Jablečný burčák



host - 171.9 (?)
25.1.2011 22:12

Dobry vecer diky za radu a chci se jeste zeptat. Zadne kvasinky uz nepridavat? A bude to mit nejaky alkohol? A uzavrit tu nadobu kvasnou trubickou? Nebo to nechat otevrene? Dekuju Vam

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
host - 171.9 (?), 25.1.2011 20:38

Jeste jsem zapomel dodat. Zmeril jsem tyto hodnoty. Cukernatost 9. Alkohol 0. Je to krasne cire dole na dne je vrstva 5cm kalu a chutna to vinove ale zadny alkohol s toho citit neni. Diky vsem

            
host - 24.183 (?), 25.1.2011 21:02

Stočte to z kalů, dejte do přiměřeně velké nádoby (musí být plná). Po pár týdnech zkontrolujte zda je potřeba stočit ještě jednou a můžete lahvovat.

               
host - 171.9 (?), 25.1.2011 22:12

Dobry vecer diky za radu a chci se jeste zeptat. Zadne kvasinky uz nepridavat? A bude to mit nejaky alkohol? A uzavrit tu nadobu kvasnou trubickou? Nebo to nechat otevrene? Dekuju Vam

                  
host - 165.212 (?), 29.8.2012 19:30

Ahoj "vinaři", dokvašuje mi doma rybízové a třešňové víno. Vím, že se to má stočit, po dobublání v "bulkátku", do další nádoby bez kalů a pak po nějaké době opět bez kalů stočit do lahví. Moje otázky: 

1. Po prvním stočení se má ta nádoba uzavřít, nechat volně nebo opět s "bulkátkem" nechat dokvasit?

2. Kdy podruhé stáčet? A to druhé stáčení do lahví - jaké láhve? Můžou být PET?

3. Jak uzavřít víno (v PET)? A jak skladovat, aby vydrželo delší dobu (1/2roku až rok)?

Díky za odpovědi, Jirka.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.8.2012 8:59

1. S bublátkem

2. Podruhé stočte až bvude víno čiré a žádná bublina nebude ucházet

3. V PETce jen na nezvytně krátkou dobu - naplnit, odvézt, do týdne vypít. PETku zavřít normálním vrškem. Pro delší skladování je lepší dát v íno do sklenic. Ideální je korková zátka a položit. Při dnešní ceně kvalitních korků si nemyslím, že je to nutné.

                     
host - 159.85 (?), 6.10.2012 11:20

Dobrý den,

také dělám jablečné víno poprvé a chci se zeptat..

Hned na začátku jsem udělal fatalní ch. Po vylisování 15l moštu do tří 

5l demižonů jsem si hned nepřipravil start.kvasinky ve sklenici.

V sobotu proběhlo lisování a uložení do sklepa.

Ve středu jsem zjistil že v každé při otevření zapění bublinky od dna

a v hrdle je už tuhá pěna- (jak droždí)

Vše jsem přelil do 25l vysířeného demižonu a vot té doby se v něm nic neděje.

V pondělí mám v plánu udělat 1l vody s 500g cukru.po vychladnutí přidat 3dcl čerstvého moštu a přidat 2g kvasinek Fermivin nechat den dva a ve středu šup s tím do 25l demižonu.

Je možné to celé nějak zachránit a docílit tak pitelného vínka?

díky moc za rady.

Příště si nejdřív připrvím kvasinky a pak budu lisovatblush

Krásný podzim

Mat

                     
Mates108 - (1) - 148.193 (?), 8.10.2012 10:25

Pomóc-mám přidat kvasinky do staršího moštu který už pěnil?

Díky

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.10.2012 11:15

Je to zbytečné. Přidané kvasinky už se nestihnou uplatnit.

                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 242.172 (?), 3.11.2013 13:45

Přidám zde svůj návod na přípravu jablečného "burčáku". Jeho příprava je velmi snadná. Nemá podle chuti mnoho alkoholu, což není na škodu. Až bude více času a lahví, pokusím se experimentovat.

Vylisovaný čerstvý mošt naliju do 2 dnů do pivních 0,5L sklenic s kovovým zacvakávacím uzávěrem. Co nejvýše okraji, snažím se jej nalívat bez výrazné sedliny. Bez přídavku vody, cukru, kvasinek apod. Přenesu do sklepa (+-15st) a nechám pracovat. K pití po 14 - 30 dnech. Déle mi nevydržel (nedostatek lahví). Otevírání je nebezpečné, bouřlivé. Dá se zvádnout. Ztráta při otevírání je tak 10-15%. Nápoj je velice šumivý, příjmeně sladký. O obsah alkoholu se můžu jen dohadovat. Neměřil jsem ani vstupní cukr, ani výstupní. Mošt pochází z široké plejády odrůd sladkých i kyselých.

Zdraví Mittwoch

                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 64.58 (?), 4.11.2013 18:53

Mám dojem, že takto se vyrábí jen zkvašený mošt. Taky ho někdy piju, ale mošt na opravdický cider by se měl dosladit z běžných 11% na 21% cukru a na chvíli přihřát ponořením do vody kolem 40 st. teplé. Za několik hodin začne viditelně kvasit a po dvou až třech dnech ve vytápěné místnosti nad 20 st. se už dá pít. Chuťově je lepší než zkvašený mošt, ale každý může mít odlišné nároky. Pokud dosladíte samovolně kvasící ("zkažený") mošt 1 kg cukru na 10 l moštu a necháte ho dojet na správný obsah cukru a alkoholu, dostanete s trochou štěstí obdobný nápoj. Důležitá je nejen chuť, ale i správná jantarová barva. Hroznový burčák mi chutná o něco víc, ale ten jablečný je hezčí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika