Tvarování třešně
|
|
|
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?) 29.4.2015 0:43
Mám podobný dotaz. Loni na podzim jsem zasadil Burlat, podnož Colt. Větvení v 60-70cm od země, 2 větve silně rostlé, ponechal jsem je tak 30cm dlouhé, možná trochu víc. Třetí větvička byla slabší, je odstraněna. Terminál už pěkně obrůstá, tak mi bylo líto ho moc zkracovat. A co víc, spoustu pupenů, které by byly ve vhodnější výšce, je vylomeno, nebo rostou dost slabě, a jenom sem tam některý vypadá fakt bujně. Takže jsem jenom odstřihl zvrchu terminálu kousíček špatně rostoucích pupenů, a nyní je tedy terminál vyšší, oproti ukončením ramen, asi o 50-60cm. Kořenová soustava byla ve výborném stavu, teď to všecko divě přirůstá. Můj dotaz zní, budou ty kosterní větve co k čemu? Chtěl bych trochu užší tvar, ale zase ne žádné vřeteno. Taky bych kolem něj chtěl v nějaké vzdálenosti menší než velké procházet, takže kosterní větve druhého patra by tomu mohly vyhovovat. Mimochodem teď máme na zahradě třešeň, která rostla zcela volně, takové přerostlé vřeteno, s jednou kosterní větví (o kterou teda už bohužel přišla) takže mám jakousi představu, jak to roste když volně, a jak to vypadá se silnými kosterními, to vidím všude v okolí. Jak to ale může dopadnout se dvěma slabšími kosterními větvemi? Je nějaká šance, že budou mít dost síly na to, aby nezakrněly v nějaké polokosterní, jako u přerostlého vřetene? Nebo bude nejlepší ještě střihnout ten terminál, a ony se ty silné pupeny přihlásí? Když ty přírůstky už jsou skoro 5 cm :(jsem čekal na dobu kvetení, pak až nebude pršet, pak až budu mít čas... za názory díky, Dave
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.74 (?), 13.4.2015 9:41
Díky, myslel jsem si to i když na předčasný obrost mi to připadalo silné. Také výška koruny mi nevyhovuje. Jen jsem měl strach z toho radikálníjo střihu.
|
|
|
|
|
|
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?), 29.4.2015 0:43
Mám podobný dotaz. Loni na podzim jsem zasadil Burlat, podnož Colt. Větvení v 60-70cm od země, 2 větve silně rostlé, ponechal jsem je tak 30cm dlouhé, možná trochu víc. Třetí větvička byla slabší, je odstraněna. Terminál už pěkně obrůstá, tak mi bylo líto ho moc zkracovat. A co víc, spoustu pupenů, které by byly ve vhodnější výšce, je vylomeno, nebo rostou dost slabě, a jenom sem tam některý vypadá fakt bujně. Takže jsem jenom odstřihl zvrchu terminálu kousíček špatně rostoucích pupenů, a nyní je tedy terminál vyšší, oproti ukončením ramen, asi o 50-60cm. Kořenová soustava byla ve výborném stavu, teď to všecko divě přirůstá. Můj dotaz zní, budou ty kosterní větve co k čemu? Chtěl bych trochu užší tvar, ale zase ne žádné vřeteno. Taky bych kolem něj chtěl v nějaké vzdálenosti menší než velké procházet, takže kosterní větve druhého patra by tomu mohly vyhovovat. Mimochodem teď máme na zahradě třešeň, která rostla zcela volně, takové přerostlé vřeteno, s jednou kosterní větví (o kterou teda už bohužel přišla) takže mám jakousi představu, jak to roste když volně, a jak to vypadá se silnými kosterními, to vidím všude v okolí. Jak to ale může dopadnout se dvěma slabšími kosterními větvemi? Je nějaká šance, že budou mít dost síly na to, aby nezakrněly v nějaké polokosterní, jako u přerostlého vřetene? Nebo bude nejlepší ještě střihnout ten terminál, a ony se ty silné pupeny přihlásí? Když ty přírůstky už jsou skoro 5 cm :(jsem čekal na dobu kvetení, pak až nebude pršet, pak až budu mít čas... za názory díky, Dave
|
|
|
|
|
|
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?), 29.4.2015 22:26
Tak jsem to poměřil, a:
- vyšší kosterní vetev je dlouhá 49cm
- nižší kosterní je 56cm dlouhá
- terminál převyšuje konce kosterních větví o 61cm
- kosterní větve mají úhel 40°-45°
- terminál má přírůstky pěkné, cca 3cm u vrcholu, kosterní větve zatím žádné...
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 29.4.2015 22:51
1/4 z délky obou kosterních větví je cca 15 cm, takže cca 15-20 cm od kmínku vyberete pupeny, které jdou do boku (= tedy ani vzhůru ani ven z korunky.) a za nimi střihnete Je dobré, pokud třetí pupen od místa střihu půjde dolů ven z korunky. Pak by Vám mělo vzniknout spodní kosterní patro pohledem shora přibližně ve tvaru >-o-< ... dokud nebudo letorosty dřevnaté, je potřeba je vytvarovat do širokého Y, aby každá z větví obsadila svoji půlku patra (tj. až )-o-( ...).
Terminál zkrátíte cca o 20 cm, pokud je ukloněn k nějaké straně, tak na očko jdoucí do středu a vyrovnávající úklon.
|
|
|
|
|
|
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?), 30.4.2015 23:09
Díky za reakci. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, o čem hovoříte. A došlo mi že jsem zapomněl zmínit jednu důležitou skutečnost - ty kosterní větve už byly tak o 1/2 zkráceny, asi před týdem. A ten terminál jenom o pár centimetrů. Představoval jsem si, že by ty kosterní větve spodního patra nějak moc nevětvily, a jen se prodlužovaly (+ slabší obrost), větvení třeba až po několika metrech. A nad nima že by bylo ještě jedno patro kosterních větví. Je to reálné?
Vaše instrukce jsem však pochopil, a ještě nad tím pouvažuji, zní to totiž dobře. Ještě tedy pohledám ústřižky z kosterních větví, abych odhadl původní délku. Když bych teda nechal prodlužující pupen směrem ven z koruny, fungovalo by to taky? Silný postranní obrost jsem měl v plánu trochu zaštípnout.
|
|
|
|
|
|
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?), 1.5.2015 17:02
ták jsem ty ústřižky našel, a:
-
vyšší odbočující výhon měl 83 cm, teď má 49 cm
-
nižší odbočující výhon měl 82 cm, teď 56 cm
-
terminál byl sestřižen asi o 4 cm, teď převyšuje kosterní větve o 60cm
a váhám, co dál
prohlížel jsem ten terminál, kde bych ho střihl, a ty pupeny stojí za dvě věci, vůbec nerostou, sem tam z nějakého lístek, někdy jenom jakýsi náznak květu, který se nepovedl... je to snížení terminálu o 20 cm důležité? kdyby jo, musel bych tam holt něco najít, co by mohlo chtít začít růst, mám z toho však špatný pocit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 30.6.2015 10:00
Aky je idealna vzdialenost medzi 2 a 3?...a co myslíte, bude ta ideální vzdálenost stejná, když budete chtít aby strom měl dva a půl metru nebo třeba šest?
Takže dost bl *bá otázka, takže jesti nechcete bl*bou odpověď, tak musíte napsat co chcete mít nakonec za strom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář (322) - 244.2 (?), 30.6.2015 11:20
Je to především Váš strom. Můžete tak mít klidně kotlovitou korunku, ale budete muset stále vystřihávat pokusy stromku o vytvoření náhradního terminálu s vyššími patry. Foník (jakýsi SfK) tady dokonce sliboval fotky svých "jednopatrových" korun ve tvaru deštníku, který se dá sklízet bez žebříku (připustil snad štokrle).
Takže nyní v 5TT nebo na jaře v době kvetení klidně proveďte Vámi popisovanou úpravu tvaru korunky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|