Travin a kompost
|
|
 |
 |
Alexxa - Bronzový Zahrádkář (79) - 235.69 (?) 10.6.2022 10:43
Děkuji za info. Vyhodim... Moc me to mrzí, bohužel výrobce na pytli nic nepíše, kdybych zde nečetla informace, nikdy se to nedozvím.
ještě prosím otazku, když již nebudu hnojit Travínem, nevíte za jak dlouho mohu trávu kompostovat??
Zdvořle děkuji
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Alexxa - Bronzový Zahrádkář (79) - 93.249 (?), 9.6.2022 22:59, zobrazeno: 6231x
Hezky dobry den, prosim o radu. Loni na podzim jsme zalozili travnik, je opravdu krasny, letos na jare jsme pohnojili Travinem(obsahuje i herbicid)). Travu davame do komposteru, kde mam kravsky hnuj Před chvili jsem procitala forum a nekdo si stezoval, ze kompostem s travou s Travinem po roce pohnojil rajcata a vsechna mu odesla. Kompost delam predevsim pro zeleninu, abych pravdu rekla, vubec me nedoslo, ani nikde neni napsano, ze by se posecena trava po pouziti Travinu nemela kompostovat.Mam ji tedy vyhazet?? Poradite?? Dekuji za vas cas a radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 10.6.2022 4:55
Přípravek neznám a nic takového nepoužívám a nevím jaký máte komposter. To že by zbytky herbicidu došlo k ohrožení rostlin je klidně možné záleží na druhu přípravku a jeho rozkladu, navíc u uzaviratelného komposteru nedojde k vyplavení podobné zátěže deštěm a sněhem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 10.6.2022 9:06
Jestli máte kam to vyhodit, tak to vyhoďte. Tyhle selektivní trávníkové herbicidy přetrvávají v rostlinách dlouho a v kompostu pak škodí. Zkušeností s tím je hodně. To není roundup, který se v zemině rozloží. PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Alexxa - Bronzový Zahrádkář (79) - 235.69 (?), 10.6.2022 10:43
Děkuji za info. Vyhodim... Moc me to mrzí, bohužel výrobce na pytli nic nepíše, kdybych zde nečetla informace, nikdy se to nedozvím.
ještě prosím otazku, když již nebudu hnojit Travínem, nevíte za jak dlouho mohu trávu kompostovat??
Zdvořle děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 10.6.2022 10:57
Za jak dlouho budete moci kompostovat vám neřekne asi ani výrobce, pokud na to nedělal nějaký výzkum. Koukně te se na YouTube videa výrobců chemie. Nevědí za jak dlouho se dá konzumovat kedlubna omylem zasažená přípravkem proti plísni na rajčatech. Doporučují tedy kedlubny dobře přikrýt protože přípravek není pro ně registrovaný. Ale to je jen příklad...
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 10.6.2022 14:07
Váš problém mě zaujal. Vyhledal jsem si tzv. bezpečnostní list Travinu. Z něho je patrné, že 1kg Travinu obsahuje 1,25g čistého Fluroxypyru a 0,8g Klopyralidu. Klopyralid je herbicid určený k likvidaci dvouděložných plevelů. Myslím si, že ta látka ale účinně likviduje všechny rostliny zařazené do třídy dvouděložných, tedy i rajče a mnoho dalších rostlin pěstovaných na zahrádce. Působí prostřednictvím pletiv a kořenů. To mi koneckonců potvrdily i informace, které jsem si dohledal. Mimo dalších přípravků se tyto dvě herbicidní látky používají také v přípravku na hubení plevelů v trávníku Bofix. U trávníků ošetřených Bofixem se nedoporučuje posekanou trávu kompostovat, neboť Klopyralid je charakteristický tím, že jeho rezidua se neodbourávají. V USA údajně už před 20 lety zaznamenali případy, kdy kompost z trávníku s reziduem Klopyralidu poškodil rajčata. Výrobce Bofixu proto dokonce v USA zrušil registraci Klopyralidu pro použití v trávnívích. V Evropě se ale přípravky s Klopyralidem používají a prodávají dál, výrobce jen má upozorňovat, že ošetřené plodiny se nesmí používat k mulčování a kompostování. Pokud tedy jsou informace o neodbourání reziduí látky z půdy pravdivé, pak asi nemá cenu vaší trávu vůbec kompostovat nebo alespoň neužívat kompost jako hnojivo pro záhony se zeleninou. A tady asi bude ten problém, tedy nevědomost o látkách obsažených v přípravcích používaných na zahrádkách. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 25.216 (?), 10.6.2022 16:10
Jo, je to tak. Účínná látka clopyralid se běžně používá i v obilovinách. A dokonce i sláma z tohoto obilí, zkrmená zvířaty, tedy hnůj, může poškodit rajčata, pokud si ho na zahradě zaryjete! Pozor na komposty z městského bioodpadu, tam končí hodně posekané trávy! Ve slehlém, udušeném kompostu se clopyralid rozkládá pomaleji, než ve volné půdě. Do trávníku lze použít kombinovaný herbicid Dicotex, trávu lze po ošetření Dicotexem bez problému kompostovat. A je i levnější, než Bofix.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Alexxa - Bronzový Zahrádkář (79) - 93.249 (?), 10.6.2022 18:01
Uz jsem travu vyhazela,,kompostovat ji vubec tento a pristi rok nebudu. Napsala jsem do eshopu ZAFIDO, kde jsem Travin koupila, ze na obalu ani na jejich strankach neni uvedeno, ze se trava nesmi kompostovat a ze povazuji za velmi dulezite upozorneni. Odepsali, ze po 2- 3 letech muzu z kompost pouzit🙄, snad to napisou na sve stranky, aby kupujici byl informovan. Stesti, ze jsem tady googlila a ze se na tomto foru pan zminil, jinak bych pristi rok byla smutna, proc me nerostou rajcata...
Hlavne ze maj napsane jak je to bezpecne
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|