Zakrytí jezírka na zimu
|
|
|
|
Ligor - Bronzový Zahrádkář (66) - 25.177 (?) 15.9.2014 15:18
Mé osobní zkušenosti:
Polykarbonát je rozhodně nejlepší varianta. A formou plovoucích desek. Desky se pohodlně naskládají a spojí na jezírku. Desky se nechájí nádherně vyrobit na rozměry jezírka. I skladování těchto desek není tak složité.
Jediná nevýhoda- musí se odmetat sníh
Fotky takovéhoto "zastřešení" případně pošlu mailem, momentálně nemám u sebe fotky.
Vzduchovací kámen dokáže udržet hladinu také nezamrzlou ale nesmí se umístit na dno, nýdrž do max. 50 cm hloubky, nebo i méně - podle hloubky jezírka
Topná tělesa - hrozně drahá na provoz
Topný kabel je nejhorší varianta pro KOI co může být, při velkém nárustu tepla může dojít k probuzení KOI ze spánku a následnému zamrznutí u hladiny
Verdikt - Vduchovací kámen nebo polykarbonát... osobně používám oboje zároveň
U zakrytí jezírka platí jeden důležitý fakt - NIKDY nezakrývejte jezírko vzduchotěsně, poté dochází k hromadění jedovatých plynů a následně k úhynu ryb.
Co se týče originál Japonských KOI dovežených z Japonska, tak opravdu potřebují aspoň 3°C. Takže 1,8m hloubky, může být i 1,5m ale za předpokladu zakrytí jezírka.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ligor - Bronzový Zahrádkář (66) - 25.177 (?), 15.9.2014 15:18
Mé osobní zkušenosti:
Polykarbonát je rozhodně nejlepší varianta. A formou plovoucích desek. Desky se pohodlně naskládají a spojí na jezírku. Desky se nechájí nádherně vyrobit na rozměry jezírka. I skladování těchto desek není tak složité.
Jediná nevýhoda- musí se odmetat sníh
Fotky takovéhoto "zastřešení" případně pošlu mailem, momentálně nemám u sebe fotky.
Vzduchovací kámen dokáže udržet hladinu také nezamrzlou ale nesmí se umístit na dno, nýdrž do max. 50 cm hloubky, nebo i méně - podle hloubky jezírka
Topná tělesa - hrozně drahá na provoz
Topný kabel je nejhorší varianta pro KOI co může být, při velkém nárustu tepla může dojít k probuzení KOI ze spánku a následnému zamrznutí u hladiny
Verdikt - Vduchovací kámen nebo polykarbonát... osobně používám oboje zároveň
U zakrytí jezírka platí jeden důležitý fakt - NIKDY nezakrývejte jezírko vzduchotěsně, poté dochází k hromadění jedovatých plynů a následně k úhynu ryb.
Co se týče originál Japonských KOI dovežených z Japonska, tak opravdu potřebují aspoň 3°C. Takže 1,8m hloubky, může být i 1,5m ale za předpokladu zakrytí jezírka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.73 (?), 12.9.2014 12:46
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně vzduchování. Četl jsem hodně názorů, že vlastně vzduch v zimě ochlazuje vodu. Pokud by to bylo tím, že je vlatně o dost studený než voda v jezírku, pak by přece šlo umístit vzduchovací motorek do sklepa kde je přes zimu teplota stále nad nulou. Alespoň u mne a navíc mám jezírko prakticky nalepené k chatě. Jen by se musela pořešit izolace hadičky, ale to by asi nebyl takový problém. Pokud by toto fungovalo pak bych se spíš obával toho, že vzduchové bubliny promíchávají vrsty vody a tím ochlazují vodu u dna. Možná proto jsem o tomto nápadu ještě nikdy nečetl, prože je to blbina :-) Díky za vaše názory
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.73 (?), 12.9.2014 14:14
Ok, odpaření vody by mi ani tak nevadilo, je čím doplňovat :-) a kdyby se vzduchovací kámen nedal do nejhlubšího místa, ale např. jen do 50 cm, aby se voda aspoň trochu okysličila nebo je to zbytečné? Loňskou a zároveň první zimu jezírko přečkalo v pohodě, protože to spíš bylo jaro než zima :-) ale pro letošek plánuji alespoň plováky z XPS desek a pokud by šlo opravdu do tuhého obětoval bych pár kaček za elektriku a zkusil bych topítko z akvárka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.132 (?), 12.9.2014 14:53
Nemyslim si, ze by vzduchovanie nejak prilis ochladzovalo. Spodna voda v jazierku cerpa teplo z hlbky 1 m. Tepelna kapacita zeme pod jazierkom je obrovska a preto do tejto hlbky u nas nepremrza skoro nikdy. Male premiesanie vody moze viest k ciastocnemu ochladeniu, ale teplo z materialu pod jazierkom to dorovna. Mozno sa najde nejaky kutil, co to skusi zmerat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 102.197 (?), 12.9.2014 19:12
Mám odzkoušeno, že při hlobce jezírka něco před 130cm vodu extrémě ochlazuje jakékoliv vzduchování. Voda se promíchá a teplota jde rapidně dolů. A je jedno, jestli vzduchuji u hladiny nebo u dna, na mělčině nebo v hloubce. Pokud vzduchovat, tak jedině, když se v zimě oteplí...
To je ale tím, že mám jezírko mělké. Kolega má jezírko ani ne o půl metru hlubší, se stejnou nebo menší plochou hladiny, vzduchuje celou zimu a teplota je OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.98 (?), 14.9.2014 3:03
Také řeším co na zimu do malého jezírka.
Problém se vzduchováním je spíše jen u malých nádrží, tam však postačí podle mého názoru zase slabší topítko - cca 150 - 200W.
Určitě nepojede celou zimu 24 hod denně a pak provoz není tak drahý. Normálně mi tam jede fltrace 100W, kterou na zimu vypnu, takže rozdíl skoro nepoznám - chci koupit slabší 150W. Předpokládám, že na hladinu o 4 metrech čtverečních to musí stačit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|