Kompostér - který, proč a na co užít kompost?
|
|
 |
 |
PP. - Diamantový Zahrádkář (6648) - 128.44 (?) 3.5.2009 19:53
Vy berete kompostér jako stroj. To není mašina na "cosi". Je to krabice, více či méně děrovaná, více či méně drahá. To je vše. Kompostování obecně je tlení organické hmoty za přístupu vzduchu a za vlhka. Není to hnití. Hotový kompost ("cosi") nevypadá jako hnůj, vypadá jako kompost. Přidávat se může k čemukoliv (rostlinám) po celý rok. Je to hnojivo. Nevím, jak vypadá "nenormální" kopostér, který umí udělat kompost 5x rychleji, než "normální". Asi jako přípravek, který zvětší objem vlasů o 89,7%. Zkuste se vymknout z vlivu debilních reklam a začít přemýšlet.
Edit 1. PS. Tazatel, který má 1000 m2 zahradu a NEVÍ co je kompost, je silně podezřelý.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.242 (?), 3.5.2009 10:06, zobrazeno: 18100x
Dobrý den,
v obchodě se zahradními potřebami mě zaujal kompostér. Chtěl bych se o tomto, pro mě tajemném, zařízení dozvědět více. Na webu je dostupných mnoho informací, často však protichudných - závisejí zejména na tom, zda je podává prodejce, nebo uživatel. Proto bych vás chtěl požádat, prostřednictvím tohoto fóra, o vaše reálné zkušenosti s kompostováním prostřednictvím kompostéru, abych si na to mohl udělat vlastní úsudek. Začal bych otázkou, zda vůbec toto zařízení, dle vašeho názoru, využiji - mám zahrádku 1000m2 a maximálně bych do toho mohl pěchovat trávu, listí, plevely, spadaná jablka, hrušky a jiné plody a sem tam větvičku, či banánovou slupku. Někteří uživatelé ale píší, že se kompost musí ještě prokládat, například papírem (cž bych moc nechtěl) či jinými (mě běžně nedostupnými) materiály a dále míchat. Bude mi tedy zařízení k něčemu, když v něm budu kompostovat pouze uvedené materiály a míchat se mi to moc nechce? Další dotaz mám na to, co vůbec z toho kompostéru dostanu za materiál? Píše se sice, že se to dává k růžím, stromům, atd, ale nevím, jestli je to spíš jako hlína, nebo spíš jako blíže nedefinovatelné "cosi". Také se píše o tom, že přísady do kompostéru musí mít definovatelné rozměry do 10 cm - doporučují drtičku. Jelikož bych nechtěl vynakládat další náklady, myslíte, že bych s úspěchem mohl komostovat pouze s uvedeným materiálem, sebraným a nasekaným běžnou travní sekačkou? Také bych uvedl, že mám na zahrádce ořešák - s tím mají být také nějaké problémy. A nakonec by mě zajímalo nějaké konkrétní doporučení na osvědčený typ kompostéru. Vzhledem k jednoduchosti údržby bych preferoval nějaký plastový. U něterých komposterů se dokonce píše, že kompost udělají až 5x rychleji, než normální kompostéry. Co má znamenat to 5x rychleji? Týden, 14 dnů? Jak dlouho se vlastně vyrábí kompost v "běžném" kompostéru? Lze kompost použít místo hlíny na vyrovnání nerovností zahrady? To je tak všechno na začátek, co bych asi (nejenom já) potřeboval vědět. Tom
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
step anka - Bronzový Zahrádkář (74) - 166.33 (?), 3.5.2009 14:17
Také by mě zajímalo, jaké máte kdo s kompostérem zkušenosti.
Komposty mám tři, i tak musím někdy běhat přez půl zahrady. Co přez rok zkompostuji, na jaře stihnu hned použít. Hlavně mě ze všeho nejméně baví přehazování.
U kompostéru jsem to pochopila tak, že se přehazovat nemusí, jen prokládat a urychlení spočívá v tom, že za nějakou (nevím přesně) dobu se zespodu dá odebírat kvalitní kompostová hlína. Bude to asi menším a provětrávaným obsahem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.242 (?), 3.5.2009 16:13
Dobrý den,
tak na kousek otázky jste mi odpověděla - z kompostu budu mít hlínu. Já zas našel informaci, že kompost z komposteru je hotový za 4-10 týdnů - takže jsem se rozhodl, že do toho půjdu (asi se to vyplatí mít 4x za sezónu 400 litrů kvalitní hlíny). Dokonce na kompostování už jede veliký business (různé urychlovací přísady, kompostovatelné pytlíky na domácí odpad, drtiče, atd.). Ale zarazil mě jeden názor na to, že by se neměly do kompostu dávat šlupky od ovoce a zeleniny kupované v obchodech - prý jsou jedovaté kvůli chemickému ošetření. Příjde mi to ale jako nesmysl, protože když si člověk udělá například brambory "na loupačku", pak by měl po požití skončit pod drnem?
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6648) - 128.44 (?), 3.5.2009 19:53
Vy berete kompostér jako stroj. To není mašina na "cosi". Je to krabice, více či méně děrovaná, více či méně drahá. To je vše. Kompostování obecně je tlení organické hmoty za přístupu vzduchu a za vlhka. Není to hnití. Hotový kompost ("cosi") nevypadá jako hnůj, vypadá jako kompost. Přidávat se může k čemukoliv (rostlinám) po celý rok. Je to hnojivo. Nevím, jak vypadá "nenormální" kopostér, který umí udělat kompost 5x rychleji, než "normální". Asi jako přípravek, který zvětší objem vlasů o 89,7%. Zkuste se vymknout z vlivu debilních reklam a začít přemýšlet.
Edit 1. PS. Tazatel, který má 1000 m2 zahradu a NEVÍ co je kompost, je silně podezřelý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.242 (?), 3.5.2009 20:23
Tazatel je "začátečník" a už ho nebaví pořád čuchat ten kouř z ohně? Anebo tazatelův dosavadní "kompost" vypadá jako uschlá hromada větví, listí a trávy, v níž se hromadí klíšťata a jiné breberky? Tazatel je z Prahy? Tazatel chce svůj zahradnický "um" posunout dále a naučit se novým technikám?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 4.5.2009 10:20
Ventilované uzavřené kompostéry jsou sice rychlejší, než klasika, ale větru a dešti poručit neumí. Nicméně za polovinu sezóny dokáží proměnit organický odpad na kvalitní kompost.
Plasťák volte větší, nežli menší (800 l a více), pokud máte souseda s násadou žížal, není od věci půl kolečka s těmito obyvateli dát na dno nového kompostéru. Kompost udržujte pod deklem, ale občas ho zalijte vodou.
Add. Dotaz na ořešák - ořešák je problematický v tom, že jak říkávala moje babička, :"Na podzim z něj nepadá listí, ale takový malý prkýnka." Ořechové listí tleje pomaleji, nicméně, pokud jej "seberete " sekačkou, která jej nadrtí a promícháte drť s jiným půodrceným listím, a trávou, zetleje také jako fík.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.55 (?), 1.6.2009 14:11
Také uvažuji o koupi kompostéru, máme nový dům, kde bude pro začátek travnatá zahrada a co s trávou, že? no a jelikož jedním z důvodů proč zatím tráva je složení půdy a náš čas se zahradě věnovat, říkala jsem si, že s kompostem už se pak můžou začít dělat minizáhonky na jahody, na ředkvičky a salát a postupně to zúrodňovat. Ale taky vůbec netuším podle čeho ho vybrat. Naše trávníková plocha bude mít odhadem tak 600 metrů? možná spíš míň. Našla jsem kompostéry o různých objemech. Nejvíc se mi zamlouval Ketter Mega ECO, 650 l jednak slušná cena na ten objem a druhak i tvarově mi přijde takový kompaktní :-) ale netuším co má správný kompostér mít... Když jsem byla malá, měli jsme kompost a přehazovali ho, ale jsem dítě své doby, tak si to ráda usnadním. Poradíte mi prosím jak se zorientovat? U nás jsou jen malé zahrádkářské krámky a kompostéry nevedou, takže ani neví co mi poradit... Moc děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 131.9 (?), 10.6.2009 20:34
Kompost z kompostéru není plnohodnotný. Kompostování probíhá poměrně rychle, až několika násobně. Kompost připravený konvenční metodou mívá max teplotu při zrání cca 65 stupňů při dobrém založení. Kompostér dosahuje i 80 stupňů a dochází k degradaci některých látek jako jsou např huminové kyseliny. Navíc klasický kompost zraje víc jak půl roku a stačí se rozmnožit i žádoucí aktinomycety, které dále podporují rozklad. Rychlokompostéry mají po několika týdnech hotovo a rozklad probíhá pouze bakteriálně. Pokud chcete kompostovat trávu, je nutné ji míchat s nějakou uhlíkatou příměsí s nižším obsahem dusíku, vhodné jsou piliny. 650L vám však nebude ani zdaleka stačit. Tedy alespoň případě, že trávník sekáte více jak jednou za 14 dní a sem tam i hnojíte.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|