Houbičky a padáčky
|
|
 |
 |
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 93.178 (?) 23.7.2009 12:15
Hmm, to máte možná pravdu, třeba ji seká častěji. Každopádně teď tam jezdí se sekačkou tak často, že to nelítá okolo, za což jsem rád.
Nejvíce mne bylo v naší situaci líto souseda na našem jiho-východním cípu. Je to starý pán, který má svou zahradu zcela bez plevele (i bez trávníku, ten má jen na předzahrádce), pěstuje tam všechno možné a on, či jeho žena, tam tráví snad každý den několik hodin okopáváním, kypřením a odplevelováním. Zdá se, že tou zahrádkou skutečně žijí a když se jim tam "padáčky" v tichosti snášejí na prokypřenou půdu, radost asi nemají.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 22.7.2009 20:27
Nikdo neříkal, že se má nakazovat likvidace pampelišek, ale že nemají znehodnocovat (a zvláště ty polétavé kousky) ostatní plochy..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 22.7.2009 21:35
Nejdřív bych zkusil vyjednat podmínky s tím sousedem nebo vlastníkem pozemku, dát mu ultimátum a oznámit, že po jejich nesplnění budete žádat místní ssamosprávu o nápravu. Pokud to opravdu ve vyhlášce či zákoně je, jsou instituce povinné konat (idealisticky řečeno :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.120 (?), 22.7.2009 22:06
Skutečně je to tak, jak jsem již poznamenal. Ideální je se se sousedem dohodnout (to se mi osobně zatím podařilo, soused seká vcelku pravidelně - dříve měl plantáž pampelišek).
Pokud to nelze, můžete vymáhat svá práva dle §127 Občanského zákoníku či dle § 3 odst.1 písm.a) zák. č. 326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči, kde se ve zkratce píše, že je vlastník či uživatel pozemku povinen zajišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda na zdraví či majetku.
A pokud se někdo domnívá, že jde "jen" o poletující plevel, tak připomínám jeho alergizující vlastnosti a schopnost znehodnotit udržovaný pozemek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
brouzdalek - (15) - 141.127 (?), 22.7.2009 22:16
Koukám, že jste se už dobře informoval, to je fajn. Už aspoň vím, čím budu argumentovat, až soused bude mít skoro zarostlý barák...
PS: Obnovil jsem již nepoužívanou přezdívku, host už nebudu :)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
brouzdalek - (15) - 141.127 (?), 23.7.2009 8:01
Tak moment, nikdo tady o žádném sterilním prostředí nemluví. Každý ať si pěstuje co uzná za vhodné, a to nemluvím jenom o trávnících. Ale ti ostatní, v okolí, by vám neměli vaši práci kazit, to je snad přeci jasné..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 93.178 (?), 23.7.2009 9:19
Pane PP., domnívám se, že jste to trochu překroutil. Není to o tom, že všichni musí zahradu či jiné pozemky spravovat stejným způsobem. Ale z výkladu oněch zákonů je jasné, že byste svou činností či nečinností neměl poškozovat ostatní.
Modelová situace vycházející z toho, jak je to třeba u nás doma:
Zástavba rodinných domů. Sousedí se sebou 6 zahrad orientovaných následovně: 3 zahrady směrem na jih vedle sebe, další tři orientovány severně (tvoří s těmi "jižními" de facto dlouhé pásy v polovině přehrazené plotem). Naše zahrada je uprostřed těch orientovaných jižně. Takže mám souseda na východní, západní a jižní straně. Roh naší zahrady je i rohem zahrady souseda jihovýchodního a jihozápadního - zkrátka jsme všichni blízko sebe, to je podstatné. 5 zahrad je spravováno tak, že z nich žádný plevel nepoletuje, můj jižní soused měl onu pampeliškovou plantáž. A když zafoukalo... tak "padáčky", a to hodně. Dle větru to sedalo více na tu či onu zahradu v okolí. A padalo do trávníků a záhonů lidí, kteří se o své zahrady starají - tomu říkám bezohlednost. Mimochodem většina zahrad (včetně té naší) je užitkovo-okrasných.
Tak jsem souseda požádal, aby si to posekal před tím, než se to začne vysemeňovat. Soused si to tak každé tři týdny poseká a je klid. Nikdo po nikom nechce, aby měl určitý typ zahrady. Klidně ať tam pěstuje pampelišky na domácí pampeliškový med, ale ať si to poseká, než dojde k tomu, že bude nutit i ostatní sousedy pěstovat pampelišky na jejich zahradách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 93.178 (?), 23.7.2009 12:15
Hmm, to máte možná pravdu, třeba ji seká častěji. Každopádně teď tam jezdí se sekačkou tak často, že to nelítá okolo, za což jsem rád.
Nejvíce mne bylo v naší situaci líto souseda na našem jiho-východním cípu. Je to starý pán, který má svou zahradu zcela bez plevele (i bez trávníku, ten má jen na předzahrádce), pěstuje tam všechno možné a on, či jeho žena, tam tráví snad každý den několik hodin okopáváním, kypřením a odplevelováním. Zdá se, že tou zahrádkou skutečně žijí a když se jim tam "padáčky" v tichosti snášejí na prokypřenou půdu, radost asi nemají.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|