Co s cuketami?
|
|
|
|
host - 27.59 (?) 4.8.2016 2:18
Ano, dnes je na pultech celý rok téměř vše. Ovšem s tím dozráváním dováženého ovoce a zeleniny je nutno si uvědomit jeden zásadní rozdíl: na zahrádce vám vše až do utrhnutí dozrává tak, že čerpá stále živiny z rostliny a půdy, kdežto uměle dozrávané ovoce a zelenina jsou utrženy mnohem dříve, aby byl čas na jejich přepravu mezi kontinenty a distribuci do obchodů (ne vždy jsou to dny a ne týdny). To dozrávání je pak spíše technologické dohnání produktu v umělém prostředí k správné barvě a poživatelnosti. Ano, můžeme "levně" kupovat jednotně zbarvenou, rozměrově a tvarově unifikovanou megaprodukci standardizované "chuti", obsah živin není důležitý. Ano, je fajn si dát v zimě jahody, proč ne. Je to zdravější než burger s kolou. Ale není důvod si nedát vlastní vypěstované (nebo z trhu koupené) a zmrazené, když to jde. K té ceně za elektřinu za roční provoz mrazáku se asi nemá cenu vyjadřovat, stačí vzít kalkulačku do ruky, spočítat pár čísel a pak si uvědomit, kolik jiných, zbytečných a větších peněz doslova vyhazujeme z okna za jiné nepotřebnosti. Poslední poznámka ke kompotům, potažmo džemům: podívejte se na složení těch průmyslových - glukózovo fruktózový sirup (v podstatě jed, ničící tělo!!!), chemie, náhražky, podíl ovoce nejednou minimální. Ty lepší nejsou samozřejmě levné. Mimochodem, ten gf-sirup už cpou i do masných výrobků. Sladkosti bez gf-s téměř vymizely. Ale je každého volba, čemu dá přednost, jestli pohodlí a žrádlu z hypermarketu, nebo nějaké práci a domácí produkci.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 27.59 (?), 4.8.2016 2:18
Ano, dnes je na pultech celý rok téměř vše. Ovšem s tím dozráváním dováženého ovoce a zeleniny je nutno si uvědomit jeden zásadní rozdíl: na zahrádce vám vše až do utrhnutí dozrává tak, že čerpá stále živiny z rostliny a půdy, kdežto uměle dozrávané ovoce a zelenina jsou utrženy mnohem dříve, aby byl čas na jejich přepravu mezi kontinenty a distribuci do obchodů (ne vždy jsou to dny a ne týdny). To dozrávání je pak spíše technologické dohnání produktu v umělém prostředí k správné barvě a poživatelnosti. Ano, můžeme "levně" kupovat jednotně zbarvenou, rozměrově a tvarově unifikovanou megaprodukci standardizované "chuti", obsah živin není důležitý. Ano, je fajn si dát v zimě jahody, proč ne. Je to zdravější než burger s kolou. Ale není důvod si nedát vlastní vypěstované (nebo z trhu koupené) a zmrazené, když to jde. K té ceně za elektřinu za roční provoz mrazáku se asi nemá cenu vyjadřovat, stačí vzít kalkulačku do ruky, spočítat pár čísel a pak si uvědomit, kolik jiných, zbytečných a větších peněz doslova vyhazujeme z okna za jiné nepotřebnosti. Poslední poznámka ke kompotům, potažmo džemům: podívejte se na složení těch průmyslových - glukózovo fruktózový sirup (v podstatě jed, ničící tělo!!!), chemie, náhražky, podíl ovoce nejednou minimální. Ty lepší nejsou samozřejmě levné. Mimochodem, ten gf-sirup už cpou i do masných výrobků. Sladkosti bez gf-s téměř vymizely. Ale je každého volba, čemu dá přednost, jestli pohodlí a žrádlu z hypermarketu, nebo nějaké práci a domácí produkci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.244 (?), 6.8.2016 16:37
Tak teď už alespoň vím, proč se dýně před zpracováním máčí v octě. A na chuť to nemá vliv, spíš jí to napomůže. Možná to tak bude i s cuketama.
A k tomu pyré... taky před zpracováním na noc do octa s vodou. Někde jsem našla prima bulharskou dýňovou marmeládu a tam je ten postup taky takový (s octem). Navíc je dýně pak pikantnější. Šlo to pak normálně zavařit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 119.76 (?), 14.8.2008 14:33
Já si přebytečnou cuketu nastrouhám a zamrazím (asi by šla i zavařit).
Toto potom používám k zahuštění gulášů a jiných tmavých omáček místo mouky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.194 (?), 20.8.2008 8:38
Děkuji za nápady ohledně cuket. V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.71 (?), 3.9.2008 9:09
Abych pravdu řekla, tak loni jsem cuketu nasušila. Dá se použít do polévek a pod maso. Hlavně jsem byla překvapená, když jsem pekla maso splu s cibulkou a mrkví, česnekem to byla úžasná kombinace. Ani jsem nenamáčela, prostě jsem jen do základu na pečení přidala trošku více vody. Jak se to vypeče, má to podobnou chuť, jak pečená cibulka. Takže mohu doporučit, vydrželo mi to až do léta.
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.69 (?), 3.9.2008 10:25
Já zvládám obrovské množství cuket takto:
Mladé cukety nakrájím na kusy a dám do velkého hrnce na pařáček, dospod trochu vody a do měkka je udlábím v páře. Pak otevřu hrnec, nechám odvětrat a ještě dám na síto okapat. Studené a pořádně okapané rozmixuju do hladka - aspoň tři minuty i déle. Z asi 1 litru udělám libovolnou omáčku, nejlepší je koprovka se zelenými fazolkami, dají se do toho přidat i rajčata, protlak, paprika - fantazii se meze nekladou.Dá se to zahustit jíškou, smetanou s moukou nebo se to dá nechat jenom tak bez zahušťování, chceme žít zdravě, ne? :)
Není potřeba ani tuk, prostě nic, jen rozmixované cukety, osolené a ochucené trochou Podravky, vařené zelené fazolky a kopr dle chuti. K tomu vařené brambory. Bezva je, když jsou i žluté Gold-cukety, omáčka má pak krásnou chutnou barvu. Když nejsou, tak stačí trocha kurkumy. No a přebytky do mražáku, tak akorát jedno balení na jeden oběd, moc místa to nezabere vzhledem k počtu takhle zpracovaných cuket.
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.3 (?), 19.9.2008 0:15
Nevím, jestli znáte recept, který je ze Slovenska. Na cibulku dáte nastrouhanou cuketu. Ta je ve chvilce krásně měkká. Zasolí se, když je opravdu měkká, tak se zalije smetanou a navrch se dá trochu nasekaného kopru a oříšek másla. K tomu brambor a domácí sekaná. Můj manžel se po tom může utlouct.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|