Ako optimálne zavlažovať a hnojiť trávnik?

host - 106.250 (?)
3.7.2012 13:45

ano tak bych to zkusil a uvidíte, jestli se to zlepší + nezapomeňte pohnojit

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 78.100 (?), 2.7.2012 10:56, zobrazeno: 10013x

Ahoj poprosil by som o radu.
Už tretím  rokom mám v piesčitej pôde cca 6a trávniku. Snažím sa o trávnik starať najlepšie ako viem, na jar ho vždy prerežem, pohnojím /tento som naposledy pred mesiacom pohnojil hnojivom Travcerit/. Neviem však v čom je problém trávnik vyzerá na pohľad veľmi pekne ale neustále musím na pozemku bojovať či s plesňou Kôrnatka trávna /červená nitkovitosť/, či s miestami kde tráva vysychá. Po použití postreku Ortiva táto na čas zmizne potom sa ale opäť ukáže a tak to ide dookola.  Na trávniku mám automatickú závlahu, kde každú sekciu zavlažujem ráno o 6.30 a večer o 23.30 vždy po 20 minút /využívam sadzbu nízkeho tarifu/. Potreboval by som sa poradiť kde robím chybu, či je dostačujúce množstvo vody ráno a večer po 20 minút na každú sekciu keď mím piesčitú pôdu, či je dostatočný interval medzi ranným a večerným polievaním.  Mám totiž dojem ako keby v týchto teplách to bolo málo nakoľko sa mi začínajú v tráve objavovať miesta kde tráva ako keby začala vysychať. Na druhej strane sa ale bojím aby sa mi pleseň v tráve nerozširovala. Neporadí taktiž niekto či neexistuje nejaká účinná forma boja proti Kornatke, okrem Ortivy? Na Ortive píšu že treba aplikovať maximálne 2x do roka, do teploty 20.C kedže žiaden iný účinný spôsob nepoznám aplikujem Ortivu viac ráz a to vždy po zistení výskytu ložisiek Kornatky. Na pozemku mám suseda ktorý trávu proti Kornatke nestrieka, nie je to aj tym že sa mi od suseda vždy vzduchom rozšíri na môj pozemok? Ako často zavlažujete trávnik vy, o koľkej a kolko minút  na jednu sekciu? Ako často hnojíte a ako bojujete s plesňami? Ďakujem za každú dobrú radu. J

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 2.7.2012 12:07

Loni na jaře jsem vysel trávník (parková směs, 20 arů), nehnojím, nezalévám, nehubím plevele (letos se mi tam trochu rozmohl jetel). Naposledy stříhán asi před deseti dny.  V jeteli hezky bzučí včely. Naprostá spokojenost.

Pesany
Pesany

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4600) - 38.136 (?), 2.7.2012 12:13

Nehnojím, nezalévám, kdo se s tím má pak sekat. Občas použiju Agritox.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 78.100 (?), 2.7.2012 14:41

to je sice fajn nazor, ale ja by som tam takto mal v tom priesku taku "pušť" ako ked som tam prisiel 1.x -:(

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4600) - 38.136 (?), 2.7.2012 14:44

Je fakt, že "hospodařím" na kvalitní půdě - spraši.

host - 106.250 (?), 2.7.2012 22:43

stačí zalévat méně častěji, ale vydatně. tzn. 3x týdně brzo ráno (5-6hod) 40-60min jedna sekce

Když zálévate často a krátce přemokřujete a zapařujete trávu a z toho se tvoří houbová choroba typu kornatky...

jak hnojit záleží podle typu hnojiva. Dlouhodobé nebo krátkodobé. Pokud používáte dlouhodobé stačí hnojit 2-3x za rok. Pokud používáte klasické rychlorozpustné NPK nebo ledek vápenatý atd. tak se hnojí 1-2x měsíčně podle toho jak často sečete. A taky podle toho jaký chcete mít trávník. Někdo hnojí i klasickým NPK 2-3x ročně

Přikládám foto

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 78.100 (?), 3.7.2012 11:18

Ďakujem za vašu radu. Môj trávnik vyzerá tiež celkom fajn, aspoň mi ho každý vačšinou obdivuje ale neviem či moja studňa zvládne 4 hodinové nepretržité zavlažovanie. Tým pádom že mám piesčitú pôdu nebude to len také pretečenie cez trávu? Ja som naposledy hnojil hnojivom Travcerit

Okrem vyváženého obsahu základných živín (N - 15 %, P2O5 - 3 %, K2O - 8 %) obsahuje Travcerit tiež 3 % MgO, 0,8 % Fe a 18 % síry. V súlade s požiadavkou pestovateľov trávnika je priemerná granulometria hnojív 2-3mm.

pred cca mesiacom Je podľa vás opať vhodný čas pohnojiť?

pohľad od lesa
pohľad od lesa

host - 106.250 (?), 3.7.2012 11:51

přehlédl jsem že máte písčitou půdu, která moc vody nezadrží, v tom případě zalévejte o něco častěji a cca 30 min sekce ale jen brzo ráno! Tím že zaléváte i večer se vám v trávě objevuje kornatka. Jinak na kornatku lze použít připravek Dithane. 

Písčitá půda vyžaduje časté hnojení v menších dávkách, takže určitě pohnojte. Min. 1 měsíčně bych hnojil.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 78.100 (?), 3.7.2012 11:55

dakujem za radu, takze mam vecerne polievanie zrusit a pridat na kazdu sekciu na 30 minut a nastavit polievanie rano na 4.30?

host - 106.250 (?), 3.7.2012 13:45

ano tak bych to zkusil a uvidíte, jestli se to zlepší + nezapomeňte pohnojit

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty