Roubování třešní

host - 250.70 (?)
9.8.2016 8:42

OK, hlavní důvod je cena, chápu.
Ještě se zeptá jinak, v domácích podmínkách, když roubuji třešni, v jaké výšce ji naroubovat? Je to jedno? Z mého pohledu bych ji radši rouboval níž, aby nebyla tak velká, za předpokladu, že ušlechtilá odrůda je slaběji rostoucí...
Tom

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 250.70 (?), 8.8.2016 23:01, zobrazeno: 8995x

Dobrý den,
není někdo proč skoro všechny "staré" třešně jsou roubované ve výšce koruny, ale nové kupované třešně ve školce jsou naštěpované u zemně?
Děkuji. Tom

host - 157.239 (?), 8.8.2016 23:05

Výrobcům to šetří čas, peníze.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.13 (?), 8.8.2016 23:43

Pro roubování/očkování o 1 m výše potřebujete o 1 rok starší podnož... Zapěstování špičáku se tak prodlouží z 20 měsíců na 32 měsíců. Potřeba produkční plochy vzroste zhruba na dvojnásobek.

Většina produkčních školek Vám takový stromek na objednávku "vyrobí", ale bude chtít alespoň 50% zálohu předem.

SfK

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.119 (?), 9.8.2016 8:39

Bělokorá ptáčnice tvoří pěkný rovný kmen a netrpí tolik klejotokem. Proto u polo a vysokokmenů třešní a višní je lepší zapěstovat kmínek z podnože. Nově se pěstují tyto ovocné druhy i na nižších tvarech a slabších podnožích a pro ně to tolik neplatí.
     A jak píší kolegové, vyjde to levněji.

host - 250.70 (?), 9.8.2016 8:42

OK, hlavní důvod je cena, chápu.
Ještě se zeptá jinak, v domácích podmínkách, když roubuji třešni, v jaké výšce ji naroubovat? Je to jedno? Z mého pohledu bych ji radši rouboval níž, aby nebyla tak velká, za předpokladu, že ušlechtilá odrůda je slaběji rostoucí...
Tom

host - 168.81 (?), 9.8.2016 11:12

Za poslední roky jsem naštěpoval cca desítky třešní a višní. Z Vašeho dotazu mám pocit, že o štěpování třešní zatím uvažujete pouze teoreticky. Tedy, že předpokládáte ideální podnože a k nim ideální rouby. Ale to se příležitostnému štěpaři, zahrádkáři, málokdy stane. Takže pak to s výškou naštěpování vychází spíš podle momentální situace.
Pokusím se proto přiblížit některé moje pohledy:
Rouby narašují, k roubování za kůru nepočkají, pak tedy roubuji hned, družením, tam kde je stejná síla podnože i roubu. A někdy mám roub tlustý a někdy tenký.
Podnož není v žádané výšce ideálně rostlá, oblouček, součky, jizvy a podobně. Pak prostě štěpuji výš nebo níž.
Trošku jednodušší se mi výběr místa zdá při očkování, ale nejlépe se mi očkuje na silnější jednoletý (v létě tohoroční) výhon.
Když naštěpuji nízko, musím vypěstovat kmínek ze špičáku. To obyčejně trvá rok. Když naroubuji ve výšce korunky, můžu použít výhony roubu pro korunku. 
Takže, pokud si dobře nepřipravíte podnože i rouby k roubování v požadované výšce, musíte pak s výškou štepování i trochu improvizovat. A nebo nemusíte, ale půjde to hůř. JG

host - 250.70 (?), 9.8.2016 12:49

Je to trošku jinak, třešně jsem rouboval loni i předloni v hrázích poblíž domu. Vzhledem k tomu, že většinou byly třešně "větší- cca 5-10 cm v průměru " rouboval jsem je v korunce...
Ale letos na jaře jsem kupoval třešen ve školce, a ty byly právě naštěpované u země.
A proto mě zajímalo, která varianta je vhodnější, z hlediska zdravotního stavu naštěpovaného stromu. Na to mi odpověděl pan Vysloužil, že ptáčnice není tak náchylná na klejotok, to jsem chtěl vědět.
Děkuji všem za odpovědi. Tom

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025