Jablečný burčák



host - 84.17 (?)
3.3.2015 23:25

Moc to komplikujete. V Globusu, nebo Albertu, koupím 5 L kanystřík jablečného moštu. V drogerii sáček kvasinek Vinka a sáček živné soli. Odleju do okurkové sklenice 3dcl moštu, k tomu 3 dcl vody teplé 25 - 30st. C. Přidám živnou sůl a kvasinky. Sáček z kvasinek roztrhnout a pořádně vyklepat, vyškrábat i vnitřek. Položím na to víčko a 24 hod kvasí při pokojové teplotě, tak 25 - 30 st. To je zákvas. Druhý den mošt naleju do hrnce, ohřeju na 25 - 30 st. Do 3 dcl horké vody přidám cukr, aby výsledná cukernatost moštu byla 180 g/l. Rozmíchám pořádně, cukr se musí rozpustit. Přidám malou špetku kyseliny citronové. Vychladím na 25 st. Naleju do potravinářského kanystru, nebo do demižonku vodu s cukrem, mošt a zákvas. Víčko na vrch položím jen zlehka, aby si to mohlo odfukovat. V místnosti při pokojové teplotě, tak 20 - 25 st. Druhý den už začíná pořádné kvašení, třetí den zlehka koštnu a čtvrtý den je burčák řízný. Kdysi jsem nepřidával cukr, držel to spíše v chladu a burčák byl po dvou týdnech. Samoliter.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 249.236 (?), 4.11.2013 19:06

Občas piju zkvašený mošt takový, jak uvádí p. Mittwoch. Jednoduše je připravený tak, že čerstvým moštem jsou naplněny PET lahve až po okraj a pevně uzavřeny.  Po 2 týdnech v lednici nebo po kratší době mimo ni se s krajní opatrností a problémy lahve otevřou a skvělý perlivý mošt jen nepatrně alkoholizovaný se vypije. Přislazený mošt na 21% (jako pro přípravu burčáku) je pro tento způsob příliš sladký. Možná, kdyby se lahve uzavřely později, až se část cukru změní na alkohol, byl by výsledek lepší.

                     
host - 84.17 (?), 3.3.2015 23:25

Moc to komplikujete. V Globusu, nebo Albertu, koupím 5 L kanystřík jablečného moštu. V drogerii sáček kvasinek Vinka a sáček živné soli. Odleju do okurkové sklenice 3dcl moštu, k tomu 3 dcl vody teplé 25 - 30st. C. Přidám živnou sůl a kvasinky. Sáček z kvasinek roztrhnout a pořádně vyklepat, vyškrábat i vnitřek. Položím na to víčko a 24 hod kvasí při pokojové teplotě, tak 25 - 30 st. To je zákvas. Druhý den mošt naleju do hrnce, ohřeju na 25 - 30 st. Do 3 dcl horké vody přidám cukr, aby výsledná cukernatost moštu byla 180 g/l. Rozmíchám pořádně, cukr se musí rozpustit. Přidám malou špetku kyseliny citronové. Vychladím na 25 st. Naleju do potravinářského kanystru, nebo do demižonku vodu s cukrem, mošt a zákvas. Víčko na vrch položím jen zlehka, aby si to mohlo odfukovat. V místnosti při pokojové teplotě, tak 20 - 25 st. Druhý den už začíná pořádné kvašení, třetí den zlehka koštnu a čtvrtý den je burčák řízný. Kdysi jsem nepřidával cukr, držel to spíše v chladu a burčák byl po dvou týdnech. Samoliter.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.3.2015 8:23

Moc to komplikujete.

Nevím, jestli ten Váš postup není ještě komplikovanější. Když dv 5 litrech moštu rozmícháte 30 deka cukru a necháte v teple, je výsledek prakticky stejný.

                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 4.3.2015 8:34

A jak z toho kupovaného moštu odstraňujete konzervanty tlumící kvašení? Máte vyzkoušeno, že to jde i z kupovaného upraveného moštu? Nijak to nezpochybňuji, ale sám bych rád věděl, do jaké míry se to tím naruší. Možná taky, že se prodává i mošt sterilizovaný bez konzervantů.

JABLEČNÝ MOŠT
JABLEČNÝ MOŠT
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.3.2015 9:03

Já samozřejmě nijak. Mošt jsem nikdy nekupoval a kdyby snad,  určitě bych z něj nevyráběl burčák. To bych si radši koupil víno.

                     
host - 40.173 (?), 24.5.2015 3:20

Já si z kupovaného "bag-in-box" 5l moštu občas udělám cider, kupuji buď v Kauflandu Bohemia mošt, nebo v Tescu Sadařův mošt, oba za 99Kč, oba bez konzervantů a jakýchkoliv jiných aditiv, jen pasterizovaný (i tak maj trvanlivost minimálně rok, možná dýl) a oba kvasej jedna báseň.

                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 26.9.2015 20:32

Popíjím právě teď svůj letošní jablečný burčák a říkám si že s jablky a hruškami je na světě dobře i bez vína smiley

                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 12.10.2015 11:57

Pro velký úspěch s prvním jablečným burčákem jsem musel kvasit znovu, tentokrát mošt z převážně Sudetské renety. Ta slakokyselá ostrost zdůrazněná bublinkami kysličníku uhličitého je nezapomenutelná smiley.

Burčák ze Sudetské renety.
Burčák ze Sudetské renety.
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 12.10.2015 18:18

Ano, je to dobrota. A ta vůně a barva! Zrovna teď taky popíjím. Ani ten název (jablečný burčák) mi nevadí. Nedávno jsem musel (v zahraničí) vyvětlovat, co to vlastně je ten "burčák". Přeložil jsem to naopak jako "grejpsajdr" (hroznový cider). To už bylo pochopitelnější. Koupil jsem pak na trhu bedýnku sladkých hroznů a za 3 dny doložil, co je to za zázrak.

                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 13.10.2015 14:47

Řekněte jim, že je to " Apple Cider at the beginning of fermentation".

Tomu by mohli porozumět cool

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika