Jaký je přirozený únik vody - poraďte
|
|
 |
 |
host - 102.197 (?) 19.9.2012 19:18
Jak bylo uvedeno výše - 1-2 mm je zcela normální. Také jsem se snažil zjistit, co je ještě "v normě".
Osvědčil se mi jednoduchý test. Vyšel jsem z toho, že odpar vody (v mm na výšku) bude stejný u malého i velkého jezírka (samozřejmě se bude lišit objem odpařené vody v závislosti na ploše hladiny, to ale teď není podstatné, ovlivní to i teplota, ale to se dá eliminovat). Začínal jsem tím, že jsem kousek od jezírka umístil malý dětský nafukovací bazének s vodou. Ubylo-li v bazénku 5mm vody, přibližně to odpovídalo úbytku vody z jezírka. Nyní, když si potřebuji ověřit úbytek vody, tak tam již nedávám bazének, ale stačí nějaký kbelík naplněný až po okraj. A stačí to. Jen je potřeba počítat s tím, že pokud bude na kbelík svítit celý den slunce, voda se velmi prohřeje a úbytek bude větší. Takže je lepší stín nebo polostín...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
lowel1973 - (6) - 40.193 (?), 19.9.2012 11:43, zobrazeno: 14106x
Ačkoliv jsem prohledal a přečetl všechny témata týkající se odparu či běžnému úniku vody, v žádném jsem nenašel odpověď na množství přirozeného úniku vody z jezírka.
Letos se mi podařilo dokončit jezírko a po jeho napuštění jsem zjistil, že voda v něm ubývá v rozsahu 1-2 mm za den (spíše 2 mm). Pozorování provádím cca 14 dnů a nedokáži zhodnotit, zda-li se jedná o přirozený úbytek vody, či, zda-li voda uniká dírou ve fólii. Co se týče fólie, tak se jedná o folii OASE síla 1 mm, svařovaná na jezírko a z toho důvodu se obávám zda-li se nejedná o únik vody zapříčiněný špatným svárem v některém místě. Problém spočívá v tom, že v současné době, za občasného deště voda zpět do jezírka naprší a nejsem schopen objektivně zhodnotit, zda-li se jedná o samovolný úbytek. Díru mimo svár na 95 procent vylučuji, podklad je betonový + geotextilie. Povrch jezírka je cca 24 m2 a objem tak 12-14 m3. Je tu někdo s podobným problémem či někdo se zkušenostni, který by mi odpověděl, zda li si dělat starost a hledat díru nebo zda-li je to přirozené?? Děkuji.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.42 (?), 19.9.2012 13:42
Přesně..
A největších vedrech a při vodopádu i půl cm
(menšího co je dřív ve stínu, s velkým by to bylo asi i víc.. )
Z.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 102.197 (?), 19.9.2012 19:18
Jak bylo uvedeno výše - 1-2 mm je zcela normální. Také jsem se snažil zjistit, co je ještě "v normě".
Osvědčil se mi jednoduchý test. Vyšel jsem z toho, že odpar vody (v mm na výšku) bude stejný u malého i velkého jezírka (samozřejmě se bude lišit objem odpařené vody v závislosti na ploše hladiny, to ale teď není podstatné, ovlivní to i teplota, ale to se dá eliminovat). Začínal jsem tím, že jsem kousek od jezírka umístil malý dětský nafukovací bazének s vodou. Ubylo-li v bazénku 5mm vody, přibližně to odpovídalo úbytku vody z jezírka. Nyní, když si potřebuji ověřit úbytek vody, tak tam již nedávám bazének, ale stačí nějaký kbelík naplněný až po okraj. A stačí to. Jen je potřeba počítat s tím, že pokud bude na kbelík svítit celý den slunce, voda se velmi prohřeje a úbytek bude větší. Takže je lepší stín nebo polostín...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.185 (?), 19.9.2012 20:42
V lete som mal úbyto skoro 1cm pri 40°C a jazierko je zrovna od 11:00 na priamom slnku do 15:00 (Tujky musia podrásť). Pár mm je úplne prirodzené...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.247 (?), 19.9.2012 22:03
Mne to taky opravdu zaskocilo, musel jsem kuvli tomu vykpat studnu - jezirko 120m2, kdy odpar 1cm je 1200l vody coz se z vodovodu nedalo dlouhodobe utahnout - dopousteni mam vodou ze svodu ze strechy ale v techto divnych letech treba mesic neprsi a to uz musim dopoustet a to mam prostor pro kolisani hladiny cca 15cm - coz v hicech vystaci opravdu tak na 14 dni.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.113 (?), 23.9.2012 13:21
mám zkušenost, že pro eliminaci odparu stačí do jezírka svést vodu ze střechy, která má 2,5-3x větší plochu než samotné jezírko.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|