Lečo



host - 252.191 (?)
7.9.2009 17:24

jeste neco... jen to, ze kdybych si chtela zamrazit ovoce nebo papriky. take jde.,. ale energie juva, musela bych mit mrazak zapnuty cely rok... a tak mam v mrazaku jine veci,,, a i toho ovoce na knedliky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 5.9.2009 11:59

Zavařovací hrnec představuje určitou úsporu energie. Topné těleso má zabudované do dna, takže ztráty tepla jsou menší, než kdyby stál na sporáku. Asi jako varná konvice oproti ohřívání vody v rendlíku. Taky je to rychlejší a čas jsou též peníze.

                     
radi - (26) - 178.227 (?), 5.9.2009 15:45

Pane Vysloužile,

právě že tohle chápu, tak mi není jasné, jak se to v zápětí vrátí.

Dokážete-li spočítat, jaká je úspora na energii - plyn vs. elektřina, tak zjistíte, že se ona úspora projeví až po několika tunách leča. Takové množství zřejmě nikdo nedělá, alespoň ne v takovémhle malém zařízení. To zejvně odporuje prohlášení, že se to v zápětí vrátí. Samořejmě i tento časový údaj je velmi relativní...

Ano, čas jsou peníze. Pokud zavařovač nebo lečař (rozumějte člověk, který zavařuje lečo) v té době něco co dále zpeněží vyrábí a pokud by zavařoval na plynu či na el. ploténce, tak by vyrábět nemohl, tak to ano... Ale to paní pisatelka jistě nemyslela. V jejím případě její pan manžel, který jinak dělal nejakou jinou práci, nyní bádá nad novými recepty a hraje si s hrncem :-)

Vím, vše tu už jednou bylo... oportunní náklady a o tom to je :-)

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 5.9.2009 17:44

Dle mého jste trošku chytlavý, ekonomika je jedna věc, druhá věc je ta, že hrnec našel své uplatnění v domácnosti a je hojně využíván. V tom asi pisatelka viděla zásadní výhodu...
Aneb, člověk za svůj život nazhromáždí spoustu drahých a nepotřebných věcí, že?
Martin

                     
radi - (26) - 178.227 (?), 5.9.2009 21:12

Ano, přesně a úplně s Vámi souhlasím. Jen nechápu to, co jsem již napsal a na to mi pisatelka neodpověděla. Zřejmě to použila jen jako bonmot, než fakt.

                     
host - 252.191 (?), 7.9.2009 17:11
tady pisatelka,,, o vraceni penez jsem myslela tim, ze domaci leco a ruzne kompoty mam doma ze zahradky nebo ze sadu... kdyz vidim kolik toho si na zimu uskladnim, tak si to prepocitam ze tohle koupit v obchode, tak prijdu na buben,,, o elektriku nejde... to je fakt mala... proste pokud mate zahradku a na ni spoustu svych dobrutek... doporucuji domaci kompoty,,, a ruzne vyrobky... nez kupovane... snad uz jste pochopili... manzel je z mesta a tak zjistil, ze vesnice ma vice moznosti..pokud clovek neni lenivy... Žanet
                     
host - 252.191 (?), 7.9.2009 17:24

jeste neco... jen to, ze kdybych si chtela zamrazit ovoce nebo papriky. take jde.,. ale energie juva, musela bych mit mrazak zapnuty cely rok... a tak mam v mrazaku jine veci,,, a i toho ovoce na knedliky

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 7.9.2009 17:37

Ale mám SVOJE lečo, ze SVÝCH surovin, vím co jsem do něho dal.  Už několikrát se tu omýlalo  , že poměřovat zahrádkaření penězi dost dobře nejde.  Valnou většinu zeleniny koupíte v hyper celý rok bez omezení ve standardní řepovité bezchuťové kvalitě. A jsou tací, kteří si koupí drahý odšťavňovač a z té vlákniny dolují vitamíny. Bláhovci, žádné tam nejsou.

Takže to domácí lečo je vlastně taková biopotravina. A v té kategorii se to už penězi měřit dá.

                     
host - 56.218 (?), 8.9.2009 11:10

Blahopřeji, se zájmem jse, si přečetla diskusi a čekala, kdo vyhraje. Jednoznačně lečo je fajn, když zelenina vyroste na vlastní zahrádce, tak to je neoddiskutovatelné. Rada se syrovou zeleninou, je prýma, také jsem to vždycky nejdřív povařila a ono je to vlastně zbytečné, vždyť se to strejně zaváří, no člověk se pořád učí. Děkuji za typ a přeji hezký den.Jindra

                     
host - 187.114 (?), 8.9.2009 13:19

S tím vkládáním rovnou do sklenic moc nesouhlasím. Paprika se musí podusit, aby nebyla tvrdá. Ale hlavně lečo vařím tak dlouho, aby se ze směsi částečně odpařila voda z rajčat. Pokud to neuděláte, v leču na talíři stojí voda a to celé naší rodině dost vadí. Jinak rajčata do leča loupu po spaření horkou vodou. Je mnohem jemnější, chuť nekazí tvrdé slupky.  

                     
host - 252.191 (?), 8.9.2009 17:47
tak ja take podusim papriku a s oloupanymi rajcaty ale chvilku... spise leco delam jako na gulas... smazim cibulku a pak dam nakrajenou papriku a rozmixovane rajcata... takze v lecu jdou na talizi videt pouze paprika v cervene omacce... a o vode z rajcat se u nas nediskutuje, protoze ja vetrinou leco zahustuji... zanet
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika