Formy na výrobu zámkové dlažby

host - 248.30 (?)
9.9.2009 13:20

Doporučuji do směsi přidávat plastifikátor betonu, popřípadě i s urychlovačem tuhnutí. Na ceně se to téměř neprojeví, ale kvalita betonu pro zhutnění je podstatně lepší a pokud použijete urychlovač, dají se formy dříve vyklopit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 199.141 (?), 22.3.2009 20:01

To co čtu v tomto příspěvku je tedy taková hovadina že tomu snad ani nemůže nikdo věřit. To si fakt můžete myslet že tento způsob "vibrování" je pro výrobu betonového zboží dostačující? To co popisujete není o vybracích ale o jakémsi setřásání. A pokud jde o vyklápění z plastových forem, tak samozřejmě nejde ani tak o to jak je forma silná ale o to jestli jsme ji před vylitím betonovou směsí naseparovali a vyjetý olej jak zde už někdo psal není rozhodně ideální. Ani se nedivím tomu že se někomu takto vyrobená dlažba po několika zimách drolí a rozpadá. Základem je kvalitní betonová směs s drceným kamenivem, Superplastifikátor, Provzdušňovač, separátor a hlavně vybrovat. Rozhodně účinější je použít silný plech položit na trámky, rozložit naplněné formy a obyčejným bouracím kladivem na plech spustit vibrace. Není to stále ideální způsob vibrování, ale účinnější než ta hovadina co píše Juraj.

host - 130.5 (?), 25.2.2011 12:58

No, je vidět "zlaté české ručičky"! Kde se poděly? Jó, zbohatlík je již nepotřebuje a chudý na to strejně nemá.

Ale k věci. Že to jde dokazují mnozí kutilové, sám si vyrábím jak dlažbu na chodníky, tak obklady "skládaný kámen" s okrem, nebo okr-hnědá. Používám příslušnou chemii, žádný urychlovač, zase tolik nespěchám. Na vibrování forem mám něco podobného, jak popisuje kolega výše, jen na té plotně na pružinách, kde pokládám formu na plnění, mám zespodu připevněný 450W motorek ze staré ruční sekačka na trávu. Je přitažen poměrně volně na pružných gumových "silentblokách", jeho přitažením, nebo povolením reguluji sílu vibrace. Výsledek je od firemních téměř nerozeznatelný a to jak barevně, tak vzhledem.  Používám dlaždice i obklad venku asi 8 let a postupně ho doplňuji. První byl příjezd ke garáži, který ani po osmi létech a zimách nejeví žádnou známku zvětrávání. Jen upřesním, že venkovní obklad (sokl) jsem napustil kvalitní penetrací. Myslí, že většina zdejších příspěvků je od domkařů, kteří umejí akorát posekat trávu. A to ještě traktorkem, přece nebudu u toho chodit!   

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 25.2.2011 15:16
Drcené kamenivo není podmínkou, důležité je spíše správné vyvážení jednotlivých komponent - "receptura" betonové směsi. Prozraďte, kolik máte vzduchu v betonu a jak mícháte provzdušněný beton v domácích podmínkách? Co se týče firemních dlaždic z litého betonu, tam poznáte jak byl dodržen technologický postup i na první pohled - po dešti.

host - 248.30 (?), 9.9.2009 13:20

Doporučuji do směsi přidávat plastifikátor betonu, popřípadě i s urychlovačem tuhnutí. Na ceně se to téměř neprojeví, ale kvalita betonu pro zhutnění je podstatně lepší a pokud použijete urychlovač, dají se formy dříve vyklopit.

host - 130.5 (?), 3.3.2011 11:20

Urychlovačem se ale celková doba zrání prodlouží. 

host - 222.210 (?), 15.1.2016 7:05

Za ako dlho sa daju formy vyklopit pri pouziti urychlovaca a plastifikatora?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 15.1.2016 8:32

Záleží na konzistenci směsi. Při použití správně tuhé směsi (polotuhé až mírně plastické) je to vždy méně než 24 hodin, ale z praktického hlediska se odbedňuje těsně předtím, než mse formy připraví na betonáž v následující denní směně (tj. cca 22-23 hodin). Jestliže zhutňujete směs tuhou vibrolisováním, pak výrobek drží svůj tvar ihned po ukončení působení "vibrolisu" (tj. odbedňuje se ihned jakmile stroj přechází nad nový pracovní sektor).

host - 81.138 (?), 15.6.2009 0:04

Dobrý den, má jeden dotaz - jak jste dospěl k této částce za materiál na 1 m2? Zkouším si doma dělat dlažbu a při tloušťce 45 mm mi vychází vena cca 120 Kč/m2. Co dělám špatně?

host - 178.208 (?), 14.4.2009 7:59

Dobrý den,

zámkovou dlažbu sem si doma vyléval. Moje zkušenosti nejsou možná tak valné jako ostatních zde dopisujících, zato však nepatřím k žádné firmě, takže nikoho nebudu propagovat. Mám nakoupené tři kusy dlažby(pro porovnání) a pět kusů forem(kosti)

1) pět kusů, které jsem odléval z betonu míchaného 1:3(cement, bílý písek) vypadalo úplně jinak než zakoupené. Po měsíci jsem do nich třikrát praštil 5ti kilovým bouracím kladivem, třetí rána uštípla roh.

2) druhý pokus jsem udělal řidčí směs(opravdu hodně tekutou) se stejným poměrem. Dopadlo to hůř, protože povrch byl bublinkatý.

3) napotřetí jsem zvýšil poměr na 1:4, méně vody a s formou sem párkrát zakvedlal.(tři vteřiny). Voala. Testy bouracím kladivem sem eště neprovedl, ale už to vypadá skoro jako ty kupované(z boku nejsou hladké)

poslední test se zatím nezdařil, protože jsem je nechal na přímém slunci a kostky během pár hodin popraskaly. Musím dodat, že odlévám najednou jak obklady, tak kostky. Není problém zaslat foto.
    Závěrem nutno dodat, že ať se budete snažit sebevíc, čas od času se nějaká bublina objeví. Ale je to na zemi, detaily nikdo sledovat nebude. A pokud je to k rodinému domku a ne na frekventované náměstí, tak by to vydržet mohlo.

Kuba

host - 199.108 (?), 27.5.2009 21:45

Tak to usím uznat že jste ve výrobě "téměř" odborník. Problém je v tom že místo vybrování "kvedláte"  a nejspíše ani nepřidáváte žádnou chemii. To pak můžete dávat cementu s pískem 1:1 a po pár zimách se Vám to začne drolit. Nikde jsem se také ve vašich nápadech nedočetl nic o drceném kamenivu 4/8 a nakonec BÍLÝ písek špatně váže. Používá se obyč. betoňák. Možná by bylo lépe použít nějaký již odzkoušená postup výroby než takto "LABOROVAT". Možná že dobrého povrchu nakonec docílíte ale životnost Vámi vyrobené dlažby odhaduji na 2 - 3 roky. Pak - prostě nazdar babi - šlus - kaput a vymalováno.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz