Založení trávníku (na zapleveleném pozemku)

host - 88.14 (?)
2.8.2009 8:47

Děkuji za odpověď. Jak jsem psal, nepodařilo se mi nic na toto téma najít, proto jsem diskuzi založil. Naopak se mi podařilo najít asi šest vláken, které jste Vy sám ukončil přesně stejně jako teď můj dotaz - "najděte si to vyhledváním". Prosím tedy o odkazy na vlákna, o kterých všude mluvíte, ale která se mi nepodařilo najít - tzn. ta, kam jste Vy (nebo někdo jiný) napsal nějaké skutečné informace a ne pouze radu k použití vyhledávání.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 88.14 (?), 1.8.2009 9:42, zobrazeno: 11553x

Potřeboval bych poradit, jak založit trávník. V některých příspěvcích zde v diskuzi jsem našel, že "už se to tu řešilo", tak by možná stačil jen odkaz, protože jsem to nenašel. Možná se ale můj případ liší, asi hlavně v tom, že se v zahradních pracech vůbec nevyznám, potřeboval bych tedy radu "pro blbý".

Koupili jsme nově postavený domek a na zahradě nám roste skoro metr vysoký plevel (heřmánek, lebeda, atd.) Chceme místo toho mít trávu, ale nemusí to být bezchybný anglický trávník. Součástí dodávky domu bylo navezení kvalitní hlíny na pozemek, což skutečně proběhlo, ale už v zimě, a do léta stihla zahrada silně zarůst. Půda by ale pod tím plevelem zřejmě měla být poměrně kvalitní. Pozemek je skoro v rovině.

Vzhledem k tomu, že jsme předtím bydleli v paneláku a zahrada je pro mne španělská vesnice, tak jsme si chtěli nechat trávník udělat od specializované firmy. Ale když jsem se ptal na orientační cenu, tak mi pro náš maličký pozemek řekli 20 - 50 tisíc, takže bychom to asi radši zkusili svépomocí.

Můžete mi tedy prosím poradit, jakým způsobem správně zlikvidovat plevel a vysít trávu? Co k tom budu potřebovat za nástroje a přípravky a v jakém množství? Jaké by mělo být správné časování jednotlivých akci?

Předem díky moc za rady.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 1.8.2009 9:59

Vzhledem k tomu, že se tam ta lebeda uchytila až letos, tak to dole u země nebude až tak hustá. Sám už jsem několikrát zatravňoval nějaký zaplevelený pozemek. A delal jsem to asi takto, takže pokud netrváte na anglickém trávníku, je nejjednodušší a nejlevnější posekat tu lebedu, odvést to posekané a poházet travním osivem. A pak při pravidelném sekaní budete mít takový nějaký zelený pažit, kde bude více méně převládat tráva.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 1.8.2009 10:23

Projděte zdejší diskuse, Váš dotaz je zde mnohokrát zodpovězen, satčí použít okénko "vyhledat".

Ve zkratce - plevel vyhubte Roundupem, s krátkým odstupem založte trávník, další podrobnosti o péči o trávník najdete v již proběhlých diskusích. Je skutečně zbytné zakládat X té vlákno k notoricky zodpovídanému dotazu

host - 88.14 (?), 2.8.2009 8:47

Děkuji za odpověď. Jak jsem psal, nepodařilo se mi nic na toto téma najít, proto jsem diskuzi založil. Naopak se mi podařilo najít asi šest vláken, které jste Vy sám ukončil přesně stejně jako teď můj dotaz - "najděte si to vyhledváním". Prosím tedy o odkazy na vlákna, o kterých všude mluvíte, ale která se mi nepodařilo najít - tzn. ta, kam jste Vy (nebo někdo jiný) napsal nějaké skutečné informace a ne pouze radu k použití vyhledávání.

host - 11.2 (?), 3.8.2009 14:42

Vzhledem k tomu, že zakládání trávníků je zřejmě často pokládaným dotazem, a že většinu z nich zodpověděl pan Alí stejným stylem jako můj dotaz zde, nejde nyní vyhledávačem v diskuzích nic moc relevantního najít - najde se jen několik vláken jako je toto, s odpovědí "najděte si to", která moc informací nepřinese.

Takže pro ostatní, kteří to budou někdy potřebovat přikládám odkaz na vlákno, ve kterém se toto téma celkem pěkně probírá, a ktere si mi dnes konečně podařilo najít.

A pro pana Alího - pokud odkazujete tazatele na předchozí diskuze, je slušností uvést odkaz. Jinak Váš přístup vyznívá poněkud arogantně, když tazatele pouze uzemníte, jak je hloupý, že se ptá na tak základní věc, ale žádnou informaci nepřinášíte.

brouzdalek - (15) - 141.127 (?), 3.8.2009 17:14

Dobrý den,

pan Alí není arogantní, rád poradí, ale opravdu se zde věčně dokola opakují stejné dotazy, které vyčtete z předchozích diskuzí, jen jsou lidé ale líní hledat.

Příspěvků o zaplevelených plochách a výsevu trávníků je tu spousta. Nenalezenete třeba přesně odpovídající diskuzi, ale v z některých reakcí se potřebné informace dočtete. Každý má podmínky individuální a nelze zakládat stále nová a nová vlákna. Zřejmě se bude muset zavést FAQ :-)

Pokud bych měl být konkrétní k této diskuzi, tak chybí fotky, odpovědi nejsou v několika větách, ale stranách. Dotyčný si musí o trávnících něco přečíst nebo si to nechat udělat, ale tímhle způsobem to zkrátka nejde..

Mydlan - (37) - 11.178 (?), 11.8.2009 12:58

Každopádně - nikam nespěchat - mechanicky-vytrhat, nebo chemicky-postříkat vše randapem se zbavit veškerého plevele, počkat na jaro

nebo podzim kdy bude hodně pršet, hlínu prokypřit rýčem, uhrabat hráběmi, trošku popískovat, urovnat, pohnojit, zasít, uválet, zalévat, první seč v 10 cm max na 6cm, potom níže a níže, hlavně nikam nespěchat, zbavit se plevelů, a zalévat, hlína musí být na povrchu pořád vlhká aby semínka dobře klíčila:) chce to opravdu něco pročíst.

Každopádně, kolem nového rodinného domku přece nechcete žádné pleveliště, dělejte to správně, sám, o to je radost a pocit lepší:).

host - 11.2 (?), 12.8.2009 13:07

Děkuji Vám za radu, líbila se mi asi nejvíce ze všeho, co jsem zatím našel. Zařídím se podle ní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz