Co do petrolejové lampy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 135.66 (?), 14.12.2011 8:51, zobrazeno: 28943x
Dobrý den, moc se mi líbí staré petrolejové lampy. Chtěla jsem se proto zeptat na vaši zkušenost čím je plnit - zda petrolejem nebo lampovým olejem. Obojí má asi své pro a proti. Děkuji předem za vaše typy a rady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.89 (?), 14.12.2011 15:24
zkuste vyměnit knot. při dlouhím používání "přestává sát"...s olejem to lepší nebude.ten je ještě hustší než petrolej, ale zase nesmrdí...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.4 (?), 14.12.2011 17:36
zkusím vyměnit knot, je tuhý a nový je ohebný, snad to bude jenom v tom, je veliká a bylo by jí škoda mít jen na hřebíku,...k dotazu kolik vydrží svítit petrolejka, jde od typu, velikosti knotu, nádobky a taky někteří neumí petrolejku "nastartovat"...to je po rozhoření knot rychle zatáhnout do čepičky, nechávají knot trčet nad klobouček-nebo jak to nazvat a pak to čadí a méně svítí a více spálí, ale jinak i 24 hodin
|
|
 |
|
 |
 |
|
honza39 - (8) - 33.134 (?), 14.12.2011 18:15
Do petrolejové lampy patří petrolej - lampový olej má větší hustotu a méně vzlíná v knotu. Navíc v současnosti prodávaný petrolej už tolik nepáchne, jako dřív.
Na základě mého působení na nádraží ČD, kde se před elektrifikací používaly jako osvětlovací tělesa petrolejové lampy v návěstidlech a výhybkách, vím, že při dostatečné zásobě petroleje vydrží taková lampa svítit minimálně 24 hodin, ale většinou déle. Petrolej se doplňoval vždy v předvečer.
Je ale též nutné pravidelně zastřihovat knot - nejdříve kolmo odstříhnout ohořelý konec a pak po stranách do široce lichoběžníkovitého tvaru. Před zapálením knot mírně vysuňte, zapalte a opět stáhněte - plamen by měl být vysoký asi 2 - 2,5 cm. Příliš vysoký plamen čadí a může způsobit prasknutí cylindru.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.178 (?), 4.12.2014 18:45
Složení tzv. lampového oleje a petroleje je podobné, podle mých vlastních zkušenosti i přímého srovnání jejich složení. V některých případech je dokonce naprosto shodné. Nezaznamenal jsem osobně žádný významný rozdil při použití v petrolejce, mezi čirým lampovým olejem a petrolejem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|