišit, bylo by dobré vědět, zda se jedná o půdu ve skleníku, nebo mimo něj.

Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 3.9.2014 23:04

Skleník nemám.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 4.9.2014 0:01

Nasijte zelené hnojení s hořčicí, řepkou nebo ředkvičkou. Až bude hořčice 30 cm vysoká, posekat či sešlapat a zarýt.

Dusíkaté vápno je dobré do skleníku, ale jeho nevýhodou je, že tato desinfekce působí i na prospěšné rozkladné organismy a tím retarduje rozklad posklizňových zbytků (kterých však ve skleníku je mizivě). Naočkování prospěšnými mikroorganismy se nejlépe provede rozhozením vyzrálého kompostu (tj. 2-3 týdny po aplikaci dusíkatého vápna je potřeba hnojit kompostem)..

host - 91.178 (?), 3.9.2014 15:31

Dusíkaté vápno.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 3.9.2014 15:36

To ano, ale určitou dobu před výsadbou.Pokud by výsadba na volném prostranství měla nastat až na jaře, tak je hnojení/desinfekce provedená touto dobou plýtváním drahým DV.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3350) - 5.149 (?), 3.9.2014 16:42

Já mám jeden dotaz. Je zbytek kořene rajčete po vytrhnutí ze země posklizňovým zbytkem ve kterém přežívají spóry Phythophotra infestans, když u brambor jsem četl, že spóry této plísně se udržují v posklizňových zbytcích brambor (listech, stonku a hlízách).

Také jsem četl: Rostliny rajčete mohou být napadeny až sekundárně a to sporangiemi přenesenými větrem z infikovaných porostů brambor nebo vodními kapkami ze sousedních infikovaných porostů rajčat.

Tyto informace jsou z materiálu Minsterstva zemědělství- Průvodce chorob "plísně bramboru a rajčete".

Já jsem to pochopil tak, že pokud není plíseň na bramborách, mohu mít rajčata zasazeny na pozemku, kde předešlý rok byla na rajčatech plíseň bramborová a nic se nestane. I ostatní materiál (třeba i ty bambusové hole) nemají žádný vliv na infikaci rajčat plísní bramborovou. Proto bych ani nedělal žádné opatření  (jako je například dusíkaté vápno) ani v případě, že bych všechna rajčata sázel na stejné místo.

Jen pro informaci: velmi často se mně stává, že část rajčat mám na pozemku, kde jsem v předchozím roce měl plesnivá rajčata. Nepamatuji si, že by někdy plíseň  začala v tomto místě. Jistě, tato moje zkušenost není žádným důkazem.

Mr Big

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 3.9.2014 17:27

Ano, to co uvádíte je nepřímým vyjádřením, proč se postřikem "vyplatí" zachraňovat v podstatě i odepsaná rajčata. Posklizňové zbytky jsou tím méně infekční, čím lépe byla provedena chemická a mecanická ochrana rostlin. Ano, i mechanická ochrana má své místo, protože pokud pokládáme nějaký materiál za mírně infekční, je lépe jej včas mechaniky odstranit a přemístit do kompostu k desinfekci fermentačními procesy. Pouze ze zdravého porostu můžeme posklizňové zbytky nechat na záhonku/poli jsko biomasu pro "zelené hnojení".

Pro použití stejného pozemku na brambory v prvním roce a rajčata v roce následujícím je rozhodující mimo zdravotního stavu i meziplodina a dávky hnojiv. Některé rostliny svými kořeny vylučují přírodní biocidy, které půdu sanují přirozeně bez poškození boudiverzity (jak je tomu u "ostrých desinfekcí"). Málokdo si uvědomuje, že desinfekci půdy ve skleníku (kde každoročně pěstuje rajčata a papriky) provádí dvakrát ročně výsevem ředkviček. Jednou napodzim, po sklizni lilkovitých a podruhé na jaře před výsadbou lilkovitých.

SfK

host - 138.19 (?), 3.9.2014 18:43
Pane SfK, můžete, coby odborník vyjmenovat rostliny, které vylučují do půdy přírodní biocidy a jsou vhodné k použití v zahrádkách. Myslim si, že by to prospělo velké části zahrádkářské veřejnosti. Když se to neuvede, má to stejnou váhu, jako informace u insekticidů, že je mám použít v době hromadného rojení imag. Tato informace je akorát na dvě věci, když ani pořádně nevím, jak dospělec, proti kterému, respektive jeho potomstvu, mám bojovat, vypadá. Konkrétně se jedná o vrtalku.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz