Rybníček nebo žabinec?
|
|
 |
 |
host - 207.92 (?) 27.3.2008 8:21
Záleží na tom, jak je hladina spodní vody stálá, jestli kolísá hodně, či málo. Když vykopete zemní rybník, voda sama nahoru nevystoupá, ale bude se držet na své hladině. Pokud tam -jak píšete - dříve byl potok - dá se předpokládat, že někde v zemi ta voda bude (když jste ji kopáním objevili a když ji míváte ve sklepě).
Myslím, že tady budou nutné pozvolné břehy, aby se vegetace rozrostla na co největší ploše - a když bude kolísat hladina, aby jí to nevadilo.
Čistota vody bude taky záviset na její vlastní čistotě - kolik sama obsahuje rozpuštěných živin z okolí... Zkraje (prvních několik let) to asi "žabinec" bude, až se rozroste vegetace, myslím, že se to může vyčistit.
Hlavně tam nedávejte ryby kalí vodu a zásobují ji živinami (kulantně řečeno); do jezírka bez ryb se Vám stáhnou i obojživelníci - čolci a žáby; pokud by tam ryby byly, obojživelníky (tedy ještě jako pulce) by Vám sežraly. Zatím vše.
Jen poznámka: 30*8 je opravdu jen "malý" rybníček. (většina lidí by byla ráda i za poloviční...). Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 26.3.2008 16:39, zobrazeno: 22176x
Dobrý den je reálné na zahradě vybudovat malinký rybníček nebo větší jezírko bez folií?Když jsme vrtali díru na kůl na plot, asi v půli metru nastupovala voda dříve zahradou protékal potok, ale díky regulaci už tam není i ve sklepě domu vždy stoupne spodní voda jak zaprší.Kamarád by nám vykopal nejraději rybník, ale já bych raději menší rybníček ve tvaru L rozměrem cca 30x8a v nejširší asi tak 15 m.Kdyby se osázel rostlinami zda by se to přírodně čistilo a jestli by ta voda vůbec nastoupila?Máte někdo takovou zkušenost?Nebo v čem by byl problém?A jak hluboký by měl být? Děkuji moc za každou radu.Helena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.92 (?), 27.3.2008 8:21
Záleží na tom, jak je hladina spodní vody stálá, jestli kolísá hodně, či málo. Když vykopete zemní rybník, voda sama nahoru nevystoupá, ale bude se držet na své hladině. Pokud tam -jak píšete - dříve byl potok - dá se předpokládat, že někde v zemi ta voda bude (když jste ji kopáním objevili a když ji míváte ve sklepě).
Myslím, že tady budou nutné pozvolné břehy, aby se vegetace rozrostla na co největší ploše - a když bude kolísat hladina, aby jí to nevadilo.
Čistota vody bude taky záviset na její vlastní čistotě - kolik sama obsahuje rozpuštěných živin z okolí... Zkraje (prvních několik let) to asi "žabinec" bude, až se rozroste vegetace, myslím, že se to může vyčistit.
Hlavně tam nedávejte ryby kalí vodu a zásobují ji živinami (kulantně řečeno); do jezírka bez ryb se Vám stáhnou i obojživelníci - čolci a žáby; pokud by tam ryby byly, obojživelníky (tedy ještě jako pulce) by Vám sežraly. Zatím vše.
Jen poznámka: 30*8 je opravdu jen "malý" rybníček. (většina lidí by byla ráda i za poloviční...). Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.201 (?), 27.3.2008 13:28
Dobrý den pane Josefe ted by mě teda zajímalo, ty pozvolné břehy by musely být potažené folií nebo by to mohl být kačírek s pískem?Jaká by tak byla ideální hloubka?a co takhla dát na dno balvany a písek?
Jen poznámka: No jestli myslíte že i menší rybníček by to zvládl s čistou vodou a útočištěm pro malou havět tak půjdu i do menšího.Víte zahradu máme velkou 900m*sousedi nás pořád hecují do velkýho ale já jsem pro, všeho s mírou.Moc děkuji že se někdo připojil k diskuzi. Helena
|
|
 |
|
 |
 |
|
Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 27.3.2008 18:12
Opravuji 900m2 je ta plocha kde by se kopalo celkem má zahrada okolo 2500m2ale to je vcelku jedno jde jen o to aby pak nebyla plná komárů kdyby se to nepovedlo a vznikla by tam jen louže pro jéjich množení
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.92 (?), 31.3.2008 18:41
Paní Heleno, omlouvám se, že neodpovídám dřív - i teď jen "letecky": pokud se bude jednat o spodní vodu, byla by fólie zbytečná nebo přímo nevhodná. Pokud tedy bude hladina spodní vody dostatečná, nebyl by problém, dno pokrýt oblázky, kačírkem,... - to by taky mělo bránit případnému nadměrnému kalení vody ode dna.
Řekl bych - čím hlubší, tím lepší: větší objem vody, větší stabilita systému, menší přehřívání.
Zatím vše. Ještě se k tomu někdy vrátím. Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 153.130 (?), 27.3.2008 9:18
Kdysi jsem měl podobný plán, vypozoroval jsem na zahradě takové vlhčí místo a chtěl jsem si tam udělat nějaký rybníček. Předtím než jsem začal budovat rybníček, jsem si tam udělal takovou sondu, prostě jámu, jestli se mi naplní vodou. Jáma se mi vodou naplnila, takže jsem chtěl začít s výkopem, naštěstí mi do toho něco vlezlo, a budování rybníku jsem o rok odsunul. Naštěstí, protože to další jaro bylo suché a jáma zůstala suchá taky. Takže mi na zahradě zbyla ta sonda, většinou v ní voda je, někdy i celý rok nebo i několik let po sobě, ale někdy vyschne, třeba loni a je suchá i teď.
Takže zkuste si udělat takovou sondu a nějaký čas ji pozorujte a uvidíte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.201 (?), 27.3.2008 13:28
No to není špatný nápad to se může vyzkoušet Helena
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.92 (?), 27.3.2008 16:52
Za pokus to jistě stojí. Ale z relativně malé sondy se voda jistě bude ztrácet rychleji, než z rybníčku o větší ploše: zdůvodnil bych to výrazně odlišným poměrem mezi vodní plochou a délkou břehů: zemité a porostlé břehy odsávají vodu než podstatně více, než je odpar z vodní hladiny. Josef.
(Příklad: sonda bude mít dejme tomu 1 m2 - obvod 4 bm: poměr 4 bm / m2
jezírko 30*8= 240 m2, obvod bude mít 78 bm: poměr je cca 0,3 bm / m2)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.220 (?), 18.5.2008 22:43
Zdravím všechny mám dotaz v jezírku jse mi usadili 3 velké žáby-Ropuchy a nevím jestli je to dobře je tam nechat nebo je přenýst někam k rybníku bojím se abych neměl v jezírku žabinec díky za odpovědi zdraví Jirka
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|