Uježděná zem

maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 96.2 (?)
8.5.2011 8:35

Ono je problém, že pro zahradní eshopy je kultivátor a rotavátor to samé!

Zatím jsem došel k názoru, že ideální by byl traktůrek od Vari s jejich radličkovým kypřičem a pak to přejet bránama. Bohužel nemohu najít v okolí žádnou půjčovnu, která by toto vybavení půjčovala.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 96.2 (?), 7.5.2011 20:02, zobrazeno: 8450x

Dobrý den,

máme zahradu po stavbě a po příjezdové cestě nám 3 roky jezdili Tatry s materiálem. Teď chceme cestu opět srovnat a zatravnit, ale zem je velmi uježděná. Dnes jsem ji zkoušel nakypřit a jde to pouze krumpáčem.

Myslíte, že je možné zem zkypřit kultivátorem???

Viděl jsem ten stroj v akci pouze na záhonech a obdělávané půdě, ale nevím, zda se chytne i na tvrdém povrchu. Cesta má délku 90m, takže dloubat zem krumpáčem by bylo asi na celé léto.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 115.50 (?), 7.5.2011 21:32

Prvně by bylo třeba si ujasnit, co myslíte kultivátorem -  rotavátor? Asi by to šlo, ale každý od takové práce raději uteče (technika dost trpí). Lépe počkat a na podzim zorat pořádně hluboko traktorem a pak na jaře rotavátorem srovnat.

maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 96.2 (?), 7.5.2011 21:53

Ano rotavátor. Každý tomu říká jinak.

Zorat to nejde, po 20cm hlíny je břidlicová skála. Potřebuju to jen nakypřit.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 192.100 (?), 7.5.2011 21:58

Já bych si teda nenechal zorat příjezdovou cestu traktorem, jak bych tam pak asi jezdil? Že by tankem? 

Taky mám včil stavbu a půdu kolem ubitou tak, že do ní nejde skoro rýčem udělat jamka a ke všemu to bylo nerovné od vytlačaných kol atd. Zorat jsem to nechtěl, protože by se mi na krajích orby udělaly brázdy a to jsem nechtěl, a tak mi to soused prokypřil povrchově nějakými takovými jakoby háky, které měl za traktorem, které hlínu rozryly ale nepřevracely ji, prokypřilo se to jen do hloubky pár centimetrů a pak mi to povláčel bránami aby se to srovnalo.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 18.119 (?), 7.5.2011 23:54

Zkusím se také trochu zapojit do diskuse a ujasnit některé pojmy.

Maramara píše, že "viděl stroj v akci na upravených záhonech a obdělávané půdě". Myslím, že má na mysli rotavátor, tedy aktivní stroj s hákovitými noži upevněnými na vodorovné hřídeli poháněné od vývodového hřídele traktoru či malotraktoru apod. - o tom se zmiňuje Honza, že "každý od této práce raději uteče, technika dost trpí".

Ferda se zmiňuje o tom, že mu to "soused prokypřil povrchově nějakými takovými jakoby háky" atd.: mluví opravdu o stroji nazývaném kultivátor. Pracovní nástroje nejsou aktivně poháněné, ale pasívní, pouze tažené za traktorem (nesené na trojbodovém závěsu).

Předpokládám, že cesta Maramary byla pouze dočasná po dobu stavby; současná příjezdová cesta je nejspíše jinde a nejspíše dlážděná. Dále předpokládám, že uvedená cesta pro tatrovky již dále nebude využívaná pro intenzívní nákladní dopravu a že má být zatravněná a splynout s okolním zahradním trávníkem.

Při Ferdově řešení (pouze povrchovém nakypření a urovnání) bude zachováno uježděné zhutnělé podloží a tráva poroste především z vrchní zkypřené vrstvy. nebude se jí nikdy tak dobře dařit, jako na okolním, nezhutněném terénu, bude nejspíše nižší, chudší, neduživá, světlejší... (ale díky tuhému podloží bude dobře sjízdná i těžkou technikou).

Pokud již nebudete potřebovat využívat tuto cestu pro těžkou techniku a chcete založit lepší zahradní trávník, pak bych doporučil prokypřit celý Váš půdní profil, tedy uvedených 20 cm. Rotavátor se bude "chytat" dost těžko, kultivátor pouze povrchově (viz Ferdův případ). Moje rada zní: pozvěte si na zahradu ještě jednou bagr (traktorbagr), ať zubatou lžící vrchních 20 cm nakypří a přitom ať samozřejmě směřuje od domu k výjezdu z pozemku (aby nejezdil po již nakypřené ploše). Když to takhle necháte nakypřit, pak se do toho rotavátor už hravě dostane a připraví Vám jemně zpracovanou zem pro založení dobrého trávníku. Před rotavátorováním bych plochu přihnojil, případně zapískoval... (viz archív diskuse na téma trávník a jeho zakládání. Do rána máte co číst...)

Zem zpracovávejte výhradně ve výrazně vlhkém až mokrém stavu: stroje se do ní daleko lépe dostanou.

Nyní vše. Dobrou noc přeje

Josef.

maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 96.2 (?), 8.5.2011 8:35

Ono je problém, že pro zahradní eshopy je kultivátor a rotavátor to samé!

Zatím jsem došel k názoru, že ideální by byl traktůrek od Vari s jejich radličkovým kypřičem a pak to přejet bránama. Bohužel nemohu najít v okolí žádnou půjčovnu, která by toto vybavení půjčovala.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 147.107 (?), 8.5.2011 10:49

Trávě bude putna, že má tvrdé podloží, musel by to být extrém a těch je málo. Rotavátor na tom zničiíte na prvních dvou metrech, je určen do záhonu. Další řešení zvolte podle místních možností.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz