Zavařování v mikrovlnce



Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 185.153 (?)
19.4.2010 20:05

Pane Miloši, zavařovali jsme v mik.jen okurky a houby.Nic jiného jsme nezkoušeli, protože např.kompoty a maso zavařujeme vždy najednou ve větším množství.To zas děláme ve staré pračce s přihříváním, protože se tam hodně vejde.Taky si nedovedu představit, že bych tam zavařovala třeba maso, které vaříme jeden den 2 hod.a druhý ještě hodinu.Ale na to menší množství je to v pohodě.To tvrdé ovoce a zelenina, jak píšete, se holt musí vyzkoušet.Jinak, nic se nezkazilo, víčka držela dobře, víčka byla Omnia a zavírají se "hlavou" před zavařováním, jako když zavařujeme v hrnci.B.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 185.153 (?), 19.4.2010 16:49, zobrazeno: 125536x

U příspěvku -co s vlašskými ořechy-jsem si přečetla diskuzi o zavařování v mikrovlnce, tak vám napíšu svoji zkušenost.V Receptáři vloni v srpnu vyšel článek o zav.v mikrovlnce.Protože pořád postupně dorůstaly okurky na zavařování, ale nebylo to na zavař."ve velkém",hned jsme to vyzkoušeli, i když se přiznám, měli jsme také obavy, abychom mikr.nezničili.Je to, ale opravdu v pohodě, zavařovali jsme opakovaně! A teď popis podleR: Můžeme zavařovat vše, co zav.ve vodní lázni: okurky, kompoty,houby, marmelády,hotová jídla.Základní nastavení: sklenici o objemu 0,7l necháme v mikr.6 min.při výkonu 700W.Sklenice můžeme v mikr.zavařovat i s víčky(nevadí ani kovová!),jen je neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zav.v hrnci.Dobu zav. menších sklenic zkrátíme v poměru odpovídajících velikosti.Např.sklenici 0,3l zavařujeme při výkonu 700W jen 3 min.Pokud je sklenic více, uvedené časy násobíme jejich počtem(4 skl.při 700Wx6min=24min.)a do mikrov.je stavíme na otočný talíř po jeho obvodu, nikoliv na střed! TABULKA :1 SKLENICE 0,7l   700W-6min.-750W-5,6min.,800W-5,3min.,850W-5min.,900W-4,6min.No, ta tabulka..Ale já to jinak napsat neumím, tak doufám, že se v tom vyznáte.Snad vám to někomu pomůže.Zdravím všechny B.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 19.4.2010 19:28

Je to zajímavé. Můžete říci, jestli Vám některá víčka nechytla či jestli se některé konzervy nezačaly kazit?
  Problém vidím i v další věci. Různé potraviny vyžadují různou dobu a teplotu sterilace. Okurky v octovém nálevu nebo kompoty z nakyslého měkkého ovoce sterilujeme při nižší teplotě než např. maso, zeleninu či tvrdé ovoce. Jak to zohlednit v mikrovlnce?
   Jaká víčka jste použila?Uzavírala jste před sterilací nebo až po ní?

      
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 185.153 (?), 19.4.2010 20:05

Pane Miloši, zavařovali jsme v mik.jen okurky a houby.Nic jiného jsme nezkoušeli, protože např.kompoty a maso zavařujeme vždy najednou ve větším množství.To zas děláme ve staré pračce s přihříváním, protože se tam hodně vejde.Taky si nedovedu představit, že bych tam zavařovala třeba maso, které vaříme jeden den 2 hod.a druhý ještě hodinu.Ale na to menší množství je to v pohodě.To tvrdé ovoce a zelenina, jak píšete, se holt musí vyzkoušet.Jinak, nic se nezkazilo, víčka držela dobře, víčka byla Omnia a zavírají se "hlavou" před zavařováním, jako když zavařujeme v hrnci.B.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 19.4.2010 22:51

Ještě dotaz. Když jsem vařil brambory v mikrovlnce (jde to velmi rychle), byly ty při kraji rozvařené a uprostřed tvrdé. Proto jsem je krájel na menší kousky a v polovině vaření promíchal. Nestalo se Vám něco podobného s okurkama?

            
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 185.153 (?), 20.4.2010 20:51

Ne vše bylo o.k. B.

            
host - 178.235 (?), 22.4.2010 17:58

Mikrovlnka je laděný rezonátor s tzv.stojatým vlněním .Každé takové vlnění má sinusoidní průběh s maximy a minimy.Pokud máte mikrovlnku bez pohyblivého roštu a brambory jsou ve velké míse, pak je možný tento efekt.  Chce to otočný rošt a menší nádobu(y).  AB

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 22.4.2010 18:21

Každá mikrovlnka má (doufám) otočný talíř. Ale brambory uprostřed bývají tvrdší než při okrajích. Není to vadnou mikrovlnkou, dělaly to všechny.
  Ostatně stejné je to, když třeba ohříváte hustou omáčku (svíčkovou). Taky bývá prohřátá dost nestejnoměrně

                  
host - 178.235 (?), 22.4.2010 19:26

Ano, pokud šlo v uzavřeném prostoru měřit, našla by se v určitých místech maxima a naopak místa s nulovou energií.  AB

                  
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 24.242 (?), 22.4.2010 21:22

mám mikrovlnku Miele, otočný talíř nemá a dokonce je vnitřek kovový

netuším jak to funguje, ale proti jiným mikrovlnkám s otočným talířem tady je problém nestejnoměrného ohřevu jen zlomkem problému co u jiných

                     
host - 155.80 (?), 19.7.2010 21:37
Pokud mikrovlnka nemá otočný talíř, tak jsou mikrovlny rozdělovány na vstupu do prostoru obvykle takovou vrtulkou, která je poháněna proudem vzduchu- něco jako ventilátor. Je to z důvodu aby se potraviny rovnoměrně prohřívaly. Pepa
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika