Výsadba třešně do kompostu

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
3.4.2013 14:07

Jestli Vy se, PP, nedíváte přes rameno, když Vaše žena (tchyně)    sleduje v TV 190. díl Rosamundy Pilcher...wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 3.4.2013 12:15

Když už jsem byl k tomu vyzván, trochu to upřesním. Já tento styl zase až tak příkře neodsuzuju. Jistě je rozdíl v hraní golfu, cvičení v luxusním centru, nebo domácí tělocvičně a gartenarbeitem. Mně ale spíše zaujala jiná věc. Tito zámožní lidé si nechají postavit dům a zahradu, nejlépe s bludným balvanem uprostřed. Možná s úmyslem, aby to vypadalo tak nějak jako v Beverly. Jenže tam přijíždí zahradník ve středu, bazénář v pátek a hospodyně každý den mimo víkendů. Ale tady v české kokotlině nikdo nepřijíždí, majitel je držgrešle a pinoží se po své latifundii sám a tak to taky vypadá, celý víkend si řvou sekačkami do oken, místo aby si na to někoho najali a poseklo se to v týdnu dopoledne. Zahrada taky nutně musí být ošetřována v agrotechnických lhůtách a výsadby a kultivace prostě nepočkají. Tak ať si na to prostě někoho najmou, nechají lidem vydělat a podpoří ekonomiku. Panička se o víkendu přistrojí do stylového outdoor kostýmu uchopí značkové (Gardena) nůžky a nastříhá si kytici růží - které ovšem okopává a pleje a hnojí zahradnická firma. Zeleninu stejně všichni kupují v hypermarketu. JE to jiný životní styl a nevadí mi, vadí mi, když na takového moderního byznysmena padne nostalgie, vzpomene jak u babičky lezli po třešni a začne to řešit.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.4.2013 14:07

Jestli Vy se, PP, nedíváte přes rameno, když Vaše žena (tchyně)    sleduje v TV 190. díl Rosamundy Pilcher...wink

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.4.2013 15:32

Ještě bych se vrátil k příspěvku pana PP, na který svou humornou připomínkou zareagoval pouze Miloš. Já pana PP docela chápu. Ve zprávách kdysi proběhlo, že nějaké obce dokonce chystají zákaz nedělního sekání trávy, kvůli přílišnému hluku obtěžujícího okolí. Co se týče mě, tak kupříkladu souseda na levo silně rozčiluje sekání trávy souseda bydlícího na pravo, ale pro mě je tento hluk "sekacího traktůrku" signálem, že bude zase nějaký materiál na mulčování nebo kompostování. On je rád, že se ho zbaví a já jsem rád, že si ho můžu vzít. Ale že tento hluk může lidem vadit celkem chápu. A co se týče popisu určitého typu lidí od pana PP v jeho příspěvku, tak se mi zdá bravůrní a jistě si na něj ještě mnohokrát vzpomenu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 2.4.2013 14:22

Ale pak nám tady nevypočítávejte, co všechno nemůžete, ale snažte se to řešit. Prostě musíte vykopat odpovídající díru a tu vyplnit odpovídající zeminou. Zeminu nemáte, koupit jí nemůžete, ukrást a přivézt taky ne, tedy to stále vede na řešení v mém předchozím postu. Když si tu postěžujete, že zeminu nemáte, očekáváte snad, že někdo zapřáhne káru a hodí vám na zahradu polovičku vlastního kompostu? Pomocnou ruku musíte hledat u vlastního ramene.

1petr - (42) - 230.38 (?), 2.4.2013 14:30

Prostě musíte vykopat odpovídající díru

Ano, s tím počítám, jak jsem uvedl v úvodním dotazu.

očekáváte snad, že někdo zapřáhne káru a hodí vám na zahradu polovičku vlastního kompostu?

Vždyť jsem psal, že nakoupím pytle vlastního kompostu. Můj dotaz byl jen o tom, zda je ok nahradit zeminu 100%ně kompostem. Protože kompost snadno nakoupím, zeminu nikoliv. Resp. nevěděl jsem, jak na to.

Bylo mi zde vysvětleno, že samotný kompost by nebyl ok a já to beru na vědomí a také se podle toho zařídím.

1petr - (42) - 230.38 (?), 2.4.2013 14:32

A ještě přihodím dotaz, který jsem kladl výše a asi zapadl. Dát do jámy nějaké hnojivo? Jaké?

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 2.4.2013 15:46

Dejte tam třeba superfosfát a síran draselný, ale tak, aby nebyl přímo ve styku s kořeny.

1petr - (42) - 230.38 (?), 2.4.2013 16:11

Myslím, že v tom mám jasno. Díky všem za pomoc.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 2.4.2013 16:38

Já vám to jasno zase trochu přicloním, paní Zuzana promine.

Zahrádkář, duben 2013, strana 32, "Jarná výsadba jabloní". Autor článku Marián Komžík, Kohaplant spol. s r. o Levice. Citace:

-- Medzitým si pripravíme jamu, ktorá by mala byť primeraná koreňovému systému. Veľké jamy robiť netreba, sú to prežitky z doby, kedy sa vysádzali silne rastúce jablone s množstvom zásobného hnojenia. Pre klasické dnešné výpestky jabloní stačí jama veľkosti vedra. --- 

Sice jde o jabka, ne třešeň, ale přece jen...

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 2.4.2013 18:56

O několik pater výš někdo radil vápnit po výsadbě na povrch. Doporučil bych spíše dát dolů pod kořeny kus vápence, betonu nebo kýbl omítky. Aby si pro vápník kořeny mohly sáhnout. Vápník nahoře nic neřeší, v půdě se nepohybuje tak, aby byl kořenům přístupný. Neznám jak Gisela 5 roste, ale myslím, že za pár let udělá i ona solidní kořeny a sáhne si pro vápník. Teď by měl na nějaký čas stačit vápník obsažený v substrátu - taky bych byl pro to "béčko", myslím, že je v něm namíchaný vápenec nebo něco s vápníkem na urovnání reakce. Ale míchal bych ho s tím jílem v celém objemu i do okolí kořenů. Aby se hmota v jámě nelišila od té okolo kořenů a za sucha se okolo kořenů substrát nesmrskl. Nedával bych do jámy nerozloženou organickou hmotu, bude brát při rozkladu kyslík kořenům stromu, nebo se bez kyslíku biologicky nerozloží na humus a jen shnije.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz